MMA+birkózás, vagy thaibox?
Sziasztok!
El szeretnék kezdeni küzdősportolni,és azon gondolkodom,hogy melyiket válasszam: heti 3 MMA,plusz 2 birkózás,vagy heti 5 thaibox.Árban pontosan megegyezik a kettő,távolságra is,és színvonalas mindkettő szerintem.Thaiboxnál a regym-re gondoltam,és az MMA is hasonlóan jóhírű,ahol külön van 3 edző,nem csak 1.
Talán kisebb versenyeken is elindulnék idővel,ha lesz rá mód,de leginkább az utcán szeretném tudni megvédeni magam,valamint leadni vagy 15 kg-t :D
Szerintetek melyiket válasszam? Valamint ha csak heti 2-szer birkózok,és nem is versenyzek belőle,akkor is garantált szerintetek a karfiolfül?
Előre is köszi a válaszokat!:)
Köszönjük, első a hülyeséget, most ülj le szépen!
Kérdező! Az MMA egy szabályrendszer, ahova már harcolni tudó emberek mennek a tudásuk összemérni. Így egyértelmű, hogy jobban kiképeznek, ha nem mindenbe egy kicsit tanítanak bele, hanem elmész egy adott a stílusra, mondjuk a Thai Boxra, ami utcára tökéletes és heti 5 edzés az mesés, úgyhogy én a helyedben nem is agyalnék, egyértelműen arra mennék és neked is azt ajánlom. Mellesleg a Thai Box szabályrendszere sokkal közelebb áll az utcához, mint az MMA. Szóval már csak emiatt is jobban ajánlom azt.
Jó edzést! :)
Egyet értek sűrített levegővel. MMA egy SZABÁLYRENDSZER. Mert igen egy szabályrendszer szabályok között. Csak ez az ahol a legtöbb mindent lehet egyszerre csinálni.És ez hangzik a legkeményebbnek mert ketrecharc és az emberek egy véres kemény dolognak gondolják. Kiskesztűben. És tényleg az. Az álló és földharc részére egyaránt. Ütni,rúgni,hárítani,dobni,fojtani,feszíteni,gáncsolni...stb. De mivel egy egy szabályrendszer, egy sport és vannak szabályai ezért ott a földharc dominál a legjobban. A meccsek 70-80% a földön dől el. És hát a való életben a betonon egy késes vagy több támadó ellen nem akarsz te a földön egyel lent harcolni még a másik 3 a földön agyonrúg.
És abban is egyet értek, hogy pont ezért a Thai-box meg a birkózás közelebb áll a való önvédelemhez.Még akkor is ha mind a kettő küzdősport. Ha valaki küzdősportként űzi. Versenyszerűen. Mert a Thai-boxban van hárítás, ütés, könyökölés, térdelés, rúgás. Ezek mind valós technikák amiket te ruházattól, felszereléstől tudsz használni. A birkózás meg a dobások dominálnak a földrevitelek (legyen az egy gáncs egy kis ívű dobás vagy egy nagy dobás pl mint egy válldobás). A való életben ezek vannak. Hárítás, ütés, könyökölés, rúgás, térdelés, dobás, földrevitelek.
Ami még oda jó az mondjuk a Japán jiu-jitsu az elvezető fogások, csuklófeszítések, szabadulás technikák fojtásból, csuklófogásból ruhafogásból.
De egy MMA edzésen ahol a földharc alapú stílusok dominálnak mint elsőként a Brazil jiu-jitsu például.
Én azt mondom vagy Thai-boxra menj az 5 edzésre. Hisz én Pesttől több mint 100 km-re lakok de a Re-gym Thai-box klubbról én is hallottam. Mert olyan nincs, hogy legjobb de Magyarország legjobb klubbjai között van. Rokko gymmel szintén az élen ami szintén Pesten van.
Én azt mondom MMA-ra a földharc miatt ne ha téged az önvédelem és az utcán való nagyobb biztonság, önbizalom érdekel meg a fogyás.
Akkor vagy az 5 Muay-thai edzés a re-gymben.
Vagy akár ,,rögtön" akár 1-2 év Muay-thai után ahogy te gondolod. 3 Muay-thai edzés + 2 Birkózás.
Mindegy, hogy és melyikre mész az edzőnek mond el mi a célod vagy edzőknek. Hogy az önvédelem és a fogyás. Nem a verseny.
