Mennyire biztonságos most Ukrajnában, azon belül Kárpátalján kerékpározni?
Félreértés ne essék, nem az esetleges háborús cselekményektől félek (amik nyilván nem érik el a környéket), hanem attól, hogy esetleg elvisznek katonának, nem engednek vissza Magyarországra a határon, ilyesmi.
Magyar állampolgár vagyok, magyar útlevéllel, ukránul egy szót sem tudok.
Illetve a másik, hogy az egészségügyi terror idején Covidra kiterjedő egészségbiztosítást kellett bemutatni a határon, gondolom ez már csak múlt, ugye?
10: ott hibádzik a logikád, hogy a COVID-ba sportolók és egészséges életmódot élő emberek is belehaltak szép számmal. Az egyik emberen tünetmentesen átment, a másik, hasonló testalkatú ember meg belehalt. Nem minden áldozat volt idős vagy elhízott! Az biztosnak látszott már az elején, hogy a genetikai különbségekben keresendő a válasz, de semmi biztosat nem lehetett tudni.
Azt nem érted meg, hogy ez a vírus baromi gyorsan érkezett és terjedt (mint minden vírus ugyebár) és az egészségügyet teljesen váratlanul érte. Naponta belehalt száz + X ember és az orvosok nem tudták megmondani, miért. Mit lehet ilyenkor csinálni? Nyilván az eddig bevált járványtani intézkedésekhez nyúlni (kontaktok csökkentése, távolságtartás és a terjedés fékezése [= maszk], illetve baromi gyorsan kifejleszteni a vakciánkat.
Persze, mindig lehet találni ellenpéldákat (XY maszkban is elkapta, bezzeg az öcsémnek maszk nélkül sem lett baja stb.). De azt kellene megérteni, hogy a járványtan a tipikus esetekből indul ki mindig, nem a kivételekből. Ha az oltás ezerből 990 embert megvéd a halálos lefolyástól, akkor nem azon kell rugózni, hogy a maradék 10-nél hatástalan volt, illetve hogy 100 ezer beoltottból egynél súlyos allergiás reakciókat okozott. Hanem abból, hogy a legtöbb esetben megmentette az illetőt.
Minden ország próbálta megtenni a tőle telhető legtöbbet azért, hogy a saját állampolgárait megóvja. Igen, ez kényelmetlenséggel járt, mert ellenőrzés alá vonták azt, amit korábban nem, de így lehetett valamelyest fékezni a terjedést és időt nyerni a védekezéshez. Nem tudom mit nem lehet ezen megérteni.
Az a baj, hogy megint az egyes esetekből indulsz ki. Lehet, hogy a te bringázásod nem jelentett volna járványügyi kockázatot, de a többiek, akik piacozni, plázázni vagy zsúfolt utcán lődörögni mentek volna, azok igen. És (jog)szabályt nem lehet kivételekre írni.
Ez kicsit olyan, mint egy magas rangú állami vezető Magyarországra látogatása, amikor a fél környéket lezárják az érkezésekor. Milyen igazságtalan már, hogy nem sétálhatok az Andrássy úton, amikor a konvoj arra jön, pedig én nem jelentenék rá veszélyt! Igen, én nem, de más esetleg igen, tehát a biztonság érdekében senki nem mehet a közelbe. Ugyanez volt a járvánnyal is: lehet, hogy 10-ből csak egy ember volt fertőzött, de az az egy 20 másiknak is átadhatta, akikből lehet, hogy 3 bele is hal. Ez valahogy nem tűnik elfogadható kockázatnak.
Felteszel egy trollkérdést, aztán provokálod a hozzászólókat.
Miért nem keresel inkább valami hasznosabb hobbit?
#14 Nem volt semmi trollkodás a kérdésben. Tudom, hihetetlen, de van olyan, akinek nem az az álma, hogy az elcsépelt Balaton-kört rója.
Utólag visszagondolva az egészségügyi terror használata valóban indokolatlan hiba volt, de ugyan honnan gondoltam volna, hogy két év után még ugrik valaki erre a mesére?
És hogy viselkedtek az ukránnak a magyarokkal?
Normálisak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!