Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért lesz olajos a lánc még...

Miért lesz olajos a lánc még azután is, hogy letörlöm?

Figyelt kérdés

Tisztítás után (oldószer tisztítóba majd víz) egy-egy csepp olajat szoktam rakni minden láncszemre majd kb. 10 perc múlva alaposan letörlöm ronggyal, hogy ne legyen rajta olaj, mégis újra olajos lesz. Újra letörlöm, újra olajos lesz kívülről. Ha elmegyek vele biciklizni, mire végzek fekete a lánc (nem csak aszfalton használom).

Tegnap láttam egy MTB-t és a lánca szép ezüst volt használat után is.

2021. máj. 31. 16:23
 1/5 anonim ***** válasza:
Én úgy tisztítom, hogy leszedem a hátsó fogaskerekeket is a kazettáról, a lánccal együtt beáztatom brigéciolba pár órára. Utána vízzel átöblítem, magasnyomású mosóval átmosom. Így az összes kosz kijön a láncszemek közül is. Az hajtókárnál lévő fogasokat óvatosan tisztítom le, mert levenni nem lehet, nehogy belefolyjon a zsíroldó a csapágyazásba. Felrakás után beolajozom a láncot. Ezzel a módszerrel hosszabb ideig csillogó lesz, de ahogy kopik a fém és összeszedni a koszt, újra fekete lesz.
2021. máj. 31. 16:43
 2/5 anonim ***** válasza:

Akinek szép ezüst lánca volt, az valószínűleg nem hagyományos láncolajat használt, hanem valamilyen száraz kenőanyagot. Ezek angolul jellemzően dry lube megnevezéssel találhatók. Ilyen pl. a Muc-Off C3 Ceramic vagy a Squirt Wax, de létezik sok egyéb is.

Én eddig a Squirtre esküszöm. A vizet egyik sem bírja úgy, mint a hagyományos olaj. A wax kicsit jobb ilyen téren. Amire figyelni kell, hogy mielőtt ezeket felviszed a láncra, teljesen zsírmentesíteni kell azt, a vadonat újat is! A lánc belsejéből is ki kell mosni a kenőanyagot, úgyhogy többszöri brigéciolos/benzines áztatás, mosogatás lehet szükséges. Ha ez megvan, ki kell szárítani, és úgy felvinni a száraz kenőanyagot vagy waxot. Utána viszont valóban nem gyűjti a port, és akár kézzel megfogható a lánc anélkül, hogy tiszta dzsuva lenne a kezed. Szerintem megéri.

2021. máj. 31. 17:15
 3/5 A kérdező kommentje:

Igen, ki szoktam mosni az oldószert is mosogatószerrel és utána jön a víz addig, amíg már nem mosószeres. Utána szárazra törlöm, majd olajozom. Leszedni nem szoktam. Bár valószínűleg könnyebb a lánckerekek és a kis fogasok tisztítása úgy, de nincs mibe beleraknom a láncot és sokkal több tisztítószer kellene hozzá ha beáztatnám.

Lehet, hogy igazatok van és akinek tiszta és ezüst a lánc, az nem olajjal keni. Majd legközelebb ha látok ilyet, megkérdezem hogy csinálja :)

Láttam a waxolásról videót, egyszer majd lehet, hogy kipróbálom.

2021. máj. 31. 17:36
 4/5 anonim ***** válasza:
A squirt waxban nem kell kifőzni a láncot. Egy egy vizes emulzió, folyadék. Beszivárog a láncba, majd a víz elpárolog, a wax ott marad. Hátránya, hogy órákkal a bringázás előtt fel kell vinni, hogy legyen ideje megszáradni.
2021. máj. 31. 17:49
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi, megnézem. Az órákkal előtte nem gond, láncot tisztítani se indulás előtti percekben szoktam :)
2021. máj. 31. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!