Hol és milyen biciklit vegyek?
Szerintem országúti bringát vegyél, eléggé adja magát :)
Érdemes körülnézni a használt bringák közt. Marketplace, testbike, bikemag, jófogás... Vagy olyan boltok ahol használt bringát is árulnak, ők általában garit is vállalnak.
Az meg hogy mennyit költs rá nagyon attól függ, hogy mennyire fogod komolyan nyomni. Kezdetnek megteszi egy 150-200-as kategória. A felső határ pedig a csillagos ég....
Ha még nem volt országútid, akkor szerintem előtte próbáld ki, mert nem mindenkinek kényelmes...
Vannak egyenes kormányos országútik is. Illetve nekem pl. fitness van, ami nagyon hasonló, mint egy országúti, csak eleve egyenes kormánya van. Nekem kényelmesebb.
Outit mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nem csak a kényelem kérdéses, hanem az, hogy biztonságban érzed-e magad rajta. Outin belül is van olyan, ami komfortosabb geometriájú és van versenyzősebb.
150-200 környékén biztosan nem vennék bringát. Ma már mindent tárcsafékkel szereplnek és ebben a sávban mechanikus tárcsafékeket adnak. Nem részeltezem, de ilyet nem szabad megvenni.
A fitness bringa (egyenes kormányos outi) egy érdekes öszvér. Elvben gyorsabb, mint a monti, csak éppen nincs rajta igazi aero pozíció, tehát nem fogsz 30 km/h felett hosszan menni. Áttétel bőven lenne rá, de azt úgysem tudod kitekerni.
A gravel egy fokkal jobb, de ezek a bringák is magasak (óriási a homlokcső), tehát aeroban egy outi sokkal jobb. Viszont nem vagy vele aszfaltra kényszerítve és ez áll mégis legközelebb az outihoz. És hegyre is el lesz a legjobb az áttételei miatt. A gravel bringák nagyon drágák.
Tehát először azt kell tudni nagyon biztosan, hogy le fogsz-e menni valaha az aszfaltról, s ha igen, akkor mennyire durva terepen akaszt menni. (Itt jön be a monti.)
Akarsz-e olyat csinálni, hogy eltekersz 100-200 km-t ismeretlen útvonalon?Könnyen lehet, hogy ami térképen jó útnak tűnt ott csak valami kavicsos ösvény van. Outival vagy vékony kerekű fitness bringával szenvedés az ilyen.
Ilyen távra outit venni felesleges, mert ha csak ennyit tekersz, akkor nem leszel olyan eddzettségben, hogy ki tudd használni. Hiába mondják, hogy az outi gyorsabb, de ez az előnye leginkább aeroból származik, tehát akkor jön elő, ha gyorsan mész.
Ha mégis letérnél földútra, akkor az outi kizárt.
Vegyék egy V-fékes trekkinget vagy fitness bringát. Ha tudsz, akkor használtat. Ha rákattansz a bringázásra, akkor jövőre már jobban fogod tudni, hogy mi kell neked. De alaphangon 600e egy középkategóriás bringa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!