Goju ryu karate vs wing tsun?
"Egyforma szinten lévő" ( 2 mesterfokozat és 2 danos személyek mesterek " ) .
Európaiak , így testfelépítésük is közel azonos .
Wing tsun : 171 cm / 63 kg
Goju ryu : 169 cm / 64 kg
A goju ryu-t nem ismerem csak a wado ryut.
Mi a különbség?
Egyébként teljesen más mozgáskultúra a kettő.
Személyes tapasztalat, hogy a karate gyors erős beszökkenős ütései fájdalmasak, de belharcban nem az igazi.
Hát, sok mindentől függ.
Kapásból az edzéseik minőségétől. Nem kell bemutatni, hogy egy-egy klub között milyen különbség lehet. De vegyük úgy, hogy mindketten jó, minőségi helyen tanultak.
Tippelnem kellene, akkor Goju Ryu-t hoznám ki győztesnek. Miért? Bruce Lee Wing Chunozott, ami technikailag annyiban tér el a Tsuntól, hogy Leung Ting belerakta a Láncütés technikát (feltéve, ha a Wing Tsun alatt a Leung Ting féle irányzatott értjük), és elég jó Chunos volt Bruce Lee, elég sokakat elvert vele Kínában. Aztán átment San Fransiscoba és ott sajnos rá kellett jönnie, hogy a Wing Chun csak kínaiak ellen jó és elég szépen megverték. Utána kezdett el más stílust is tanulni és vegyíteni őket.
Emiatt tippelnék inkább a Karatés győzelmére.
Én mind a kettőt csináltam/csinálom és azt kell, hogy mondjam, a Wing Tsun jobb.
Nem fikázni akarom a karatét, de belharcban 0, a rugások meg olyanok, amilyenek ellen pontosan vannak gyakorlatok a Wing Tsunban.
Macbeth: Klubtól függ igazán. Ott a Shotokan, az például arra épülne, hogy a lehető leghamarabb legyőzd az ellenfeledet, stb. Mostanra viszont már klubok 90% inkább csak a Semi-conact versenyekre készül fel (amikor elég épphogy hozzáérnek az ellenfélhez, mint a legutóbbi Karate kölyök filmben).
Goat: Karate nem is fog belharcot vívni az Ashiharan kívül, az is csak a dobásaival. A Karate arra törekszik, hogy egy ütéssel vagy rúgással ismét távolabb tudj kerülni az ellenféltől.
Kérdező és társai (Macbeth nem)
Ezt már írtam máshova is, de a Wing Tsun "felesleges, utcára nem való" technikáival győztem le valakit.
Ha tüdőre, meg halántékra ütnek, ahhoz nem kell nagy erő.
Mint már mondtam, goju ryuztam is már két évet, és egyszerűen nekem túl lassú volt és hosszadalmas.
És normális Wing Tsun mesternél van sparring és erőnléti edzés is.
Remélem tisztáztunk mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!