Egy barátnőmmel most bicikliznénk körbe a Balatont. Mit ajánlotok, miket intézzünk el az indulás előtt? Hogyan vágjunk neki?
Ez lenne az első alkalom mindkettőnk számára, 21 évesek vagyunk. Barátnőm mondta, hogy kempingezzünk. Egyik életcélom körbe biciklizni a Balatont, de van bennem egy kicsi félsz, hogy a bringákkal a kemping alatt mi lesz, a cuccainkra is oda kell figyelni. Még ha biciklit kell szerezni, az megoldható lenne, inkább a pihenőkkel van a "bajom".
Szerintetek két fiatal lánynak mennyire "veszélyes" megtenni 206 km-t néhány nap alatt?
Szia! Egyáltalán nem "veszélyes", csak rá kell készülni. Attól függően, hogy. hány nap alatt akarjátok teljesíteni, kell némi edzettség, mert a szintemelkedés közben nem sok, de aki egyáltalán nincs kondiban, annak okozhat meglepetéseket.
A kempingezés tényleg nagy élmény, de arra tényleg rá kell készülni, főleg ha a bringákon akartok vinni mindent. Kicsire összehajtható sátor, hálózsák, megfelelő bringa csomagtartóval és táskákkal... ez esetben tekerni is nehezebb lesz. Elsőre én azt javasolnám, keressetek egy szervezett túrát: sok helyen van lehetőség arra, hogy a szervezők foglalnak szállást, viszik a cuccaitokat egyik szállásról a másikra, nektek csak meg kell jelenni két bicajjal és kész. Nyilván ez drágább és kevésbé izgalmas a kempinghez képest, de elsőre szerintem bőven tartogat kihívást így is.
Ha egy nap alatt tekeritek le, akkor nincs gond a kempinggel! :)
Többnapos tekerésnél én normális szállást keresnék, vagyis előre lefoglalnám, mert a jó alvás nagyon fontos, ha minden nap kifáradsz.
4 nap alatt tennénk meg, napi 50-60 km-rel. Köszönjük szépen az ötleteket! :)
A kemping 1-2 éjszaka lenne csak, mert szerintem is kényelmesebb lenne egy motel vagy valami kis szálló, de majd meglátjuk :)
Akinek van még tapasztalata írja le legyen szíves!
Tapasztalatból mondom, hogy vigyetek:
- paprikaspray
- defektmentesítő spray
- minőségi napszemüveg
- minőségi fejlámpa
- powerbank / napelemes töltő
- GPS / térkép app a telókra
A spray kutya és/vagy rosszemberek ellen kell. Ezt én is ajánlom, a legtöbb vadászboltban beszerezhető. Egyébként mindig jó ötlet a kézközelben tartott dezodor, ha úton vagy. És itt ugye két kevésbé rutinos lányról van szó. Fotelhumanistáknak természetesen nem opció semmilyen önvédelmi ötlet.
Én is tapasztalatból írok:
Kérdező, próbáljatok mindent a bringára feltenni, hátizsákba ne pakoljatok, a legjobb, ha nincs is rajtatok út közben, mert leszakad a váll és lerohad a hát :) Irat, pénz, telefon, stb. elfér egy övtáskában és azt vigyétek mindig.
Nem tudom, mikor akartok indulni, de ha időben belefér és v-fékes az első villa, egy ilyen első csomagtartó is elvisz pár kilót, egy bringásboltban hamar feldobják.
Ha kánilkula lesz, és még nincs ebben rutinotok, arra kell készülni, hogy a tűző nap rengeteg energiát kivesz az emberből. Több árnyékos pihenőt be kell iktatni és ha nem vagytok négerek, használjatok rendszeresen magas faktoros napolajat, tarkóvédős légiós sapkát, valami hasonlót:
Szúnyog ellen deet tartalmú riasztó a leghatásosabb, pl. ez, gazdaboltoknak is kapható:
"hogy a bringákkal a kemping alatt mi lesz"
Stabilan le kell zárni, ez nem megkerülhető opció. Én ezt a lakatot szoktam ajánlani:
Igen, nehéz. De minden megbízható lakat nehéz. Ehhez jár egy méteres sodrony, de ha veszel hozzá pl. egy ilyet, akkor már a két bringát és a négy kereket fel lehet fűzni és egyszerre lezárni:
Vagy zárd amivel tudod, az alkalmi lopást bármilyen lakat megakadályozza.
Az úton esetleg felmerülő műszaki problémákat, defektet én most nem merném taglalni, legjobb ha felírjátok az útba eső szervizek telefonszámát :)
https://www.youtube.com/watch?v=QW74hQI1LDs
De attól tartok, a két lánynak az lesz a nagy kihívás, hogy hogyan ne pakoljon fel 2-3 köbméter ruhát az útra :)
Rengeteg szállás van útközben, mi nem készültünk, s mégis találtunk, két nap alatt mentünk.
S úgy, hogy amit először találtunk, nála nem volt hely, de tudott olyat, akinél volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!