Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogy kezdjek el rendesen...

Hogy kezdjek el rendesen kerékpározni?

Figyelt kérdés

Fogyni szeretnék. 95kg 18 éves nő vagyok. A környéken egy 7km kötüli kör van, amit eleinte 1x, később 2x vagy ritkán 3x tettem meg, amikor kicsit többet kerékpároztam. Nincs szuper biciklim, csak egy dechatlonos legolcsóbb fajta. Hogy kezdjem el? Heti 1x, 3x, 5x, vagy hányszor? Érdemes inkább kevesebbszer, hogy megmaradjon a motivációm vagy az nem sokat ér? Vagy eleinte kevesebbszer, később többször is? Mennyi idő után váltsak a két körre? A ruha az mindegy? Van amikor a bicikliülés nyom, de ezen a biciklis nadrág sem nagyon változtatott.

Tudom, 7km az nem sok, meg sok mindenkinek ez nem nagy dolog, nekem mégis az, szóval légyszi senki ne szóljon le.

2022. márc. 11. 13:21
 1/7 anonim ***** válasza:
80%
Ráülsz, elkezded tekerni.
2022. márc. 11. 13:23
 2/7 A kérdező kommentje:

Eddig nekem is megvan.

Abban kéne segítség, hogy egy hónap múlva is ráüljek, meg esetleg úgy csináljam, hogy fogyás szempontjából tényleg hasznos legyen.

2022. márc. 11. 13:26
 3/7 anonim ***** válasza:
49%
Nekem azt szokták írni, hogy vegyek rendes bicót. Ami most 300-tól indul.
2022. márc. 11. 13:58
 4/7 anonim ***** válasza:
94%

Ezek szerint 3 kört már tudtál menni egyszerre.

Ezt kéne továbbfejleszteni... És rendszeresen. A ruha csak tőled függ...

Ha nagyon nem kényelmes, bicajosnadrággal sem, akkor vegyél új, kényelmes nyerget - és állíttasd be szerelővel. Mert azon is sok múlik. Ha túl alacsonyan van a nyereg, akkor is lehet kényelmetlen, és főleg rossz hatásfokú a tekerés.

2022. márc. 11. 14:28
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Illetve ha túl alacsony a nyereg, akkor a térded is tropára mehet. Szóval tényleg állíttasd be hozzáértővel, vagy vegyél másik nyerget. Nőknek szélesebb kell, mert szélesebb a csípőnk.

Nem tudom, milyen környék az a 7 km körbe, de esetleg menj másmerre is, mert meg fogod unni hamar, hogy mindig ugyanazt a kört teszed meg. Vagy tegyél be zenét (hogyha nem túl forgalmas, a lényeg, hogy azért halld a körülötted történéseket, mert balesetveszélyes, ha nem hallassz a külvilágból semmit).

Ruhát szerintem egyelőre nem kell venned, a lényeg, hogy a biciklin amikor elindulsz, jobb ha kicsit fázol, ne öltözz be nagyon, mert a mozgástól úgyis megizzadsz. De azért legyél rétegesen öltözve.

Ha a fogyás a cél, akkor minél többet kellene mozognod, és fokozatosan egyre többet. A fogyásnál a kalóriadeficit számít, abban segít a mozgás, hogy többet fogsz elégetni, mintha nem bringáznál. Viszont emellett az étrendedre is oda kéne figyelned, különben nem lesz túl sok értelme, hogyha egy 7 km-es bringázás után bevered a hamburgert, mert hogy "mozogtam".

Amivel még majd érdemes játszani, hogyha már majd bírod, hogy csinálj intenzívebb szakaszokat is, pl. 2-3 percig tekerj, mint az állat, hogy jól felvidd a pulzust. Utána tekersz nyugisan, míg újra egyenletesen kapsz levegőt, és aztán megint, mindent beleadva.

95 kg-os túlsúlynál, hogyha mindent jól csinálsz, figyelsz a kalóriára, makrókra, rendszeresen mozogsz, akkor elég szépen be fog indulni a fogyás. Már attól is fogynál, ha csak az eddigi káros táplálkozási szokásodat megreformálod (persze nem tudom, mennyi idő alatt híztál meg, illetve hogy nem áll-e fenn hormonális betegség, most abból indulok ki, hogy nincs ilyesmiről szó).

Hajrá, sok sikert! :) Bringázni nagyon jó, én már csak azzal járok mindenhová, és szabályosan megvisel, ha kimarad pár nap.

29/N

2022. márc. 11. 14:42
 6/7 anonim ***** válasza:
91%

Nagyon jókat írsz, #5! :-)

Igen, jó kérdés, hogy tényleg csak ugyanaz a 7 km-es kör van-e, vagy léteznek kisebb-nagyobb egyéb körök is... És az se mindegy, hogy hótt sík az egész, vagy vannak benne "megdolgozós" emelkedők.

Kérdező, a bikemap.net-en meg tudod nézni, hogy a környékeden mások milyen köröket mennek... Van feltöltve egy csomó útvonal.

2022. márc. 11. 14:50
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a legjobb motiváció a felfedezősdi, járd be sokféle irányba a környékedet, ahogy más már leírta, a fix 7 km-es kört unni fogod.

Szvsz előbb a távot, majd utána az intenzitást növeld. Arra ne hallgass, aki egyből job bbicajt vetetne veled, ő fordítva ül a lovon (vagy bicajon, hehe :-)), akkor vegyél új bicajt, ha az igényeid kinövik a jelenlegit, de azt csak magad tudod megtapasztalni, jobb ülést viszont néznék, bár részben megszokás kérdése is.

Ami fontos még, hogy ugyan ne is megdöglősen nyomd egyből, de ne is alibi kerékpározz, azaz folymatosan tekerj, ne teker-gurul-teker-gurulj elven közlekedj, mint józsi bácsi hazafelé a kocsmából, vagy mint a legtöbb ember ahogy hétvégén elmegy családdal zabálni biciklivel, nyugtatva magát, hogy ő sportolt.

2022. márc. 11. 16:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!