Csavarokat beszerelés előtt célszerű bezsírozni?
Kétélű fegyver.
A zsírozás véd a beszivárgó víz ellen de csökkenti a surlódást, amitől a kötés könnyebben oldódik magától. ez nem biztos, hogy szerencsés.
Inkább csavarrögzitőt tennék rá. Az mindkét problémára jó.
és ha már zsír akkor inkább a menetbe teszem ahova a csavart kell majd betekerni, mert ha a csavaron van a zsír, akkor az "felgyűrődik" kinyomódik és nem kerül a két menet közép semmi.
Amúgy én is zsírzok mindent, mert menetrögzítőm nincs.
Még nem tapasztaltam komoly lazulást sehol - de azért egy komoly bringástól elvárás is, hogy néhány túra után (közben...) ránézzen a fontosabb csavarokra.
Nem kell minden zsirozni ész nélkül.
Inkább menetrögztő kell de az sem mindenhová.
Van amit megkell húzni mint az állat és kész.
https://www.youtube.com/results?search_query=dream+build+mtb
ilyen videókban láttam
Én soha nem hajtok be csavart zsír vagy menetrögzítő nélkül. A gond az, hogy leggyakrabban alu menetbe megy az acél csavar. Ha nincs közte semmi, ragyogóan be tud rohadni, és nem az acél fog engedni, hanem az aluból fog kijönni a menet. A legtöbb helyen nekem tökéletesen megfelelt a zsír. Eddig csak egy rugóstag rögzítő csavar lazult meg, azt menetrögzítővel raktam vissza utána.
Amúgy a legtöbb helyen úgy vannak kitalálva a bringán a menetek, hogy az igénybevétel közben szorító erő hat rájuk. Amire nem hat forgatónyomaték, annak pedig nincs mitől fellazulni, ha rendesen meg van húzva.
Én egyébként autónál is zsírozom a kerékcsavarok meneteit (kúpot nem), és soha nem lazult fel magától, viszont cserénél nem kell szenvedni vele.
Összes csavart a bringán lecseréltem savállóra.
Betekerés előtt zsÍrzó spra-vel szoktam lefújni, amjd szárazra törlöm, hogy tényleg csak minimális maradjon a menetárkokban, az élén, ahol igazán fog a csavar, nem kell, ott maga a menet zár beázás ellen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!