Hogyan tudom beállítani a hátsó váltómat?
Sunrace , mi előtt le szedtem a bowdent, tökéletesen működött.
#6 Hatodik sebességben volt a váltó alapból, hatodikba állítottam a váltókart, megfeszítettem a bowdent, és meghúztam a bowden csavart, itt nem volt jó, ezért a határoló csavarokat addig addig állítottam, míg lefelé teljesen jól vált, felfelé pedig össze vissza.
Igy nem tudom biztosan mi lehet az oka, de ha uj minden, akkor nem jol allitottad be.
Igy kell beallitani:
Hatul legkisebb fogaskerekre teszed, s a bovden csavart kiengeded teljesen (NEM a szabalyozo csavart, hanem azt a csavart, amelyik a hatso valton rogziti a bovdent. Ezt ha kiengeded, teljesen laza lesz). Beallitod a ket valtoszabalyozo csavar egyikevel hogy pont a kis fogaskerek alatt legyen a valto. Becsavarozod a bovden csavart, mikozben annyira erosen huzod meg a bovdent hogy a valto epp ne mozduljon el befele a kis fogaskerek alol. Atteszed a kovetkezo fogaskerekre, majd vissza. Ezt parszor megismetled, amig siman megy. Utanna haladsz szepen felfele, s vissza
A vegen pedig a legnagyobb fogaskereknel is beallitod a szabalyozo csavarral hogy ne tudja ledobni a lancot.
Lefelé a nagy lánckerék, felfelé a kis lánckerék felé való váltást érted? A lényeg, hogy egyik irányba, jellemzően a könnyebb fokozat, azaz a nagyobb lánckerék felé a bovden húzza a váltót. Ellenkező irányba pedig a rugó húzza, ami nem működik megfelelően, ha valami szorul, jellemzően a bovden. Valószínűleg egy ilyen olcsó váltó feszítőrugója sem túl erős, így kényesebb is lehet erre.
A határoló csavarokhoz kár volt nyúlni, ha jól volt beállítva. Az csak a két végpontot állítja. Az, hogy közte pontos-e, a bovden feszességétől függ. Ezt nagyjából beállítod, majd a bodenház végén, jellemzően a karnál található tekerentyűvel lehet finomhangolni. Ezen kívül az úgynevezett B-csavarral be kell állítani a váltó felső görgőjének és a lánckerekeknek a távolságát. Ha kicsi, összeakad, ha nagy a hézag, akkor pedig nehezen, késve vált. Az én váltóimnál kb. fél centi hézag van előírva a görgő és a nagy lánckerék közt legkönnyebb fokozatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!