Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogyan működik a racsni?

Hogyan működik a racsni?

Figyelt kérdés

Hogyan néz ki belűről a racsni (kilincsmű)? Nem szeretném szétszedni csak kíváncsi vagyok milyen belűről. A racsnit milyen időközönként, kilométerenként érdemes zsírozni?

A kerékpárom (országúti) már majdnem 10-éves de még nem zsíroztam a kónuszon és a lánc olajozásán kívűl semmit. Tudna valaki egy képet linkelni hogyan néz ki a racsni belseje (menetes)?

2012. máj. 28. 14:22
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ne is akard szétszedni, eszméletlen sok kb. 2 mm-es golyó van benne, képtelenség jól összerakni. Próbáltam szétszerelt képet keresni, de hiába.

A működésekor gondolj Frakkra, a macskák rémére. Mikor a macskákat felköltöztetik a padlásra, Frakk bedugja a fejét a macskaajtón. Kihúzni viszont már nem tudja. Befelé ugyanis lelapult a füle, kifelé pedig a másik irányba kéne lelapulnia, de arra már nem tud.

Az a lényeg, hogy belül van egy recés henger és két kis pöcök, amiket egy rugó a recés hengernek szorít. A pöckök ferdén állnak, kb. így képzeld el:

TTTTTTTTTT (belül recés henger)

____\_____ (belső henger, kívül pöcökkel. A pöcök az alsó pontja körül forogni tud, egy rugó felfelé tolja. A perjelnek hosszabbnak kéne lenni, kicsit belóghatna a TT szárai közé.)

Amikor előre gurulsz a bicikliddel, akkor úgy forog egymás belsejében a két henger, hogy a pöcök nem akad be a recékbe. Tehát a hengerek úgy forognak, mintha az ábrán az alsó vonal a pöcökkel jobbra csúszna: ilyenkor a pöcök lelapul, mint Frakk füle.

Ha viszont visszafelé próbálna forogni egymásban a két henger, a pöcök megpróbálna átfordulni a másik irányba, így:

TTTTTTTTTTTTTTTTTTT

__________/________

De ahhoz, hogy átforduljon, nincs elég hely, ilyenkor beszorul a T szárai közé. Ezért a másik irányba nem tud forogni a racsni.

2012. máj. 29. 16:26
 2/5 anonim válasza:
A racsni úgy működik ,hogy ... izé... szerintem szedd szét nyugodtan.AMi kell: kalapács, mondjuk egy 60-as szög, egy csipesz, zsír, egy nagyobb üres asztal,hogy ne guruljon szét az a száz golyó,meg türelem.A záró csavar normál menetes ugy emlékszem,régen szedtem már szét menetes racsnit.A két kis rugóra nagyon kell vigyázni,mert amilyen apró alkatrészek,annyira fontosak is.Az előfordul,hogy gyárilag kevesebb golyót tesznek bele (nem tudom miért) ,ki lehet pótolni,és akkor megbízhatóbban működik.Na kedvet kaptál?
2012. máj. 29. 17:08
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem szeretném szétszedni, csak kíváncsi voltam milyen belűről. Szétszedet racsnis képeket én is kerestem a neten, de nem találtam.
2012. máj. 30. 10:27
 4/5 claidheamohmor ***** válasza:

Tetszik az első leírás, nagyon szemléletes :D

Egy elhasznált rossz racsnit nyugodtan szét lehet szedni, azért nem kár. Akkor rájössz.

Egyébként annyira olcsók lettek a menetes racsnik, hogy felesleges bíbelődni vele, a te esetedben annál is inkább, mert tíz év alatt elkopnak a fogaskerekek, és akkor úgyis megy az egész cucc a MÉH-be. Csere esetén új lánc is kell.

Ez az az alkatrész, amit tényleg szét lehet szedni szeggel-kalapáccsal, bár könnyebb úgy szerelni, és a golyók szerteszét gurulását megelőzni, ha letekered az agyról egy racsnileszedővel, ami pár száz forint. Ezt aztán satuba fogva, és erre a racsnit ráültetve már jöhet a szeg-kalapács kombó (létezik persze erre célszerszám is), amivel óvatosan meglazíthatod a záróanyát az óramutató járásával ellentétesen. Ha van kéznél valami régi mágnes, az sokat segít a golyók esetén :)

Tényleg egyszerű, mint a bot, van egy préselt fogaskerék-csoport, amiben belül van a fogazott rész, ez van ráhúzva a racsni testére (racsnimag?), amin ücsörög a kilincsmű, ez általában két pici edzett acél kalapács/köröm, amiket egy C alakú rugó tart a helyükön. Ezen kívűl van belül pár nagyon vékony hézagoló gyűrű, és két sor golyó -sosem számoltam meg, piszok sok, és nagyon kicsik :P

(pont a héten dobtam ki egyet, most már az összes biciklim kazettás lett, nem tudok fotót feltenni :P)

Na, közben találtam valamit: [link]

FIG.11

[link]

kb. ennyi

2012. máj. 31. 20:41
 5/5 anonim válasza:
És a racsnis metszőolló is ilyen? Metszőollóba miért tesznek racsnit? Köszi.
2022. márc. 12. 07:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!