Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Tai Chi Chuan-nal meg lehet...

Tai Chi Chuan-nal meg lehet tanulni küzdeni? Jó lehet önvédelemre?

Figyelt kérdés
Milyen technikák vannak benne?

2016. szept. 12. 17:07
 1/10 anonim ***** válasza:
0%

Magyar oktatás mellett nem nagyon. De ha otthon pluszban fektetsz bele energiát, akkor igen. És főként elvezető, lökő, dobó technikái vannak, pár rúgással és ütéssel megspékelve, de amúgy ez egy testharci stílus, abban viszont nagyon is jó.

Youtubeon nézz utána Master Wong-nak, menj a Tai Chi részlegbe és ott nézz tőle videókat.

2016. szept. 13. 09:33
 2/10 anonim ***** válasza:
57%
Formagyakorlatai szépek, kikapcsol, megynugszol. Egy idő után biztos el lehet vele jutni egy olyan szintre, hogy ismerj párj jó technikát, de csakúgy mint a kung funak, nincs valós harcértéke, mert nincs sparring az edzéseken.
2016. szept. 13. 16:54
 3/10 anonim ***** válasza:
95%

"Formagyakorlatai szépek, kikapcsol, megynugszol. Egy idő után biztos el lehet vele jutni egy olyan szintre, hogy ismerj párj jó technikát, de csakúgy mint a kung funak, nincs valós harcértéke, mert nincs sparring az edzéseken."

Honvéd, általában egyet szoktam érteni az írásaiddal, de most nettó hülyeséget írtál. Mivel életedben nem taichiztál (se nem kungfuztál), ezért ne írj olyanokat, amiket magad sem tudsz.

Na akkor írok én, aki lassan nyolcadik éve tanul Taichit. Tegyük tisztába a dolgokat reálisan.

Az a helyzet, hogy kis hazánkban, alig pár helyen oktatnak küzdelem központú taichi-t. És igen, a legtöbb helyen még pusztakezes sparring sincsen, nem hogy fegyveres. A 4 fő taichi irányzatból (chen, yang, wu, sun), én hármat gyakoroltam (yang, chen, és jelenleg a wu-t). A Taoista TaiChi és a Yang stilusú Tai Chi edzéseken valóban csak nyugdíjas gyógytorna megy. Azonban a Chen és a Wu stílusú tai chi edzéseken már harci technikákat is oktatnak. Szerencsés vagyok mert egy jó mestert fogtam ki, és jó társaságot is. A mi edzésünkön van sparring. A lökőkezes sparringunk az tulajdonképpen birkózás, de kesztyűzés is van, ami "kickbox". Ütőpajzsokon gyakorlunk be ütéseket/rúgásokat. Sőt most már - igaz csak 2 hónapja - fegyveres sparring is van. Külön van nálunk lándzsás, kardos, szablyás csoportok. Mi lándzsások kiharcoltuk, hogy legyen nálunk lándzsavívás. Csinált mindenki gyakorlófegyver, és vett mindenki magának védőgöncöket is, aztán nyomatjuk. A szabályosok is akarnak vívni. A kardosok viszont nem, ők megelégszenek a fegyveres formákkal.

Nagyon sokat számít, hogy kik járnak le edzeni. Nálunk például, szinte mindegyikünk űz valami más küzdősportot/harcművészetet is a taichi mellett. Egy ilyen társaság naná, hogy a taichi harcművészeti részét szeretné tanulni, és nem a gyógytornát és a taoista filozófiát. Ahová Yang taichira jártam, ott fájós derekú/lábú vénasszonyok és 1-2 ezotériab*zi kottás bölcsészlány járt le foglalkozásra (+ én :/ ). Sok taichi edző tudja ám a küzdő részét a taichinak (főleg ha még a tetejében jártasak más stílusokban is pl: külső irányzatú kungfu, mint pl. shaolin, hung gar...stb.), na de nem teheti azt, hogy utasítja a nagymamikat sparringra és ütőpajzs püfölésére. :D Így hát marad a mozgó meditáció. Sok kungfu egyesületnek van taichi edzése, ahol vegyesen oktatják a taichi-t, vannak benne wu, chen és yang stílusból származó formákat is. Mindegyik stílusból kiszednek 1-1 formát és azt gyakorolják. Én ezt nem ajánlom. Olyan helyen jó taichizni, ahol külön oktatják az adott stílust. Ismerek olyan Chen Tai chi klubbot, ahol keményen pofozkodnak, de olyan Chen edzést is ahol csak gyógytornáznak. Nagyon mesterfüggő és társaságfüggő a dolog.

