Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mekkora váz lenne jó nekem?

Mekkora váz lenne jó nekem?

Figyelt kérdés

Eddig merev vázas mtb-m volt, 21". 184cm vagyok és tökéletesen megfelelt. Most szeretnék egy össztelósat de gondba vagyok. A márka oldalakon azt írják, hogy az én magasságomhoz 18-19"-os vázméret a megfelelő. Nem is egy helyen. Pedig merev vázas biciklin az ilyen kicsi vázak sose voltak kényelmesek. Szerintetek, hogy válasszak ha nem tudom kipróbálni előtte?

Köszönöm.

pl.: [link]

2011. dec. 13. 15:14
 1/8 anonim ***** válasza:

[link]

Itt vannak megadva méretek amik irányadóak lehetnek. Ha rendes szaküzletben veszed, akkor általában meg szokták engedni, hogy ráüljél, sőt akár egy próbakörre is elmehetsz(itt vidéken így megy:D)

Hogy Bp-n is, azt nem tudom. Bár igaz, hogy nekem van ismeretségem :)

2011. dec. 13. 15:35
 2/8 -Fremen- ***** válasza:

[link]

Ez példának egy alap 100mm rugóutas hegyi, a kép alatt ott van hogy calculate frame size és kiszámolja milyen méret jó neked. Természetesen ahogy ruhában, kerékpárnál is eltérők lehetnek kicsit a méretezések. Mielőtt megveszed, legalább ülj fel rá és képzeld el, milyen vele menni (ha boltban nézed).

Eddig ez a legösszetettebb méretszámoló program, amit láttam.

2011. dec. 13. 16:23
 3/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a gyors és hasznos válaszokat! kellemes ünnepeket:)
2011. dec. 13. 16:54
 4/8 -Fremen- ***** válasza:
Viszont kívánom, sok sikert a választáshoz!
2011. dec. 13. 18:27
 5/8 anonim ***** válasza:
elmész egy bicikliboltba és ott kipróbálod a méreteket...
2011. dec. 13. 22:30
 6/8 anonim ***** válasza:

Jó ez a kalkulátor, csak semmi értelme.

Két azonos méretű(nek nevezett) váz hosszában több cm különbség is lehet.

Az alkalmi tekerők szeretnek függőleges háttal ülni, mint egy széken, mert nekik így kényelmes, járni is így szoktak. A versenyzők pedig szeretnek ráfeküdni a gépre, mert így hatékony (és valójában kényelmesebb is).

Besétálsz egy boltba és segíteni fognak. Rá is ülhetsz a bringákra. A jobb boltokban megbízhatsz a srácok szakértelmében.

2011. dec. 15. 00:36
 7/8 -Fremen- ***** válasza:

Utolsó, igaz, hogy van eltérés a vázak közt, de ez téves elképzelés, hogy csak a kezdők szeretik a rövid vázat. Attól is függ, hogy mire használod, és ki használja.

Igazán nem a ráfekvés, hanem a pedálokhoz való viszony adja az erőt, a ráfekvés a rugózást adja és a kis légellenállást. Az hogy kényelmesebb, megint egyéni érzésen alapszik, mert egy jó összteleszkópos kerékpáron magasabb kormánnyal (kevésbé előrehajolva) is lehet tekerni, csak akkor nem a kezed és a hátad, hanem a törzsed kapja a fő terhelést. Hosszútávon tekerni szerintem sehogy sem kényelmes, ez meg megint egyéni, mi a hosszú táv, arról meg nem is beszélek, hogy egy férfinek hogyan helyezkednek a dolgai, ha előre van dőlve a nyeregben...

Ezért a legjobb, ha a saját tapasztalatai alapján választ az ember. Ha a kérdezőnek rövid volt az eddigi ajánlott méret, hát vegyen eggyel nagyobbat, és próbálja ki, milyen lesz az. Akárhogy is dönt, nem hiszem hogy visszacserélik "mégsem ilyen méretet akartam" alapon.

2011. dec. 15. 05:48
 8/8 anonim ***** válasza:

-Fremen-!

Nem akartam bele menni a részletekbe, csak rávilágítani arra, hogy a váz mérete csak egy adat, és nem is a legfontosabb.

10 éve építettem magamnak az első bringámat. Sokkal kisebb lett, mint az előző kettő. Meg kellett szoknom, de jó döntés volt. (Előtte kipróbáltam pár haver gépét.)

Ez egy 16"-os vázra épült verseny monti volt.

Aztán teszteltem 18"-as mtb-t. Magasan volt súlypont, magasan volt a kormány, de közben nagyon rövid volt. (Nem válaszottam, hanem kaptam.)

2011. dec. 15. 10:14

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!