Egy nagyon fura kérdés merült fel bennem... ?
kérném a modiket tegyék át a kerékpározás kategóriába.
Ott van néhány értelmes ember aki talán még megy is tudja magyarázni.
A kerékpároknál nem egyszerű az erőátadás mechanikája, fizikája.
Elterjedtek például nem kör alakú (ovális, vagy majdnem négyzet) lánckerekeket azért, hogy a lábbal kifejtett nyomaték egyenletesen adódjon át a láncra.
Nem lehet állandóan ugyanolyan nyomatékot kifejteni, minden pillanatban, minden hajtókar állásban más.
Azt is jó lenne tudni melyik nyomatékra gondolsz. Amit a hajtott kerékkel átviszünk az útra?
Nem egyenletesen fejt ki ugyanakkora erőt egy pedálfordulat közben sem a kerékpáros (hiába húzza is felfelé spd pedállal, lenyomáskor sokkal nagyobb erőt tudunk kifejteni). De ettől most tekintsünk el.
Valóban kérdés, hogy melyik nyomatékra gondolsz.
átvitt értelemben hányas sebességnél tartasz az 5/6sebességes manuális váltón-ezt is lehetne átértelmezni...(6osnak szólt)
rotor mtb-t kipróbálnék-melyik spacenek legnagyobb az erőátvívő képessége?!?
Ha az autóhoz hasonló vizsgálódás érdekel, akkor az a "hatékony pedálfordulatszám"- mal mutatható be.
Szerintem jellegre hasonlit egy autóéhoz, de viszonylag szük csúcstartománnyal. És embere válogatja, hogy az 60-as vagy 90-es pedálfordulatnál csúcsosodik ki. hegyimenők alacsonyabb, sprinterek, pályaversenyzők magasabb tartományban hatékonyak.
(segítsetek! A pedál csapásszám az egy fordulat vagy egy pedál lenyomás?)
nemtudom-nekem volt az egyoldallal-egy érintkezést jelentett a mágnessel mint elől a kmóránál!de nekem 90-110es fordulat a jó a pulzusszámhoz és közepesnél kicsit jobb hegyimenő vagyok...(a pedálfordulat megmindig az áttételhez van viszonyítva és azt hozzák összehangba a pulzusszámmal!)
üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!