Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Egy nagyon fura kérdés merült...

Egy nagyon fura kérdés merült fel bennem... ?

Figyelt kérdés
Mentem a biciklivel s arra gondoltam vajon milyen lehet a biciklinek a nyomatékgörbéje( most ezt hogyan mondjam el hogy értsétek hogy értem) ... Most lehet mondani hogy az izom az lineárisan fejti ki z erőt de ha belegondolunk a motorban a dugattyúk is lineárisan fejtik ki az erőt és majd a ellensúly s a nemtudom hogyhívják ( nem értek hozza) tengely hozza létre a forgó mozgást ugyanúgy, mint a biciklinél az ember lába fel-le mozog mint a dugattyú és a pedál átalakítja forgó mozgássá. És arra lennék leginkább kiváncsi, hogy ez a nyomatékgörbe az inkább egyenes mint az elektromos motoroknál vagy jó nagy görbe mint a hagyományos gázolaj/ benzin motoroknál.
2020. nov. 28. 19:31
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
kérlek ne az legyen a válaszokban hogy milyen hülye kérdés és hogy n is hülye vagyok csak mert fura a kérdés.
2020. nov. 28. 19:32
 2/13 anonim ***** válasza:
Nagyobb eséllyel kapnál rá érdemi választ, ha jó kategóriába írnád ki a kérdést, már ha komolyan érdekel bármi is a témában:)
2020. nov. 28. 19:44
 3/13 anonim ***** válasza:

kérném a modiket tegyék át a kerékpározás kategóriába.

Ott van néhány értelmes ember aki talán még megy is tudja magyarázni.

A kerékpároknál nem egyszerű az erőátadás mechanikája, fizikája.

Elterjedtek például nem kör alakú (ovális, vagy majdnem négyzet) lánckerekeket azért, hogy a lábbal kifejtett nyomaték egyenletesen adódjon át a láncra.

Nem lehet állandóan ugyanolyan nyomatékot kifejteni, minden pillanatban, minden hajtókar állásban más.

Azt is jó lenne tudni melyik nyomatékra gondolsz. Amit a hajtott kerékkel átviszünk az útra?

2020. nov. 28. 20:05
 4/13 anonim ***** válasza:
2020. nov. 28. 20:07
 5/13 anonim ***** válasza:

Nem egyenletesen fejt ki ugyanakkora erőt egy pedálfordulat közben sem a kerékpáros (hiába húzza is felfelé spd pedállal, lenyomáskor sokkal nagyobb erőt tudunk kifejteni). De ettől most tekintsünk el.

Valóban kérdés, hogy melyik nyomatékra gondolsz.

2020. nov. 28. 22:35
 6/13 anonim ***** válasza:
Természetesen nem lineáris, mert nem gépek vagyunk! :) Tekerés közben teljesen más izomcsoportok mozognak adott ponton forgatva a pedált. Ezek nem azonosan erősek, így nem is azonosan tudnak erőt leadni. Közbeszól még a technika is, hiszen használjuk a váltót. Én azt érzem, hogy pl. álló helyzetből kigyorsítani gyorsan tudok, de van egy pont ami után visszaesik ez majd újra helyre jön és tartok egy utazótempót, de ha fáradtabban indulok el, már teljesen más lehet ez a görbe.
2020. nov. 29. 14:54
 7/13 anonim ***** válasza:

átvitt értelemben hányas sebességnél tartasz az 5/6sebességes manuális váltón-ezt is lehetne átértelmezni...(6osnak szólt)

rotor mtb-t kipróbálnék-melyik spacenek legnagyobb az erőátvívő képessége?!?

2020. nov. 29. 17:03
 8/13 anonim ***** válasza:
vegyél csak simán wattmérőt és az teljesíti álmaidat!üdv
2020. nov. 29. 17:22
 9/13 tothp ***** válasza:

Ha az autóhoz hasonló vizsgálódás érdekel, akkor az a "hatékony pedálfordulatszám"- mal mutatható be.

Szerintem jellegre hasonlit egy autóéhoz, de viszonylag szük csúcstartománnyal. És embere válogatja, hogy az 60-as vagy 90-es pedálfordulatnál csúcsosodik ki. hegyimenők alacsonyabb, sprinterek, pályaversenyzők magasabb tartományban hatékonyak.

(segítsetek! A pedál csapásszám az egy fordulat vagy egy pedál lenyomás?)

2020. nov. 29. 18:57
 10/13 anonim ***** válasza:

nemtudom-nekem volt az egyoldallal-egy érintkezést jelentett a mágnessel mint elől a kmóránál!de nekem 90-110es fordulat a jó a pulzusszámhoz és közepesnél kicsit jobb hegyimenő vagyok...(a pedálfordulat megmindig az áttételhez van viszonyítva és azt hozzák összehangba a pulzusszámmal!)

üdv

2020. nov. 29. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!