Mászást montival mivel lehet legkönnyebben elősegíteni?
Hátsó kazettasor vagy inkább első fogaskerék csere?
Jelenleg elöl 44-32-22, hátul 11-34 van, 3x9 sebességes Deore.
Azt néztem, elöl a 22-estől kisebb nincs a piacon, hátul pedig ritka a nagy fogszámú lánckerék, 34-36 a leggyakoribb, találtam egy Sunrace 11-40-est, de azt macera lenne cserélni...
Vagy legolcsóbb megoldás, jobb kondi :)
A jobb kondi a megoldás.
A 22-34 áttétel már olyan lassú, hogy gyalog gyorsabban haladsz.
Egy racsni csere kb 2 perc a kerék ki és visszaszerelésével együtt. Mondjuk láncos kulcs az kell hozzá.
1:
"A 22-34 áttétel már olyan lassú, hogy gyalog gyorsabban haladsz."
Ez mondjuk nem jelent semmit, mert van az az emelkedő, ahol gyalog, vagy fogalmazzunk úgy, hogy futva, nincs az a profi kerékpár versenyző, aki nem hagyható könnyedén le.
Elvileg majd' 6 km/h a max. sebesség 60-as "fordulatnál". Ez elvileg nem a legjobb érték, van ettől jobb, és annál könnyebb tekerni.
Legalábbis youtube-os "explanation", magyarázat alapján.
Igazából múlt nyáron - sajnos csak - 1x volt alkalmam felmenni egy hegyre, feltekerni, de akkor elég nehezen ment, bár tény hogy kondim se sok volt / van. Ritkán jutok ki az erdőbe, hegyre, főleg nem bringával. Félig-meddig elméleti kérdés volt inkább, ha a tél viszonylag száraz lenne és nem szeles, akkor mennék párszor.
Google Earth domborzati profil szerint volt olyan szakasz hogy 15-16%-os volt az emelkedő. Nem kéne pedig soknak lennie...
Csak azt gondoltam lehetséges még könnyítés.
Sok az.
Gyakorlatilag annyit tesz, hogy 10 méteren 1,5-1,6 m-t emelkedik az út.
Az egy edzett sportolónak is embert próbáló. Pláne terepen.
#5!
Akkora a válasz meg is van. Ha sosem mész hegyen, akkor ne csodálkozz, hogy szenvedsz.
15%-os emelkedőn semmilyen áttétellen nem fogsz nevete felmenni. Mármint most. Edzetten tudsz majd találni olyan tempót, ami jól esik.
Az a gond a 22-34 és a még könnyebb áttételekkel, hogy ezekkel már csak olyan lassan lehet haladni, hogy hiába van ott. 26-oson 22-es kistányérhoz 32-es vagy 34-es a sor vége a legtöbb bringásnál. Olyanoknál, akik szoktak is terepre menni.
Télen pedig inkább ne menj hegyre. Annyira enyhe tél nagyon ritkán van. Még megfelelő bringás ruhákban is könnyű megfázni. Csak akkor érdemes hidegben hegyre menni, ha tudsz lassan, nem izzadva is mászni és van plusz ruhád a lefeléhez.
#7 rendben, igaz, akkor megvárom a tavaszt :)
Meg ami bosszantó, eddig hegyvidéken elvétve találkoztam szúnyoggal, de amióta sok a posvány, pocsolya, megél vígan ott is, és csípnek becsülettel.
Van egy kisebb verseny, általában évente megrendezik, Miskolc-Görömböly a helyszín, arra akartam kicsit "gyúrni" előtte, mert szívesen neveznék. De ott van emelkedő bőven...
Tekerj síkon, gyűjtsd a km-eket tavaszig!
Az árnyas helyeken van szúnyog hegyen is. Bringával csak akkor veszed észre, ha lassan mész.
Miskolc környékén több verseny is van, egy sorozat része a görömbölyi. Vagyis két versenyt is szoktak rendezni ott.
22-34? Nekem is az a vége, de még nem találkoztam olyan emelkedővel, amihez ne lett volna elég... A legmeredekebb helyeken is inkább azvolt a gond, hogy az első kereket a talajon tartsam, de a hátsón is legyen akkora teheles, hogyne kaparjon (igaz, én trekkinggel nyomom, nem montival).
De erő még bőven lett volna meredekebb emelkedőhöz is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!