Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Miért nem oktatnak küzdősporto...

Miért nem oktatnak küzdősportokat az iskolákban, a testnevelés órákon?

Figyelt kérdés
A testnevelés tantárgy tananyagán belül, miért az ilyen felesleges dolgok vannak, mint foci, kézilabda és a többi? Semmi hasznuk nincs a valóéletben. Egy küzdősport több szempontból is jobb lenne. A testi edzés ugyanúgy meglenne, ezenkívül tiszteletre és önfegyelemre nevelné a mai elfajzott fiatalokat. Ráadásul nem utolsó sorban önvédelem oktatás is megtörténne. A szülőknek nem kellene annyira félteni a gyereküket, főleg a lánygyerekeket. Feszültség levezetésnek is jó lenne, így a diákok nem a szünetekben verekednének egymással. Önfegyelem, önismeret és önkontroll, a mai ifjúsági nevelésben ezek a legfontosabbak és ezek azok a dolgok, amikben a legnagyobb lemaradás is van.

2017. jan. 1. 12:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

mert a csapatsportok lényege és elsődleges célja,hogy egységben csoportban tanuljanak meg együtt működni egymással a gyerekek.

az hogy ezt milyen ügyesen vagy hatékonyan teszik másodlagos.

a küzdősport pedig egyéni sportág.

2017. jan. 1. 12:44
 2/11 A kérdező kommentje:

"mert a csapatsportok lényege és elsődleges célja,hogy egységben csoportban tanuljanak meg együtt működni egymással a gyerekek.

az hogy ezt milyen ügyesen vagy hatékonyan teszik másodlagos."

Igen ez így jó indok LENNE. Csak hogy a gyakorlatban immáron már jó 20 éve ez nem működik így, egyáltalán nem tanulják meg a csapatmunkát, ez a vicc az egészben. Az önfegyelmet, tiszteletet és önkontrollt pedig továbbra sem. Valamint még mindig nincs semmi haszna egy labdasportnak a hétköznapi életben.

2017. jan. 1. 14:04
 3/11 anonim ***** válasza:

Valószínűleg nincs rá kapacitás (20-30 gyereket könnyebb kiküldeni focizni, mint hatékony edzést tartani nekik), felszerelés (bokszzsák, kesztyű, stb.) és sok szülő is tiltakozna, hogy megsérül a gyereke.

Bár nálunk egy bokszedző tart tesiórákat középiskolásoknak, de nem az iskolában, hanem a közeli bokszteremben. Nyilván inkább kedvcsinálónak lehet jó egy ilyen edzés, tényleges tudást nem fog senki magára szedni heti 1-2x45 perc nagycsoportos edzéssel.

2017. jan. 1. 14:15
 4/11 A kérdező kommentje:

Viszont heti 3-4x45 perces edzéssel 4 éven keresztül (9. osztálytól érettségiig). Egyébként egy boxzsák nem kerül sokkal többe, mint egy kosárlabdapalánk. Tornaszőnyeget lehet tataminak használni. Egy judo ruhát egyszer kell megvenni. Kézilabdázás közben is meg tud sérülni a gyerek. Mikor én voltam sulis az összes focizó gyereknek volt már bokaficama, lábtörése...stb. Szinte mindegyiket láttam már mankóval.

Semmivel sem járna nagyobb anyagi befektetéssel és sérüléssel. Sőt, pl: judo edzésen előbb esni tanulnak meg, ez már önmagában hasznos dolog. Kézilabdán esnek-kelnek és ők sérülnek is ilyenkor.

2017. jan. 1. 15:10
 5/11 A kérdező kommentje:
* Viszont heti 3-4x45 perces edzéssel 4 éven keresztül (9. osztálytól érettségiig), már ér valamit. Lesz egy alaptudása, nyilván nem lesz világbajnok, de nem is ez a cél itt.
2017. jan. 1. 15:14
 6/11 anonim ***** válasza:

ez még ilyen kommunista maradvány az oktatásban,hogy a csapatmunka a csapatsport előrébb való az egyéni eredménynél,ezért vannak ezek inkább.

amcsi közép sulikban választható birkózás,boksz amikből országos versenyekig is lehet menni,aztán egyetemen folytatni.

2017. jan. 1. 15:21
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is több értelme lenne. Ahova én jártam középsuliba, ott testnevelés órán CSAK röplabda volt. Nem volt más, tényleg, se foci, se kosár, se kézilabda se semmi. Folyton 4 éven keresztül röpiztünk. Tele is volt a f4szom vele, el is küldtem a tanárt a francba többször is (kaptam is beírást). Mi értelme volt a nagy csapatsportnak? Semmi.

A vicc pedig az volt az egészben, hogy az iskolák között röplabda bajnokságokon olyan sulik ellen kaptunk ki, ahol tesiórákon minden más labdasportot is tanítottak, vagy is tizedannyit nem foglalkoztak tesiórán röplabdával, mint a mi sulink akiknél csak röplabdázásból állt a tesióra.

Húgom olyan gimiben tanult, ahol kötelező tantárgy volt a "Tánc és dráma" (Nem, nem művészeti suliba járt a húgom, csak sima gimibe). Heti 2 ilyen órája volt. Egyik ilyen órán táncoltak, a másik ilyen órán pedig színházi darabokat próbáltak, mint egy színjátszó szakkör lényegében + kis elméleti valami ami ilyen kicsit irodalom óraszerű.

Na a Tánc és dráma helyett simán lehetett volna például judo edzés, ezerszer hasznosabb és értelmesebb lett volna. Szóval ha haszontalan és fölösleges dolgokat tudnak oktatni, akkor tudnának hasznosat is.

A kamaszlányoknak az önvédelmi oktatás jó lenne. Nem csak sírni kell a szülőnek, hogy jaj megerőszakolták a kislányát. Aztán a többi szülő sem meri este kiengedni az utcára, mert veszélyes lehet.

2017. jan. 1. 15:29
 8/11 anonim ***** válasza:

Én nem osztályoznám a tesit. Középiskolában meg választható tárgy lenne, bár x félév teljesítését kötelezővé tenném.

Viszont lenne benti konditerem, futball-pálya, kosárlabda-pálya. Lennének sportcsapatok mindenütt. Még birkózócsapat is lehetne minden iskolában, esetleg boksz. Az iskolák meg összemérhetnék erejüket minden évben.

Tesi órán meg ezeket csináltatnám:

-futás

- fekvő

- hasgyakorlat

- húzódzkodás

-alapvető tornaelemek

-kis súlylökés, gerely

-távolugrás

-kötélmászás

-csapatsportok alapvető szabályainak ismertetése, sportszerűségre nevelés és ezek alkalmazása gyakorlatban

Az, hogy ezekre jelenleg nincs kapacitás, az igen sajnálatos.

2017. jan. 1. 19:33
 9/11 anonim ***** válasza:

Pont jó hogy nem oktatják tömegesen!

Akik járnak most nem számítanának már erősnek!

2017. jan. 1. 21:04
 10/11 anonim ***** válasza:

Ezzel a küzdősportolók maguknak tennének be!

Például engem az motivál hogy ne kelljen tartanom egy átlagembertől, és ha pár év múlva belém köt 1, vagy akár 2 akkor leüthessem gond nélkül!

Na ha minden jött mentnek elkezdenének küzdősportot oktatni, akkor a munkám semmissé válna!

Pont jó ez így, hagy lustálkodjanak, aki meg szorgalmasan eddz magáért, az annál könnyeben üt le egy átlagembert!

2017. jan. 1. 21:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!