Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogy tudnám a legolcsóbban...

Hogy tudnám a legolcsóbban lecserélni a 7 sebességes váltóm,9 sebességesre?

Figyelt kérdés

Elkezdtem számolgatni, és szinte 2/3 biciklimet le kéne cserélnem.

Nyilván új racsni, akkor már új agy, ha új agy akkor erősebb küllők. Ha új racsni, akkor új lánc, ha új lánc, akkor új hajtómű, ezek együtt kopnak. Akkor legyen még a monoblokk. Új váltókarok, és fékkarok. (most fékváltókarom van).

+2 kérdés

az együtt kopó/fogyó alkatrészek külön cseréje mennyire baj (racsni, lánc, első fogaskeréksor)

7es fékváltókarhoz és racsnihozt fel lehet rakni 9 sebességre tervezett váltót?

2012. ápr. 20. 22:52
1 2
 11/17 Linkoln ***** válasza:

Egy egy váltás alig számít? Szerintem igenis számít.

Az meg hogy fixivel mennek fura, lehet hogy úgyvan, de szerintem ez a nem tartósság elhanyagolható, egy normáléis váltó örökéletű.

Több kereken oszlik a terhelés.

Én kételkedem abban hogy fixit használna bárkiis aki kicsit is szeret repeszteni.

2012. jún. 20. 17:26
 12/17 Alex Fly ***** válasza:

Hát nem egészen...

Lehet, hogy több keréken oszlik a terhelés, de ezek mindegyike jóval gyengébb, mint egy szinglié -mind a racsni, mind a tányér, mind a lánc jóval vékonyabb, mint az SS-re gyártott. És jóval érzékenyebb is az elhasználódásra. Az oldalirányú mozgás miatt a kopás is számottevőbb (láncváltónál nem lehet belőni as tökéletes láncvonalat -hiszen az állandóan változik- emiatt megint csak rövidebb az élettartama).

És aki szerint egy sebességgel nem lehet "repeszteni", az a kerékpársport forma1-ének számító pályaversenyekről még nem hallott -ahol természetesen fixikkel tekernek...

2012. jún. 20. 23:51
 13/17 Linkoln ***** válasza:

Azok nem sima áttétellel mennek...

És azok alig tekernek valamit.

Nem akarlak megbántani d ehatározottan állítom hogy a váltó a legnagyobb előrelépés a kerékpár történelmében.

Szerintem fantasztikus és nélkülözhetetlen ha nem boltba járni kell a kerékpár, és egyáltalán nem érékeny meg romlékony.

2012. jún. 21. 10:40
 14/17 Alex Fly ***** válasza:

Érdekes megközelítés.

Senki nem vitatta, hogy igen hasznos dolog az áttétel menet közbeni módosításának a lehetősége. De általában (a kerékpárosok több, mint 90%-ának) nincs szüksége 25-30 fokozatra -aminek jelentős részét nem használja. Bőven elég lenne 5-6 megfelelően beállított áttétel, ami akár 2*5-ös rendszerrel is elérhető lenne megfelelő fogszámú tányérokkal és kónuszokkal. Általában a 10-11 kónuszos sorok cseréjekor mindig akad néhány lánckerék, amelyik használatlanul éli túl a többieket -na ezekre semmi szükség.

Egyedül az élsport az, ahol az ilyen ultrafinom áttételezéssel elérhető 1-2 másodperc is számíthat.

A többi csak marketingduma. Meg a gyártási költségek csökkentése...

2012. jún. 21. 16:39
 15/17 Linkoln ***** válasza:

Ezzel nemtudok egyetérteni.

Most az hogy a 10es soromat 53/17 vagy 53/16ba rakom egyáltalán nem mindegy.

Erős szembeszélnél van hogy lekell tennem 53/23ra (nekem ez a legkisebb 53as tányéron) míg hátszéllel vagy esetleg dombon lefelé 53/12re is le kell tennem.

Elég széles intervallumot kell használni, ha megnézed úgy fejlödtek a sorok hogy már 11es a legjobb, de nem változik az áttétel nagysága, ott is 12-23 a standard csak kicsit finomabban lehet váltani, egyenként.

És ismét kihangsúlyozom az hogy 53/17 vagy 53/16ban tekerek nem 1-2 másodpercet jelent hanem perceket.

Előbb elfárad a tüdőm vagy a lábam, de nem egyszerre ha nem a megfelelővel tekerünk.

2012. jún. 21. 18:04
 16/17 claidheamohmor ***** válasza:
AlexFly véleményét osztom én is nagyrészt. Gondolkodtam fixin, de maradtam a váltónál, mert gyakran jól esik beállni egy kamion vagy busz után stéherelni nagy áttétellel, vagy ha sietek, akkor is jól jön egy-két plusz sebesség. Kompromisszumot kötöttem, kb. másfél évente cserélnem kell a láncot nyúlás (kopás) miatt, és a hátsó sorom is kopik. SS-nél vagy fixinél ez nem lenne így. 13-23-as hetes sorom van, ezen jól látható a három leggyakrabban használt fogaskerék jóval kopottabb, mint a többi (középtartomány). Utcai átlagfelhasználó számára teljesen feleslegesnek tartom én is a 9-11-es sort.
2012. jún. 29. 19:06
 17/17 Linkoln ***** válasza:

Azért ha az olyan utcai felhasználó aki mint közlekedési eszközt használja a kerékpárt, nemárt.

Ma mentem Veszprémbe az alföldről, 130Km, oda..

Legalább 25ször váltottam, mert úgy jobban esik.

2012. jún. 30. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!