Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » A biciklin van első, hátsó...

A biciklin van első, hátsó lámpa a megfelelő színekben, van csengő, a kerekeken prizmák, de a fehér prizma hiányzik, ennyiért megbüntet a rendőr?

Figyelt kérdés
Van sárvédő, láthatósági mellény, fényvisszaverő csík.

2020. jún. 16. 08:12
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Első és hátsó fék is van - ez fent kimaradt.
2020. jún. 16. 08:18
 2/17 anonim ***** válasza:

A lámpa és a fényvisszaverők csak akkor kellenek, ha éjszaka közlekedsz. Elvileg kell mindkettő, de ha ég a lámpád, akkor nem fog megállni a rendőr ellenőrizni a fényvisszaverőt.

KRESZ 54.§. (6) A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.

A KÖHÉM rendelet szerint pedig: "70. § (1) Hátsó fényvisszaverővel minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és pótkocsit fel kell szerelni." - tehát kerékpárt nem kell.

2020. jún. 16. 08:37
 3/17 anonim ***** válasza:

Ha amúgy szabályosan közlekedsz, észre sem fogja venni a rendőr.

Ha viszont valami durva szabálytalanságot elkövetsz, akkor könnyen lehet, hogy egy ilyen apróságba is beleköt....

2020. jún. 16. 09:48
 4/17 anonim ***** válasza:

200 forint.

vegyél rá egyet és meg fogsz nyugodni.

2020. jún. 16. 10:16
 5/17 anonim ***** válasza:
Igazából le xarják,ha viálgitasz akkor nem kötnek beléd. Bár igazából senkit nem láttam/ismerek akit bármi miatt piszkáltak volna.pedig voltak durva dolgok...én is csináltam meredek dolgokat és csak utánam ordított hogy "lasabban".
2020. jún. 16. 17:18
 6/17 A kérdező kommentje:

#3. Oké! Remélem, hogy szabálytalanságra nem kerül sor.

#4. Nem a pénzről van szó. Tegnap volt szervizben a bicó, 22 eFt-ba volt.

Az a szívás, hogy azt hittem, hogy minden prizma megvan és ezért nem vettünk ott és akkor!!! Most pedig távol vagyok a bicis cuccokat árusító üzlettől, pedig ma már szívesen használtam volna a kerót! :S

2 adag prizmakészlet is van itthon, de fehér egyikben sem volt! :S :-(

#5. Jó! Köszi! Fogalmam sincs a rendőri hozzáállásról, eddig nem volt semmi gondom, de lehet, hogy az adott helyzeten is múlik és az adott rendőrön. Örülök, hogy neked pozitív tapasztalataid vannak! :-)

2020. jún. 16. 18:25
 7/17 Alex Fly ***** válasza:
100%

Alapvetően a prizmák azért lettek kötelezően előírva, mert a világítás nem minden esetben van a kerékpáron.

A hátsó prizma még akkor lett előírva, amikor a hátsó lámpa még nem kellett a kerékpárra (egyébként az is lehet az oka, hogy ha a hátsó lámpád menet közben megy el kapálni, azt nem feltétlenül veszed észre, de azzal ilyenkor is észlelhető maradsz); az első fehér prizma akkor került bele a rendeletbe, amióta a világításnak nem feltétlenül kell a kerékpáron lennie...

Normális esetben, ha amúgy jól látható vagy, a sarki rendőr nem fog vele különösebben foglalkozni -persze ha az a célja, hogy mindenáron belekössön valamibe, az más kérdés. A gyakorlatban pedig a lámpák jelentős részébe integrálva van a fényvisszaverő; ha ilyent használsz, akkor több teendőd nincs.

2020. jún. 16. 18:34
 8/17 A kérdező kommentje:
#7. Köszi! Hasznos meglátások! Azon már én is gondolkoztam, hogy mi a helyzet akkor, ha lemerül az elem. Olyankor tényleg nagyon hasznos a prizma. Sajnos jelenleg nem olyan a világítás, amelyben lenne fényvisszaverő. Mihamarabb próbálok beszerezni prizmát, mert ez így "nem állapot". ;-)
2020. jún. 16. 18:41
 9/17 anonim ***** válasza:

Pár éve Szentendrén, egy nyári napon, délben büntették a bringásokat 30e-re a lámpa hiánya miatt. De ez extrém eset.

Sosem volt gondom (Szentendrén kívül) a rendőrökkel.

Viszont, amikor szerelnem kellett egy órán át és lámpa nélkül jöttem le sötétben Dobogókőről.... azt nem kívánom senkinek sem.

2020. jún. 16. 18:42
 10/17 A kérdező kommentje:
#9. Durva...
2020. jún. 16. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!