Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Parkourozni szeretnék (teljese...

Parkourozni szeretnék (teljesen kezdő vagyok), tippek, ötletek?

Figyelt kérdés

Najó igazából már elég régóta érdekel ez a sportág, órákig képes vagyok parkour videókat nézni és egyszerűen imádom! Szóval szeretnék én is belevágni. A baj csak az hogy szerintem nem túl jók hozzá a testi adottságaim. 168cm és 55kg vagyok jelenleg. És lány. És 13 éves.:/ Nem tudom hogy ez mennyire probléma, a videókban többnyire 20 év körüli 180cm-s fiúk vannak.:( Tudom hogy ehez a sporthoz rendszeres kemény edzés is kell azt viszont sajnos nem tudom hogy milyen gyakorlatok vagy edzésterv kell. Járnék melette falmászásra és talajtornára is.

Tudom hogy elég nevetségesen hangzik így elsőre, de annyira kiszeretném próbálni. Nagyon elszánt vagyok, tényleg érdekel a dolog mem csak ilyen légből kapott ez az egész. Az olyan megjegyzésektől hogy inkább balettozzak vagy lovagoljak (vagy valami mas halal unalmas cucc) kérlek kíméljetek.

Valaki letudna nekem irni a fontosabb tudnivalókat, egy edzéstervet, esetleg jó egyesületeket (szolnoki vagyok)?

2015. dec. 8. 19:19
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Legelső fontos kérdés: mi érdekel? Parkour vagy Freerun?

Freerun az mikor trükközgetnek, szaltóznak, stb.

Parkour az meg lényegében akadályfutás lenne nem szokványos környezetben.

Mindkettőhöz fontos a jó állóképesség + erőnlét. Állóképességhez futás, erőnléthez meg saját súlyos testedzéseket csinálj (fegyencedzés, stb).

Ilyen korban viszont még annyira nem ajánlanám neked, inkább várj olyan 1-2 évet, addig járj falmászásra + állóképességet fejlesz és erőnlétet.

2015. dec. 9. 14:05
 2/10 anonim válasza:
Én is 13 vagyok de fiú. 3 éve Parkourozom. Én először fekvőt felülést hasprést ilyeneket csinálnék kb. 2 hónapig napi szinten. Ezután kezd a vaultokkal (ugrások). Ezek után meg menj el abba a mozgásirányba ahova szeretnél: sok trükk kevés mozgás, több futás vagy ugrás kevesebb trükk. Sok sikert :)
2015. dec. 9. 19:56
 3/10 anonim ***** válasza:
Kicsit erősítsd meg magad testileg lelkileg, majd amiket nézel videókat szép lassan baráti vagy akár szülői felügyelet mellet biztonságos környezetben szóval először ne betonon, hanem pl homokon vagy füvön, próbáld meg leutánozni. Kockázd ki a mozdulatokat és alaposan figyeld meg melyik testrészével mit hogyan csinál, majd próbáld meg. Az a legjobb, ha magadat is felveszed videóra és összehasonlítod a kettőt, hogy mit csinálsz rosszul. Kitartónak kell lenni mire odáig jutsz, hogy megtanulsz bízni magadban, hogy ne kelljen félni annyira egy ugrástól vagy egy szatótól, de addig nagyon nehéz lesz, amíg kiismered a tested, hogy mire képes és mire nem...
2015. dec. 10. 15:29
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat:)

Nos engem igazából a kevésbé akrobatikus fajta érdekelne, legalábbis elsőre biztosan.

2015. dec. 11. 13:52
 5/10 anonim ***** válasza:
Akkor először erősítesz a lábadra leginkább, majd legelőször is meg kell tanulnod fájdalom mentesen esni, érkezni. Innentől meg amit mondtam, hogy leutánzod a dolgokat :D
2015. dec. 12. 12:12
 6/10 anonim ***** válasza:

Na most lehet én vagyok tájékozatlan, de nem hiszem, hogy azok a parkourosok, akikről videókat nézel, az utcán a semmiből tanultak meg olyan dolgokat, amire a nyáladat csorgatod. 99%, hogy ők úgy mentek ki oda trükközni, hogy előtte évekig csináltak valami kapcsolódó sportot: valamilyen tornát (lólengés, gyűrű, stb.), vagy valami akrobatikus versenytáncot. Ott szépen megtanulták az alapokat több ÉV alatt és utána kezdték el ezt mellette csinálni.

