Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Bowdenhüvely/ütköző mire...

Bowdenhüvely/ütköző mire használatos?

Figyelt kérdés
[link]

#Bowdenhüvely
2021. nov. 30. 22:12
 1/6 anonim ***** válasza:
Arra, hogy a vázhoz a rögzítési pontoknál a házat legyen ami vezeti, megnyitja. Alul szokott lenni kb. 20 centit ház nélkül a bovden. Na annak a résznek a végeinél van ilyen, hogy ne a levágott ház legyen csak és lifegjen benne a bovden, hanem eltartsa a váztól és az éles szélektől valami.
2021. dec. 2. 12:28
 2/6 anonim ***** válasza:

[link]

Mutatom is: ezen a képen is van ott, ahol nincs már ház a bowdenen!

2021. dec. 2. 12:32
 3/6 Wadmalac ***** válasza:

Lehet sima bowdenházvégnek is használni, de nem az a fő célja.

Ez úgymond utólagos "tuningra" jó.

Sok régi bringán gyárilag végigvezetett bowdenházban fut pl. a hátsó fékbowden. A vázon csak a bowdenházat átvezető furatos szemek vannak hegesztve.

[link]

Így vagy másfél méter hosszú bowdenház nyomódik össze rugalmasan, amikor féket húzol, ez rontja a fékezésed erejét és pontosságát.

Jó hülye taknyos érzés is ilyen féket húzni.

Az újabb vázakon már olyan vezetők vannak, hogy a bowden csak kis szakaszokon van házban, közte szabadon, nincs akkora összenyomódás, jobb a fékerő, pontosabb a váltás stb.

Nézd a felsővázcső alját, ott szabadon van a bowden.

[link]

[link]

Na ez a kérdésben szereplő kütyü a sima, bowdenházat áteresztő vázvezetőből, ami az első képen van, csinál olyat, ami megállítja a bowdenházat a vezetőben, ott lehet a vége és onnantól szabad bowdened van, mint a második képen.

Sajnos erre a célra is xar.

Nem tartja a bowdenházat megfelelően párhuzamban a vázzal, ki tud fordulni oldalra, ezzel a bowden a kivezetésnél súrlódni fog az oldalra nyomódó hátban és ebben a vezető bigyóban, súrlódik, kopik, szakad.

Ez egy kicsit jobb:

[link]

Régen lehetett vázbilincset is kapni ilyen bowdenvég ütközős kivitelben, már neten sem létezik.

2021. dec. 7. 14:38
 4/6 A kérdező kommentje:

Ó, így már értem! Ismét csak köszi Wad! :-)

[link]

Ezen a képen az a két bowdenszál miért néz ki úgy, mintha nyonból lenne?

Teflonos?

2021. dec. 8. 19:10
 5/6 A kérdező kommentje:
*nylont szerettem volna írni
2021. dec. 8. 19:10
 6/6 Wadmalac ***** válasza:

Szerintem csak rá van húzva egy műanyag cső, hogy ne verje le a fényezést.

Én erre szívószálat szoktam használni.

Be is gyűjtök raktárra egy csomót, amíg még egyáltalán lehet kapni. :)

2021. dec. 9. 07:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!