A birkózás ha a 2 választod akkor jó lesz kiegészítőnek mert mivel a GYK-n fent vagy valószínű minimum kamasz vagy. És sok Judo meg Birkozó klubban nem foglalkoznak nagyokkal a versenysport miatt. Mert gyerekként akarják elkezdeni kinevelni ha marad akkor felnőttként egy kiváló versenyző és fekete öves legyen.
Visszatérve egy teststílus. Dobások dominálnak. A birkozókat a földrevitelek, dobások ,,királyának" nevezik. A judoban szintén segít a dobások miatt.
Csak példaként Hétfő Thai-box, Kedd Birkózás, Szerda Muay-thai, Csütörtök Birkózás, Péntek Thai-box. Mondjuk ha így járnál akkor váltakoznának a sportok. ma egy Thai-box holnap egy birkózás.Az izmaidat minden edzésen egy más impulzus ér. Változatos ami jót tesz az izmaidnak. Változatos volna.A 2 sport teljesen másképp dolgoztatja meg az izmaidat.
Remélem segíthettem. :)
Látom úgy szövegértésből mint szakmai hozzáértésből kevés jutott itt egyeseknek :D (Leírta a kérdező, hogy az MMA edzéseket 3 edző tartja, tehát a kérdezőnek valószínűleg lenne thai box, bjj és birkó/ökölvívó edzése is, lám kész is az mma )
Kérdező !
Ha az RTK-ra készülsz akkor mindenképpen az MMA-t ajánlom neked (ha csak ebből a két lehetőségből lehet választani) , amit ott intézkedés technikán tanulni fogsz az 100% japán ju jitsu lesz. Rá fogsz jönni, hogy te rendőrként egyáltalán nem üthetsz/rúghatsz meg senkit intézkedés közben, tehát a thai boxnak PLÁNE önmagában semmi hasznát nem veszed az erőnléten és lábsöpréseken kívül. Amin a feszítéseket, elvezető technikákat előbb tanulod meg a bjj edződtől mint a heti 5 thai boxon. Az MMA 3 különböző stílust oktató edzőjétől + birkón sokkal képzettebb bunyós lesz belőled, mint csak thai boxon. Az hogy fogod -e tudni úgy rúgni a köríveseket mint egy thai boxos pedig csak az önszorgalmodon múlik. Ha edzés mellett szánsz rá időt hogy fejleszd magad, az MMA sokkal sokkal jobb választás neked.
Amennyiben a HHK-ra felvételizel, ott kifejezetten a többrétűségre lesz szükséged. Tehát egyértelműen az MMA-t válaszd. Illetve jellemzően itthon az erőnlétre MMA és ökölvívó edzéseken figyelnek oda az edzők, én mindenképpen az mma és birkózás kombinációját ajánlom, jobban fel fog készíteni a fizikai alkamasságira tavasszal, mint a thai box. Illetve a tanulás mellett szabadidődben próbálj gyakorolni, ha nincs boxzsákod akkor árnyékolj, figyelj a helyes lélegzetvételre ha ütsz/rúgsz. Tükör előtt nézd meg hogy a maximális ütőtávodat érd el stb. Szánj rá minél több időt edzések mellett akár meg 3-4xezheted a hatékonyságát annak amit csinálsz.
Am utcára szinte bármi megfelel... igazából nem járnak kelnek profi harcos rablóbandák sehol... én 13 évet judoztam, életemben kétszer keveredtem utcán nézeteltérésbe, mindkétszer elég volt a judo...
Igazából egyszer gáncsolgatnom kellett egy cigánygyereket amíg felfogja, hogy nem tud a közelembe jönni, egyszer meg egy 5 fős bandában megfogtam a legnagyobbat és kipróbáltam egy karfeszítéssel amire mindig kíváncsi voltam, de edzésen nem tudhattam meg, hogy mi van, ha tovább húzom.. utána a többieknek már nem volt kedvük cseszegetni...
De a saját szememmel láttam egyszer ahogy balettos ismerősöm pofánrúg meglepetészerűen nyújtott lábbal egy 190 magas félidiótát... uh utcára még a balett is elég lehet...
Amúgy Jean Claude Van Dame is balettozott, ő mondta:
„művészet, ugyanakkor egy igen nehéz és komoly sport is. Ha túlélsz egy balettfoglalkozást, túlélsz bármely más edzést is”
Köszi!!!
Magyar Hondvéd,hogyhogy visszatértél?Rég nem láttalak errefelé,pedig mindig tőled jönnek a leghasznosabb/leghozzáértőbb válaszok!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!