Hogy -hogy nem koptak még el?
Nem reklámozni akarom a kerékpárt de van egy Neuzer Nelson MTB kerékpárom amit újonnan vásároltam már negyedik éve. A kerékpárt munkába járásra használom havonta 20 alkalommal napi 25 kilométert letekerve. A munkahelyem 12,5 kilométerre van oda - vissza 25 kilométer naponta. Évente 8-9 hónapot járok kerékpárral melóba - télen busszal. Ez átlagban havonta 500 kilométer , nyolc hónapot számolva 4 ezer , négy év alatt 16 ezer kilométer. A kerékpáron kopás miatt cserélni kellet már a fékpofákat a gumikat az első - hátsó kerékben a kónuszt és a golyókat is. Viszont a fogaskeréksor még elfogatható állapotban van. Olvastam már sok helyen, hogy 2 ezer kilométer után cserélni kellet a fogaskeréksort (racsnyit) láncot közép fogaskereket. Ezen a kerékpáron viszont 4 ezer kilométer után is még használható jónak mondható állapotban vannak a fogaskerekek és a lánc is. Igaz a legkisebb 14 és a 16-os fogszámú fogaskeréken látszik a kopás de még nem érett meg a cserére.
Ez így általános vagy csak én fogtam ki valamilyen jó minőségű fogassort?
""Ezen a kerékpáron viszont 4 ezer kilométer után is még használható jónak mondható állapotban vannak a fogaskerekek""
Bocsánat. Elírtam. Nem 4 hanem 16 ezer kilométer után.
fogaskerék a kerékpárokon nincs! (najó, némelyiken van....)
lánckerék van!
egy hátsó lánckeréksor általában 3-4 láncot bír ki.
egy lánctányér szett 3-4 lánckeréksort bír ki megfelelő karbantartás, tisztítás, kenés esetén!
én hasonló km teljesítménnyel 7 év után cseréltem az első lánctányérokat és ez idő alatt a második lánckeréksort.
A láncokat nem számoltam :D
mindenesetre simán hihető a teljesítmény amit beletettél!
annyi megjegyzést tennék, hogy a lánc és a lácnkerekek együtt kopnak és egy elkopott lánckerék már nem lesz képes az új láncot mefogni, ugrani fog. Szerintem a bringát hajtáslánca a cégét járja. De minimális ráfordítással újjá lehet varázsolni (lánckerekek, láckerésor, lánc)
""együtt kopnak és egy elkopott lánckerék már nem lesz képes az új láncot mefogni, ugrani fog""
Gondoltam már arra, a nyáron hogy cserélem az egész hajtásrendszert racsnyit - láncot - középlánckereket, de nem ugrik a lánc és nincs "hegyesre" kopva sem a közép sem a hátsó lánckeréksor. Úgyhogy egyenlőre marad a régi.
Azért tettem fel ezt a kérdést mert hallottam - olvastam már olyanokat, hogy 2-3 ezer kilométer után cserére érett a lánckerék. Hát nem tudom nekem már legalább 15-16 ezer kilométer van benne de még mindig használható.
Az enyémen sem ugrott, amíg az összekopott lánc-racsni kombóból a láncot ki nem cseréltem.
Most hogy megtörtént, a legtöbbet használt - nálam a 15 fogú - fokozaton bizony ugrik az új lánc, vagyis jöhet racsni csere is.
Pedig szemre semmi baja...és mégis
Az, hogy müködik, és az adott terhelés mellett nem jelent problémát, nem jelenti azt, hogy ne lenne kopott...
Első mtb-m, amit 11 évesen kaptam, mai napig megvan, most az a boltbajárós, becsléseim szerint 55-60.000km van benne, fekpofak eredetiek, mondjuk nem is fognak :D
Gumi úgy meg van keményedve, hogy gyakorlatilag már nem kopik, cserébe csúszik mint az állat.
Lánc, lánckerekek kenés ellenére is nyikorognak, ha kiállva tekerek akkor szalajtanak, van, hogy 1 teljes tekerést is...
Egyébkent ez is neuzer :)
34/f
3-4000 km után, ha egy lánccal mész, már kopott szokott lenne a sor és a lánc is. Igaz, ez főleg montin igaz, ahol kap port és sárt is a hajtás, gyakran kell váltani és nem lehet mindig lazán pörgetni.
Én is csináltam azt, hogy 3-4000 km után áttettem a láncot és a sort a mukába járós gépre, amivel még mentem edzeni is, tehát +5000 km-t kapott. Lehetett vele közlekedni, de egyre pontatlanabb volt.
Mentem egyszer 25.000 km-t egy hajtással, mert keveset tekertem, de évek alatt összejött. (Lehet, hogy az első években cseréltem 2-3 alkalommal láncot és sort.) A lényeg, hogy megette a nagytányért a kopott lánc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!