Mennyire igaz az alumínium váz kifáradás?
beszéltem munkatársammal hogy szeretnék venni kabon kerékszettet a cannondale topstone bicajom alá. 4 éves már. Azt mondta nem érdemes ennyi pénzt kiadni egy kerékre alu vázba, úgy is lassan szétnyílik mivel elfárad az anyag. Vegyek inkább egy karbon vázat ebből a pénzből. Belegondolva logikus, súlyra kb ugyan ott leszek. Valóban ilyen nagy probléma tud lenni az alumínium kifáradása? Így elgondolkodtató melyikbe érdemes pénzt rakni.
Ti hogy csinálnátok?
Ha valóban papir vékonyságú és rendesen nyúzod akkor igen valós,hogy elfarad szétnyilik,de ahoz napi használat kell tehát auto,busz,villamos helyett használod,közlekedésre.
Amúgy több mint 10év. Nekem van 2alu bringám az egyik még igazi oldskul 20éves. Van is benne anyag. A másik "csak" 10éves azzal kicsit baratibb vagyok mert valóban vékonyka anyagból van,de nem "panaszkodik".
Tény, hogy az alumínium egy idő után elfárad. Mivel merev és rugalmatlan, minden erőhatást eltárol és ha azok elérik a határértéket, akkor reccs...
De azért 4 év alatt nem szabad, hogy bámi gond legyen -általában 15-20 évre tervezik ezeket.
Az alu fáradása nem azt jelenti, hogy széthullik, hanem rugalmasabbá válik. Ez egy-két év után már érezhető (annak, aki megérzi az ilyeneket).
Ha egy-két el után törn kezd egy váz, akkor azt gyártó visszahívja, mert tevezési, gyártási hibás.
A modern alu ötvözetek már kevésbé érzékenyek kifáradásra. Ami szerkezeti felkeményedés+rideg törésben nyílvánul meg. Elsősorban a hegesztési varratok hőhatás övezetében. ( nem pedig"rugalmasságban")
Azonos árkategóriában én a karbon vázban több rizikót látok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!