Maga a taichi is inkább a szumóhoz és a birkózáshoz hasonlít sok tekintetben. Megnéztek egy taichis lökőkéz-sparringot, az kb. szumó vagy kötöttfogású birkózás, némi 'kickbox'-szal ötvözve.

https://www.youtube.com/watch?v=VAhS63i9N6c#t=81

https://www.youtube.com/watch?v=ZlhH0PAsaZI

https://www.youtube.com/watch?v=b3Mlao2iHo0

https://www.youtube.com/watch?v=RJmSJD7tEQc

Csak sajnos az a baj, hogy a lökőkéz technikát sok taichi edzésen úgy oktatják, hogy a levegőben formáznak vagy maximum a nagyon lassan, párosan lökőkezeznek.

Én BJJ-ztem is 2 évig. Amikor no-gi edzés volt, és állásból indult a küzdelem, akkor az egyik edzőtársam aki fekete öves judós, nem tudott levinni földre. Egyszerűen elvezettem a fogásait és ellöktem. Mások már régen egymásba gabalyodva hemperegtek a földön, mi ketten még mindig talpon voltunk. Testharcban simán lehet használni taichi technikákat. Sőt, a taichi testharc, gáncsolás, dobás, földrevitel technikái semmivel sem rosszabbak, mint a japán ju-jitsué vagy az aikidóé (aikidóztam 4 évig, onnan tudom!). Másképp néznek ki a mozdulatok, másképp is működnek kicsit a technikák, de a cél ugyanaz. Jó oktatás mellett és jó mesterrel, jó és hatékony harcművészet a taichi. Kezdetben nyilván nem árt kiegészíteni keményebb küzdőstílusokkal. Én is kiegészítettem, de nagyon jó!

Sokszor ugyan nem kellett használnom a küzdelmi tudásomat, de tavaly nyáron sikerült egy szezonális gyümölcsösben történő munkahelyen (körte szedés) összekapnom egy "dakotával".

El kezdett "Mi va' köcsög!" - módon lökdösni. Meg is lökött a mellkasomnál, igen ám de én csípőből kifordultam jobbra, kihasználva a lendületet amit tőle kaptam, úgy hogy ököllel fültőre ütöttem neki. Majd egyenes ütés tenyérrel arcra (ami igazából egy erős lökés volt), ezután térden rúgtam. Tovább nem folytatódott, mert közbe avatkoztak, lefogtak mindkettőnket.

Kérlek szépen tai chis módszereket használtam a tezsvír ellen. Brazil jitsuszni, kantáros kertésznadrágban és gumicsizmában a nyirkos füvön nem is lehetett volna igazán. Taekwondót sem tudtam volna igazán alkalmazni, hülyén nézett volna ki egy ugró köríves fejre, pláne akkor ha elhibázom és seggre esek. :D

Amúgy nem a küzdőstíluson van a lényeg, hanem az oktatáson. Ha valaki eleget sparringol, van rutinja és technikailag is rendben van, akkor lehet jó harcos. Legyen szó muay thai-ról, capoeiráról, kungfuról vagy birkózásról.

2016. szept. 13. 21:15
 4/10 A kérdező kommentje:

Rozsda sárkánynak köszönöm a hosszú és részletes választ! De a többieknek is!

Mindenképpen kínai harcművészetet akarok tanulni. Tanultam már kyokushin karatét (de az nagyon gagyi volt), capoeirát (ez nem volt rossz, de az edző visszament Brazíliába), wing tsunoztam (ez nagyon szar volt és mocsok drága), aztán shaolin kungfuztam (ez nagyon jó volt, csak elköltöztem és abbahagytam). Jelenleg kempózok, és jó lenne mellé egy olyan stílus, ahol taszítanak, löknek és az ellenfél lendületi energiáját használják ki. Ezért gondoltam a tai chira.

Akkor chen vagy wu stílus a jobb tai chiban?

