A shotokan karate alkalmas önvédelemre?
Két éve karatézok és sok mindent nem értek.Pl.miért kell beállni mindenféle kényelmetlen állásba?A haverom kérte,h mutassak vmi karatét.Beálltam kiba dachiba,ő meg egyből imitálta hogy tökön rúg.Dehát igaza van,ha beállok ilyen széles terpeszbe,simán tökönrúgnak.Meg miért nincs bent olyan,mint a bokszban,hogy állásból ütünk?Ez csak úgy tud ütni,hogy előrecsúszik és üt.És miért nem tzdunk folyamatosan ütni,mint egy bokszoló?És ha már az ilyen shuto ukékat megtanultuk,azt miért nem alkalmazzuk bunyóban?
A sensei szerint a shotokannal egy 45 kilós lány elver egy nagydarab thai boxost.Hát nem tudom.Van egy barnaöves gyerek,aki egy felvőtámaszt nem tud megcsinálni.Egyszer egy barnaöves (!) csajt kicsit erősebben megütött egy másik csaj és elkezdett bőgni.Alkalmas ez egyáltalán bármilyen bunyóra?
És attól,hogy katában van kézéllel ütés meg ilyenek,attól hogyan tudnám megcsinálni élesben?És miért vannak ezek eldugva?Miért nem tudom,hogy mi mire való?
És a kihon és a versenykumite ég és föld.Ha neadjisten bunyóra kerülne a sor,melyiket használjam?Bal lábbal előre zenkutsu dachi gedam barai aztán ezzel menjek előre?Vagy a álljak be a laza állásba,pattogjak mint a bakkecske és használjam a szokásos kizami-gyaku kombót?
Az a gond, még mindig nem érted a karate lényegét. Kérlek olvasd el azt a cikket, amit linkeltem.
Shotokannal az a bajom, igaz szépen és pontosan technikáznak, de a létrejöttekor kivették belőle azokat az elemeket, amik veszélyesek, ezért nem azt tanitják bunkaiban, amit kellene.
Elolvastam.Hosszú ideig csak egyetlen katát tanultak és sokan megunták,csak a legkitartóbbak tanulhattak igazi karatét stb..
Szerintem nemcsak,hogy egyetlen katát kéne tanulni,hanem egyet sem.Inkább tanulnánk rendesen önvédelmet.Aki lemegy egy bokszedzésre,már az első naptól kezdve igazi bokszot tanul.
De akkor melyik fajta bunyót kéne alkalmaznom éles helyzetben?Amit pl.vizsgàn is elvárnak,vagy ahogy versenyen bunyózunk?Mert totál más a kettő.
Na de miért tanulunk kétféle bunyót?
Igazából ösztönból soha sem fogok beállni zenkutsu dachiba.De kizami-gyakut sem fogok ütni.Mert ez az egész mozgásforma olyan kényelmetlen,természetellenes
Ökölvívók miért nem ösztönből verekednek? :)
Ha valami új mozgást tanulsz, először bizonytalan, ügyetlen vagy. Gondolj csak arra, mennyire nem tudtál kisgyerekként önállóan enni evőeszközzel, ma meg már nem kened össze magad, de evőpálcikával nem biztos, hogy tudsz. Vagy ha tanultál vezetni, mennyire görcsösen fogtad a kormányt. Amit sokat gyakorolsz, az késöbb rutinból jön, szinte észre sem veszed, hogy mikor eszel és közben olvasol, nem szúrod meg a szádat villával. Na a karate is ilyen. valamit sokat gyakorolsz, az késöbb rutinból jön. Nem kell verekedési helyzetbe lenni, ezek a begyakorolt mozdulatok, teljes más, akár munkavégzés közben is, előjönnek. Ökölvivó megtanul pár ütést, elhajlást, védést. oszt ennyi. Karates (nem a versenyző) megtanulja használni a saját testét. zenkutsu, kiba vagy a kokotsu nem más, mint a testsúly ide-oda helyezése. Ne hidd, hogy ha bunyó van, akkor csak zenkutsuban fog haladni. Bunyó? Nem szerves része a karatenak, de vannak, akik inkább ezt csinálják. Karateban nem is volt verseny az 50-es évekig. Oyama azt mondta, a karate olyan gyakorló küzdelem és törés nélkül, mint fa, gyümölcs nélkül. Én azt mondom, ha bunyózni akarnak, akkor miért ne. De az nem karate! versenyezzenek amig tudnak. Jó dolog az. Na de meddig? Én speciel 40 felett már nem fogok elmenni versenyre. Viszont még évtizedekig akarok karatezni. Versenysportot üzők ha kiöregednek mit csinálnak? korábbi ökölvivók közül pár százalék jár le edzeni, ezek közöl is csak pár százalék lesz edző vagy ringsegéd. Többi 40 felett pocakot ereszt és zsírós hajjal mackónadrágban a kocsmáma issza a hosszúlépést, és arra sem tud rendesen reagálni, ha ulti közben kiveszik a cigit a szájából. Persze a pár százalék mindig kivétel. Ezzel szemben, a karatet soha nem lehet megtanulni, az ember élete végéig tanulhatja. tanulás közben, kondi is megmarad, hisz egy 60 felettinek is ugyan úgy le kell nyomni az 50 fekvőt, mint egy ereje teljében lévő fiatalnak. Ha valaki beáll a sorban, akkor nincs kivétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!