Nem a legegészségesebb dolog totál kezdőként több méter magasban ugrabugrálni. Még ha egy egyszerű szaltót is elrontasz talajszinten és koppansz egyet a betonon, az is komoly sérülést (akár halált okozót) okozhat. Nekem is volt egy hülyegyerek osztálytársam még 7-8 éve, aki egyszer csak elkezdett "parkourozni". Ja, tartott kb 1 hétig, amíg el nem törte a kezét.

2015. dec. 13. 13:06
 7/10 anonim ***** válasza:

Utolsó! A parkour az még egy új sport. Így még generációkra tudjuk bontani a parkourosokat. Van az első generáció, akik Magyarországon az elsők voltak, van a második generáció, ezek vagyunk mi 10-20 évesek, és utánunk jön majd a harmadik generáció ami szerintem az utolsó lesz, de ezt most nem fejtem ki, hogy miért. Rengeteg olyan (1. generációs) parkouros ismerek aki olyan szinten van mint a nyálcsorgatós videóban, de közülük csak egy olyat tudok akinek van tornász múltja.

Igen, ez úgy működik ez a sport, hogy a semmiből tanulsz meg dolgokat edző nélkül. A barátod akiről beszélsz az szimplán pancser volt, mert nem úgy kezdte, hogy alapok-közepesen nehéz-profi szin, hanem ő egyből a közepesen nehéz szintet próbálta gondolkozás és tapasztalat nélkül.

Ha normálisan, okosan, átgondolva parkourozik az ember, akkor nem olyan veszélyes dolog ez mint amilyennek látszik külső szemmel. Azért is nem veszélyesebb mint egy gördeszka, bmx vagy akár más extrém sportok, mert itt nem kell mást irányítanod (gördeszka, bicikli, esetleg egy labda), hanem csak a saláyt testeddel és a környezetedben lévő akadályokat kell "harmóniába" hozni. Ajánlanám ezt a videót: https://www.youtube.com/watch?v=_joipql4eDc

Ő Kocsis Ábel. Ő is első generációs. Magyarországon az elsők között van akik behozták ezt a sportot. Ismerem személyesen és neki sincs tornász előélete. A videó alapján nem tűnik valami nyálcsorgatós profinak, de ebben a videóban már sokkal inkább: https://www.youtube.com/watch?v=-jonq_6zHM0

2015. dec. 18. 00:32
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez azért eléggé félamatőr szint, elhiszem, hogy nem sportolt semmit, lényegében semmit sem mutat.
2015. dec. 18. 09:53
 9/10 anonim ***** válasza:

"A barátod akiről beszélsz az szimplán pancser volt, mert nem úgy kezdte, hogy alapok-közepesen nehéz-profi szin, hanem ő egyből a közepesen nehéz szintet próbálta gondolkozás és tapasztalat nélkül. "

Nem néztem végig a videót, de a csávó benne épp azt ecsetelte, hogy mijét törte el amikor 7 méter magasról laffant.... Ááááá, nem veszélyes sport meg nem kéne hozzá normális sportoló múlt :D

Azt hittem igazi parkouros alatt nem azt a 2 tucat magyar ugrabugra gyereket értjük.

2015. dec. 18. 09:55
 10/10 anonim ***** válasza:

Akkor tisztázuk itt is sokadjára a dolgokat, amit sajnos továbbra is nagyon sokan nem bírnak felfogni.

Parkour lényege, hogy egy városi akadálypályán eljuss A pontból B pontba a lehető leghamarabb.

Freerun lényege, hogy szaltóz és egyéb trükköket hajts végre.

Nem, a Freerun nem is a Parkour egyik fajtája, mivel alapból úgy jött létre, hogy kivált a Parkourből, mert állandó veszekedés volt a trükkök létfontosságát illetően. Nem, a Yamakasi se Parkourös film, hanem Freerun. A linkelt videóban meg baromira nem Parkourt csinál a srác, hanem Freerunt.

Szép is lenne, ha a tűzoltók az akadálypályájukon inkább szaltózgattak volna mikor azt gyakorolták miként érjenek el a leggyorsabban a tűzhöz egy akadályokkal teli területeken. Ugyanis a Parkour ebből az akadálypályából született meg mikor az alapító elköltözött Párizsba és a városban próbált gyakorolni (apja volt a tűzoltók kiképzője volt, így a srác használhatta az akadálypályájukat).

Arra meg nem is érdemes hallgatni, aki azt mondja nem kell semmi sportói múlt a Parkourhöz Freerunhoz. Ne zavarjon, hogy a legtöbben tornász edzéseket végeznek mellette. Ne az itthoni helyzetekből indulj ki, hogyha valaki át tud ugrani egy padot akkor már egyből profi parkourös sokak szemében.

2015. dec. 18. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!