2016. szept. 13. 21:40
 5/10 anonim ***** válasza:
67%

[link]

Nagyon örülök, hogy te kifogtál egy jó helyet egy jó edzővel. Nem akarom mindenhol az mmara verni a f*!szom, de nem sok taichis mmast ismerek. Mert ezek az erőelvezető dolgok marha jól működnek, nekem is vizsgaanyag volt nem is egy fajta, és egy gyakorló uken jól meg lehet csinálni, meg jól néz ki, de egy olyan ellenfél ütését egyszerűen nem tudod elbűvészkedni aki tud ütni, ez tuti. Én is ezt tapasztaltam, illetve ha ez működne akkor tele lenne aikidossal meg taichissal a ufc.

Kung fu edzésen voltam 2x is és pont elég volt hogy az addigi hipotéziseimet beváltsa. Mert az egy dolog, hogy úgy játszom egy wing tsunos mesterjelöltel ahogy akarok, de amikor azt mondja, hogy ő már 4 éve csinálja és egy hónap múlva mester lesz akkor körbe kell hogy röhögjem. Én 13 évet sz**ptam a fekete övemért, és olyan büszke voltam rá, aztán rájöttem hogy a 4-5 éves felkészülésem és az azt követő profi k1es karierrem alatt ami alig volt több mint 1 év, többet fejlődtem a napi 2 edzéssel mint 18 év ju jitsuval, mert egyszerűen nem tudod egy képzett ember ellen megcsinálni azokat a technikákat. Ju jitsuból kb összesen 7-8 olyan technikág merítettem amit bátran merek tanítani a ketrecbe vagy ringbe készülőknek, és azok is effektív földrevitelek vagy földharc technikák.

Nyugodtan menj el tai chira, vagy bármilyen kínai művészkedésre hátha kifogsz te is egy jó edzőt a 999 másik rossz közül.

Csak nehogy utcán jöjjön a hidegzuhany.

2016. szept. 13. 23:12
 6/10 anonim ***** válasza:
89%

"Nem akarom mindenhol az mmara verni a f*!szom, de nem sok taichis mmast ismerek."

És?? Az MMA csak egy SPORT, pontosabban csak egy szabályrendszer. A harc nem itt merül ki, nem csak ez a formája létezik a küzdelemnek. Egyébként pedig vannak kungfus MMA-sok (pl: Nick Osipczak, ő taichi-s).

"Kung fu edzésen voltam 2x is és pont elég volt hogy az addigi hipotéziseimet beváltsa. Mert az egy dolog, hogy úgy játszom egy wing tsunos mesterjelöltel ahogy akarok, de amikor azt mondja, hogy ő már 4 éve csinálja és egy hónap múlva mester lesz akkor körbe kell hogy röhögjem. Én 13 évet sz**ptam a fekete övemért"

Az, hogy voltál két alkalommal, egy hazai - ráadásul wing tsun (OMG) - kungfu edzésen, attól még ne akard magát a teljes kungfut, mint harcművészetet minősíteni. Kb. 400-féle kungfu irányzat van, és mindegyik teljesen más. Ez nem olyan, mint a karate, hogy van mit tudom én - most csak mondok valamit - 20-féle irányzata, de közben mindenhol ugyanazt a mai geri-t rúgják, vagy jodan tsuki-t ütik. A kungfuk teljesen mások.

Az sajnos szomorú, hogy a hazai wing tsun oktatásban 4 év alatt mester lehet valaki. De összességében a hazai kungfuk (a wing tsun kivételével!!!) oktatása jobb, mint a hazai karatéké.

Fekete öves karatés BÁRKI lehet, 10 év alatt, aki rendszeresen lejár edzeni, és leteszi sorba az övvizsgákat, amik 80%-ban csak kata-kból áll. És soha sem buktatnak vizsgákon! Karatéban kb. a 70'-80'-as években voltak buktatások, akkor is csak fekete öves vizsgán. A nyakamat merem feltenni, hogy a hazai fekete öves karatésok 90%-át, az ÁtlagJózsi is elveri, mint szódás a lovát. (Persze ettől még maga a karate nem rossz, harci stílus, csak hazánkban oktatják rosszul!)

