Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Letöréseknél, ugrásoknál,...

Letöréseknél, ugrásoknál, egyéb keményebb rázkódásnál a kerék, vagy a váz adja meg magát hamarabb?

Figyelt kérdés

6061 aluvázas merevfarú MTB kerékpárnál, fentiek esetében, a láncvilla törik el hamarabb, vagy az igazából bírja az ugrásokat, és a kerék fog szétmenni (nyolcas, küllőtörés) hamarabb, illetve defektet kapni a gumi?

Mennyire kell ettől félni, ha azért nem DH felhasználásban gondolkodok, "sima" hegyi XC?

2020. jún. 15. 11:14
1 2
 1/12 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ez igazán kerék- és vázminőség kérdése.

Szerintem még egy adott kerékpártípusnál, totál azonos körülmények közt is lehet más az eredmény.

Gumikeménység, tempó, ütés iránya is beleszólhat. Nem nagyon lehet ezt megmondani.

A fulltelósok rugózása is egyben kíméli a kereket és a vázat is.

2020. jún. 15. 14:44
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak minőség kérdése, hanem az is, hogy arra van-e tervezve.

XC bringa nem fog eltörni XC felhasználásnál.

Volt már velem is olyan, hogy versenyen elrontottam egy árkot és nagyon nagyot kapott a kerék. Azt gondoltam, hogy biztosan sérült, de semmi baja nem lett.

Ma már alacsonyabb nyomáson megy mindenki, ezért a gumi elnyel nagyon sokat. Ebből adódik, hogy az fog sérülni inkább.

2020. jún. 15. 16:07
 3/12 A kérdező kommentje:

Az se állapot, ha menetenként kapok egy felütéses defektet... :)

Ott már a gátlófolyadék sem segít, mert hosszában hasad a belső, és nem csak egy tűhegynyi eresztésről lenne szó...

Kérdés, az adott modellhez hol találom meg, hogy na az ahhoz való-e...? Van ahol feltüntetik, de általában csak monti monti, aztán kész.

2020. jún. 15. 16:13
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Tubeless! Azt is fel lehet ütni, de annyira ritka, hogy ezt sokan el sem hiszik. Az alacsonyabb nyomást is a tubeless miatt írtam.

A gyártók fel szokták tüntetni a honlapjukon, hogy milyen területre szánták a bringát. De hozzáértő ránézésre megmondja.

2020. jún. 15. 18:17
 5/12 A kérdező kommentje:
2020. jún. 15. 19:12
 6/12 anonim ***** válasza:
Ez egy alsó katergóriás gép. Nem ugrálásra tervezve.
2020. jún. 15. 22:10
 7/12 A kérdező kommentje:

Ha ez alsó kategória 160 ezerért, akkor milyenek a Kelly's agyondícsért modelljei, 130-140 ezerért, Tourney felszereltséggel, bowdenes tárcsafékkel, még rosszabb első teleszkóppal...? Az már jó a hegyre?

Nem DH felhasználásra kell mint írtam is, sima XC jellegű. Nehogy már XC-re is 3-400 ezres bringa kelljen.

2020. jún. 16. 07:38
 8/12 Wadmalac ***** válasza:

"Nehogy már XC-re is 3-400 ezres bringa kelljen."

Hát, új bringaként, de.

Használtban van azért lejjebb.

Az a helyzet, hogy a mai XC olyan durva, mint 20 éve a DH volt.

Az olcsóbb bringák tényleg hobbitekergészésre vannak építve, tehát körülbelül a járdaperem-ugratások terhelés-kategóriájára.

2020. jún. 16. 08:21
 9/12 A kérdező kommentje:

[link]

Szerintem, balról jobbra:

XC, trail, enduro, downhill.

2020. jún. 16. 09:16
 10/12 Wadmalac ***** válasza:

Ha geometriát nézünk, igaz is lehet. De a tecsós negyven kilós fulltelós förmedvény a geometriájától még nem válik DH-géppé. Sajnos sokan azt hiszik, hogy de, megveszik azt a hulladékot és felharapják a hegyoldalt, amikor ronggyá törik alattuk a vas.

Őszintén már nem tudom követni az MTB sport szétágazásait, amit látok, hogy amilyen sok új ágazat lett, annyira átfedésben is vannak az alkalmas lovak.

Például érdekes módon a hardtail xc-től enduróig sokak szerint rendelkezik létjogosultsággal, páran meg xc-ben is fullyznak.

2020. jún. 16. 09:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!