Outi bringán könnyebb fékezni drágább patkófékekkel?
Azért még profik is mennek felnifékkel, úgyhogy talán ennyire nem tragikus a helyzet. Persze sok előnye van a tárcsának, de abból akkor már hidróst érdemes venni, az pedig egy vagyon.
Én először csak betétet cserélnék valami komolyabb darabra, hátha az is elegendő.
"Nem mennek már profik felnifékkel..."
Ez a gonosz Tour mezőny tele van nem-profikkal...
Nem, nem avult el a felnifék.
És nem feltétlenül kell a felnifékből sem a legdrágábbat venni, hogy jelentős kézfáradás nélkül tudjál jól fékezni.
Ha a fékpatkó geometriája jó, a fékkar geometriája jó, nincs berágódva, rendesen van kenve, akkor az ártól függetlenül tudja ugyanazt a fékerőt.
Egy Tiagra vagy Sora ugyanúgy fog, mint egy Dura-Ace.
A Dura-Ace tovább bírja a gyűrődést és könnyebb, ennyi.
Minden más a jó bowdenezésen, bowdenházon és fékbetét-felni pároson dől el.
A bowden-kérdés fontos, ott van a súrlódás, ami fárasztja a kezed (ha már a legjobb geometriájú fékpatkó és fékkar megvan).
A húzott, sima felületű (köszörültként árulják a boltban, de ez húzott) bowden, a jó minőségű teflonos bowdenház minimumra viszi a súrlódást (nem tudom, létezik-e még a Featherlight teflonbevonatú bowdenezés, az még jobb lehet).
Én országútin a fékekben is váltóbowdent használok, hossz-szálas SP bowdenházakkal, az kicsit merevebb, de kiveszi a bowdenház hosszrugózásával létrejövő veszteséget is a fékerődből.
Mielőtt valaki belekezd, nem, nem fog szakadni.
Ugyanannyit bír, mint a fékbowden, jócskán többet, mint ami a kéttengelyes patkókhoz kell.
Ha szakad, akkor kopástól szakad, akkor meg rossz a fékbekötésed valahol.
A fékbetét nehéz kérdés.
Felnifüggő.
Gyártónként, típusonként kicsit eltér a felni anyaga, felülete, más és más pofa lehet ideális. Kísérletezni kell.
Fékbetétben a Shimano éppenséggel nem remekel.
A Cool-Stop MTB V-fék betétjei nekem beváltak az országútin is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!