Ellenben egy kungfu (ami ugye nem wing tsun!!!) vagy taekwondo stílusban 10 év alatt egy közepes szinten vagy övfokozatok terén (pl: zöld öv). És buktatások is vannak. Engem zöld öves vizsgán megbuktattak TKD-n, de ez a zöld öv bőven elég volt ahhoz, hogy egy barna öves kyokushinost felrúgjak műholdnak.

Mellesleg nem a stílus dönti el egy harc kimenetelét/eredményét hanem az ember, a szituáció, a tapasztalat valamint a lelkiállapot. Van aikidós haverom, aki 3 kyu-s, késsel megtámadták, ő pedig eltörte a támadója csuklóját, oké az ő alkarja is meg lett vágva rendesen, de megvédte magát, és nem lett megkéselve. Kickboxoló haveromat (aki már vagy 8 éve tolja) pedig megverte szórakozó helyen egy full átlagos fazon. Akkor most az aikido jobb a kickboxnál? Nem.

Az, hogy valaki eljár 2-3 éve mma-zni, attól még szétverhetik a pofáját a kocsmában. Az, hogy valaki aikidózik, lehet, hogy nem lesz ketrecharcbajnok, de annyit tudhat, hogy a diszkóban simán földhöz vághatja a támadóját.

Minden szituáció függő, az, hogy valami nem igazán jó ketrecbe/ringbe, attól még máshol, más esetben lehet jó, és fordítva.

A tradicionális harcművészetekben (az esetek többségében) több technika van, mint a küzdősportokban. Ezáltal több a tananyag is, ezáltal pedig hosszabb időt vesz igénybe a fejlődés is. Ezért van az, hogy 2 év boksz többet ér, mint 4 év karate. De ettől még maga a karate nem lesz szar.

"Ju jitsuból kb összesen 7-8 olyan technikág merítettem amit bátran merek tanítani a ketrecbe vagy ringbe készülőknek, és azok is effektív földrevitelek vagy földharc technikák."

És akkor mi van? A majdnem két évtizedes ju-jutsun megszerzett tudásodat, csak az MMA-ban akarod felhasználni? Azért mert 7-8 technika működik egy szabályrendszerben (a példánál maradva az MMA-ban), akkor a többi technika már semmit sem ér?

Akkor az én 2 év bjj-m többet ért földharcban a te 18 év ju-jutsudnál? (amúgy dehogy ért többet!) Ha én tudok a 8 éves taichimmal boldogulni - állóhelyzetből indulva - egy kék öves (ami már oktatói szint a BJJ-ben) bjj-s ellen, akkor te is tudsz a ju-jutsuddal több más dolgot is.

Figyelj, lehet, hogy utcán egy koszos roma csávó ellen, abban az adott szituációban, pont a pl. "kilencedik" technikát fogod használni, vagy is nem azt a 7-8 technikát, amit a ketrecben. Ez a baj a küzdősportolók gondolkodásával, a ringen kívül is van/lehet harc.

Egyébként pont ezért kell több stílust űzni. Nincs olyan küzdő stílus amit nem kell kiegészíteni! Egy bokszot ki kell földharccal, rúgással. Egy capoeirát, ütéssel és földharccal. Egy judot ütéssel és rúgással, és így tovább....

Én is 3 stílust nyomok egyszerre. Önmagában semmi sem tökéletes!

2016. szept. 14. 21:46
 7/10 anonim ***** válasza:
36%
Szerintem pedig sparring nélkül semmilyen technika nem működik egy képzett támadó ellen. És sparring a mai önvédelmi edzéseken nagyon kevés van, szinte csak küzdősportokon találod meg.
2016. szept. 14. 23:15
 8/10 anonim ***** válasza:
89%

"Szerintem pedig sparring nélkül semmilyen technika nem működik egy képzett támadó ellen. És sparring a mai önvédelmi edzéseken nagyon kevés van, szinte csak küzdősportokon találod meg."

Persze, ez így van! Én azt nem mondtam, hogy nem kell sparring. Sőt! Az volna a jó, ha MINDEN kungfu, aikido, jujutsu, karate, capoeira...stb. edzésen lenne sparring, és nem csak 1-2 ilyen edzésen.

