16 évesen Nihon Tai jitsu?

Nem késő.
Nekem az összes hazai keleti harcművészetről az a véleményem, hogy az oktatásuk 90%-ban pocsék, ergó 90% valószínűséggel tök fölösleges ezeket tanulni, és sokkal célszerűbb egy sima (de fejlesztő jellegű) küzdősportot választani, aminek az oktatási színvonalában van valódi minőségi követelmény.
Természetesen jól oktatva, jó edzésmódszerekkel a harcművészetek több mindenre megtanítanának, jobbak lehetnének.. ez az elmélet.

Most még elég fiatal vagy RENDES küzdősportot tanulni, ahol rendesen megtanulsz küzdeni, erőnlétet gyűjthetsz stb. A tradicionális harcművészetek (karate, kung-fu, nihon tai jutsu stb.) csak időpocsékolásnak számítanak ebben a korban. Nem, NEM fogsz megtanulni nihon tai jutsun se ütni, se rúgni, hiába edzed 10 évig, egy hat hónapja boxoló úgy lever, mint vak a poharat. Ez az igazság.
Amiket nézegess: ökölvívás (box), thai box = muay thai; kick-box; savate = francia box; vagy: birkózás, judo, brazil jiu jitsu = BJJ.
Aztán ha már egy rendes edzésen kiművelted magad, és még szeretnél ninja lenni, elmehetsz ilyen tradicionális harcművészetekre idősebb korodban is, ha még szükségét érzed.

Ha valami tetszik, akkor csináld.
Csak azzal legyél tisztában, hogy bunyózni jó edzővel és jó edzésmódszerrel lehet megtanulni (ezért a küzdősportok. amúgy ha jól oktatnak egy harcművészetet, az is jó lenne, csak tapasztalatok szerint nem veszik a fáradságot, hogy jól oktassanak, tisztelet a kivételnek)
Box, bjj / birkózás mellett lehet más edzésre járni, ha tetszik! Hiszen legalább alapokat fejlesztesz hatékonyabb edzéssel is, aztán az meg elválik, hogy mit tanulsz más edzésen, remélem be fog jönni! :)

Aranyérmes önvédelem kategóriásokat képeznek, szerintem jó lehet.
Másik énem meg kib.szottul kételkedik :D
De ez az én hibám.

Van zsákolás rendszeresen az edzésen? (Nem makiwara stb. hanem homokzsák, zsákolókesztyűvel?)
Van puhakesztyűs, fogvédős full contact sparring rendszeresen?
Ha ez a kettő van, akkor még lehet jó edzés. Ha nincs, akkor az léghajlítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!