Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Most hogyan szedjem le az...

Most hogyan szedjem le az első váltót?

Figyelt kérdés

Valamelyik nap elromlott az első váltom, ma szét kellett szednem a fél biciklit, csak hogy a váltókart le tudjam szedni, most pedig már csak magát a váltót kéne, de úgye keresztül halad rajta a lánc, ezért nem lehet csak úgy leszedni. Ahhoz meg semmi eszközöm nincs itthon, hogy a láncot szét szedjem. A váltón volt egy csavar, amivel szerintem szét lehetett volna szedni, de addig baszakodtam vele, hogy már az imbuszkulcs is csak elforog benne. De egyáltalán azt sem értem, minek tesznek ilyet egy rohadt biciklire, mikor 300-400 ezer felett szinte már egyiken sincs. Most sem lenne semmi baj, ha ez a rohadt első váltó nem lenne.

Szerintetek mit csináljak?

2021. febr. 24. 15:58
 1/5 anonim ***** válasza:

Vidd el szervizbe, vagy vegyél egy láncbontót. Ha úgy gondolod, hogy nincs első váltóra szükséged, akkor meg elfér az ott láncvezetőnek. Ha első váltó nélküli rendszert szeretnél, akkor érdemes átalakítani. Nekem kb. 55ezer Ft lett végül az átépítés 2x10-ről 1x11 Deore szettre.

Az olcsó rendszereknél nem tud a rendszer akkor átfogást, hogy elég legyen egy hátsó váltó minden útviszonyra. A modern 1x rendszerek is inkább terepre optimálisak, mert nem tudnak annyit átfogni mint egy első váltós rendszer, és a fokozatok közti ugrások is nagyobbak.

2021. febr. 24. 16:46
 2/5 A kérdező kommentje:

Azóta megoldottam, egy ilyen réz drótot tettem a patentszem két oldalára, majd egy hagyományos fogóval összenyomtam a lánc alatt a drótot, és szétjött a lánc, szóval le tudtam szedni a váltót.

Ma mentem vele kb. 40 percet terepen, volt lejtő, emelkedő, igazából azt kell hogy mondjam, kb. semennyire nem hiányzott a váltás előről. (egyébként nekem is 2x10 gyárilag) De átalakítani már nem fogom, mert 1-2 hónapon belül akarok egy 1x12-es rendszerű biciklit venni.

Viszont szervizbe el fogom vinni mindenképp, mert a váltó bowden vége is már szétjött, meg gondolom ott amúgy is jobban be tudják állítani, aztán utána el tudom adni.

Utólag bocsi az erős nyelvezetért a kérdésben, csak akkor eléggé ideges voltam :D

2021. febr. 24. 18:28
 3/5 anonim ***** válasza:
Láncbontó alap szerszám egy montihoz. Vagy vegyèl egy patent szemesz xart hogy ott szakadjonel a lánc....
2021. febr. 24. 19:19
 4/5 anonim ***** válasza:

Ja, hogy patentszemes volt. Azt hittem, hogy azért nem boldogulsz, mert rendes csapszeggel volt összerakva a lánc.

Ha kell másik első váltó, nekem itt hever a polcon, amit leszedtem. :)

2021. febr. 24. 19:54
 5/5 anonim ***** válasza:

Kézzel is lehet bontani a patentszemet. 10 éven át így csináltam, ma már speckó fogóval.

Amúgy 2x10-nél a nagytányér bőven elég aszfalton a HHH-ra vagy Dobogókőre, de terepen, ahol van bőven meredekebb ezeknél, ott kell a kistányér.

2021. febr. 24. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!