Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mennyire igaz az alumínium...

Mennyire igaz az alumínium váz kifáradás?

Figyelt kérdés

beszéltem munkatársammal hogy szeretnék venni kabon kerékszettet a cannondale topstone bicajom alá. 4 éves már. Azt mondta nem érdemes ennyi pénzt kiadni egy kerékre alu vázba, úgy is lassan szétnyílik mivel elfárad az anyag. Vegyek inkább egy karbon vázat ebből a pénzből. Belegondolva logikus, súlyra kb ugyan ott leszek. Valóban ilyen nagy probléma tud lenni az alumínium kifáradása? Így elgondolkodtató melyikbe érdemes pénzt rakni.

Ti hogy csinálnátok?

2022. nov. 9. 22:33
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
bár ahogy nézem ennyi pénzért kvára nem lehet kapni karbon gravel vázat...:D
2022. nov. 9. 22:53
 2/14 anonim ***** válasza:
83%
4 éves "már"?? Azért az évtizedes aluvázak sem esnek csak úgy szét.
2022. nov. 9. 23:19
 3/14 A kérdező kommentje:
gondolom nem mindegy mennyire építik túl a vázat. könnyű alu váznál lehet a 4 év már jelent valamit.
2022. nov. 9. 23:21
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha valóban papir vékonyságú és rendesen nyúzod akkor igen valós,hogy elfarad szétnyilik,de ahoz napi használat kell tehát auto,busz,villamos helyett használod,közlekedésre.

Amúgy több mint 10év. Nekem van 2alu bringám az egyik még igazi oldskul 20éves. Van is benne anyag. A másik "csak" 10éves azzal kicsit baratibb vagyok mert valóban vékonyka anyagból van,de nem "panaszkodik".

2022. nov. 10. 00:22
 5/14 anonim ***** válasza:
4 év alatt szerintem nincs mitől félni. A kereket meg viheted tovább a következő bringádra, szóval butaság azt mondani, hogy felesleges erre megvenni.
2022. nov. 10. 06:11
 6/14 Alex Fly ***** válasza:
100%

Tény, hogy az alumínium egy idő után elfárad. Mivel merev és rugalmatlan, minden erőhatást eltárol és ha azok elérik a határértéket, akkor reccs...

De azért 4 év alatt nem szabad, hogy bámi gond legyen -általában 15-20 évre tervezik ezeket.

2022. nov. 10. 08:28
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Az alu fáradása nem azt jelenti, hogy széthullik, hanem rugalmasabbá válik. Ez egy-két év után már érezhető (annak, aki megérzi az ilyeneket).

Ha egy-két el után törn kezd egy váz, akkor azt gyártó visszahívja, mert tevezési, gyártási hibás.

2022. nov. 10. 10:33
 8/14 tothp ***** válasza:
100%

A modern alu ötvözetek már kevésbé érzékenyek kifáradásra. Ami szerkezeti felkeményedés+rideg törésben nyílvánul meg. Elsősorban a hegesztési varratok hőhatás övezetében. ( nem pedig"rugalmasságban")

Azonos árkategóriában én a karbon vázban több rizikót látok.

2022. nov. 10. 11:25
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Nekem van egy kb. 30 éves alu-vázasom, az előéletét nem ismerem mert én még csak fél éve használom, de egyelőre egyben van, nem tűnik úgy, hogy szét akarna esni. Persze, nyilván nem sport-célra használom.
2022. nov. 10. 14:09
 10/14 Alex Fly ***** válasza:
@7: az alumínium nem válik rugalmasabbá. Ha így lenne, a vázak egyes részeit gyárilag fárasztanák és nem mindenféle trükkökkel próbálnák valahogy emulálni a szükséges rugalmasságot. Pont ellenkezőleg: az alumínium képtelen a rugalmas alakváltozásra: egy adott erőhatás alatt merev, afelett maradandóan deformálódik. Ezért az anyagot érő erőhatások által létrejött feszültségeket sem tudja leadni, hanem ezek felhalmozódnak benne...
2022. nov. 10. 17:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!