2016. szept. 15. 15:55
 9/10 anonim ***** válasza:
Amúgy a Wing Tsunnal nincsen semmi baj, azon kívül, hogy rossz az oktatása és emellett drága. Szóval nem a stílust kell fikázni, hanem azt elismerni, de nem ajánlani. Emin Boztepe féle Wing Tzunra menj! Az ugyanaz, mint a Tsun, csak sokkal jobb oktatással.
2016. okt. 10. 12:31
 10/10 retipipit3r válasza:

Sziasztok, tudom, régi a poszt, de esetleg valaki tudja, hogy a 3-as konkrétan melyik tai chi edzésről, edzőről beszélt?

"Na akkor írok én, aki lassan nyolcadik éve tanul Taichit. Tegyük tisztába a dolgokat reálisan.

Az a helyzet, hogy kis hazánkban, alig pár helyen oktatnak küzdelem központú taichi-t. És igen, a legtöbb helyen még pusztakezes sparring sincsen, nem hogy fegyveres. A 4 fő taichi irányzatból (chen, yang, wu, sun), én hármat gyakoroltam (yang, chen, és jelenleg a wu-t). A Taoista TaiChi és a Yang stilusú Tai Chi edzéseken valóban csak nyugdíjas gyógytorna megy. Azonban a Chen és a Wu stílusú tai chi edzéseken már harci technikákat is oktatnak. Szerencsés vagyok mert egy jó mestert fogtam ki, és jó társaságot is. A mi edzésünkön van sparring. A lökőkezes sparringunk az tulajdonképpen birkózás, de kesztyűzés is van, ami "kickbox". Ütőpajzsokon gyakorlunk be ütéseket/rúgásokat. Sőt most már - igaz csak 2 hónapja - fegyveres sparring is van. Külön van nálunk lándzsás, kardos, szablyás csoportok. Mi lándzsások kiharcoltuk, hogy legyen nálunk lándzsavívás. Csinált mindenki gyakorlófegyver, és vett mindenki magának védőgöncöket is, aztán nyomatjuk. A szabályosok is akarnak vívni. A kardosok viszont nem, ők megelégszenek a fegyveres formákkal.

Nagyon sokat számít, hogy kik járnak le edzeni. Nálunk például, szinte mindegyikünk űz valami más küzdősportot/harcművészetet is a taichi mellett. Egy ilyen társaság naná, hogy a taichi harcművészeti részét szeretné tanulni, és nem a gyógytornát és a taoista filozófiát. Ahová Yang taichira jártam, ott fájós derekú/lábú vénasszonyok és 1-2 ezotériab*zi kottás bölcsészlány járt le foglalkozásra (+ én :/ ). Sok taichi edző tudja ám a küzdő részét a taichinak (főleg ha még a tetejében jártasak más stílusokban is pl: külső irányzatú kungfu, mint pl. shaolin, hung gar...stb.), na de nem teheti azt, hogy utasítja a nagymamikat sparringra és ütőpajzs püfölésére. :D Így hát marad a mozgó meditáció. Sok kungfu egyesületnek van taichi edzése, ahol vegyesen oktatják a taichi-t, vannak benne wu, chen és yang stílusból származó formákat is. Mindegyik stílusból kiszednek 1-1 formát és azt gyakorolják. Én ezt nem ajánlom. Olyan helyen jó taichizni, ahol külön oktatják az adott stílust. Ismerek olyan Chen Tai chi klubbot, ahol keményen pofozkodnak, de olyan Chen edzést is ahol csak gyógytornáznak. Nagyon mesterfüggő és társaságfüggő a dolog.

Maga a taichi is inkább a szumóhoz és a birkózáshoz hasonlít sok tekintetben. Megnéztek egy taichis lökőkéz-sparringot, az kb. szumó vagy kötöttfogású birkózás, némi 'kickbox'-szal ötvözve.

https://www.youtube.com/watch?v=VAhS63i9N6c#t=81

https://www.youtube.com/watch?v=ZlhH0PAsaZI

https://www.youtube.com/watch?v=b3Mlao2iHo0

https://www.youtube.com/watch?v=RJmSJD7tEQc

Csak sajnos az a baj, hogy a lökőkéz technikát sok taichi edzésen úgy oktatják, hogy a levegőben formáznak vagy maximum a nagyon lassan, párosan lökőkezeznek."

2021. nov. 23. 22:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!