Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Sok ember szerint a karate...

Sok ember szerint a karate nagyon rossz, de akkor hogyhogy mégis ennyien csinálják? Ez a legelterjedtebb küzdősport.

Figyelt kérdés
Egyik ismerősöm shotokan karatézik és nagyon keménynek hiszi magát tőle.Ő lenézi a bokszot meg a birkózást,szerinte egy karatés kirúgja a bokszoló lábát,a birkózót meg simán lerúgja.Egyedül a thai boxot ismeri még el.

2015. jan. 14. 22:33
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

10-es: olvasd el az előző válaszomat is, ne csak az legutolsót. egyrészt, nem shoto kan-ról van szó, hanem wado kai-ról (nem tudom, hogy mekkora nagy a küldönbség, mivel a shoto kan-ról semmit nem tudok), másrészt én is azt írtam, hogy nem alkalmas arra, hogy megverjen egy boxolót, csupán azt próbáltam cáfolni, hogy a karatésoknál minden jöttmentnek megadják a nagyobb övfokozatot, akkor is, ha nincs benne semmi erő.

de akkor most változtatok és azt mondom: biztos sok helyen így csinálják, nem értem, hogy miért, de ezek szerint sok helyen valóban nem olyan kemények az edzések. lehet, hogy amit én tapasztaltam az éppen a pozotív kivétel. lehet, de nem tudhatom, mert nem ismerek minden karatést. az viszont biztos hogy nem minden karatéka a világon nyámnyila, ellenben önelégülten állítja, hogy bárkit legyőz, mert ez szimplán nem igaz.

2015. jan. 15. 10:42
 12/29 anonim ***** válasza:
50%

"az viszont biztos hogy nem minden karatéka a világon nyámnyila"

Dehogy nem! Nekem van egy wing tsunos ismerősöm, iszonyatosan fanatikus wing tsunos. Nagyjából 7 éve csinálja, és heti 5x edzésre jár. Ráadásul kétféle wing tsunt, az egyik William Chung-féle tardicionális Yip Mantól származó wing chun, a másik pedig a Wong Shun Leung-féle ving chunt. Vett magának még saját fabábút is. Napi szinten is gyakorol még órákat, az edzéseken kívül is. Szokott velem sparringolni is. De még sem megy neki! Pedig nem béna, keni-vágja a technikát, villámgyors a keze a fabábún is, rengeteget gyakorol és piszok komolyan veszi, még kettlebellt és powerballt is nyomat, hogy erősítse a kezeit. De akkor miért nem megy neki? Nem vele van a baj, és nem is az oktatójával. Maga a wing chun az ami gagyi. Hibás a koncepció, maga a harcművészet. Életképtelen a gyakorlatban. Ugyanez a karate is. Nézd meg hogyan mozognak aztán meglátod, hogy miért nem működik. Nézd meg a birkózást vagy a muay thai-t, hogy azok pedig miért működnek olyan jól.

Az autentikus tradicionális távol-keleti harcművészetek 99%-a a gyakorlatban hasznavehetetlen. Elavult és nem nyitottak a változásra a tradíciók végett, így nem is képes alkalmazkodni. Túl kacifántosak, túl vannak bonyolítva, nagyobb hangsúly van a szellemi háttéren, mint magán a küzdelmeken. Innentől kezdve, kár is kielemezni, hogy miért rosszak ezek, elég egyértelműek.

2015. jan. 15. 11:15
 13/29 anonim ***** válasza:
11%
*kielemeztétek már nem egyszer, eléggé alaposan. Fölösleges 1-2 hetente újra kielemezni kb. ugyan azt.
2015. jan. 15. 12:48
 14/29 anonim ***** válasza:
22%
A karate az knokedli p*csöknek való.
2015. jan. 15. 13:02
 15/29 anonim ***** válasza:
73%

Én nem voltam 'pö.cs' kissrác koromban. Edzeni akartam, elhittem hogy az jó edzés lesz nekem.

Szerintem senki sem 'pö.cs', senkinek sem való karate. Mindenkinek jár, hogy megtanuljon normálisan ütni (esetleg rúgni), mindenkinek jár, hogy normálisan megpofozzák és ő is adhasson maflásokat, ha elég ügyes, gyors, de tanítsák meg rá.

2015. jan. 15. 13:06
 16/29 anonim ***** válasza:
49%

"Mindenkinek jár, hogy megtanuljon normálisan ütni (esetleg rúgni), mindenkinek jár, hogy normálisan megpofozzák és ő is adhasson maflásokat, ha elég ügyes, gyors, de tanítsák meg rá."

Ez így is van! De erre a karate nem fog megtanítani, még okinawába sem nagyon.

2015. jan. 15. 13:09
 17/29 anonim ***** válasza:
6%
Ezért sem értek egyet sem a karatéval, sem a 'harci' zumbával.
2015. jan. 15. 21:51
 18/29 anonim ***** válasza:

Úgy látom súlyos tévedések vannak itt a fejekben.

A karate, wushu, silat és úgy általában minden TRADICIONÁLIS harcművészet nem önvédelem. Arra tanítanak, hogy hogyan harcoltak egy bizonyos korban egy bizonyos helyen az emberek. A karate edzi a testet és a szellemet. De ha fegyvert vesz a karatés a kezébe (nunchaku, sai) akkor adott egy hatékony önvédelmi rendszer nem

páncélos, kardos ellenfél (roninok) ellen.

A birkózás, box pedig sport. Szabályokhoz kötött és a szabályokhoz alkalmazkodó mozgás.

Az utcai kötekedés, verekedés pedig barbárság. És előbb vagy utóbb úgy is lelövik a köcsögöt. Golyóállóvá, tudtommal egyik stílus sem tesz.

2015. jan. 16. 20:00
 19/29 anonim ***** válasza:
62%

Az, hogy senki sem golyóálló az nem kifogás arra, hogy a karate életszerűtlen.

De amennyiben minden karate oktató deklarálná, hogy egyáltalán nem önvédelmet és hatékony harci taktikát, harctechnikát oktat, és a karatésok is tisztában lennének vele, hogy mindent tanulnak csak alkalmazható önvédelmet nem, akkor nem lenne semmi gond.

Ahogyan a néptánccal sincsen gond, pedig kevés köze van a bunyóhoz.

A barantával sincsen semmi gond, mert elmondta egy edző (na ez az ő edzésére vonatkozik) hogy nem önvédelmet tanulnak, hanem hagyományőrző kulturális programot gyakorolna, és így egészen más a helyzet, az szabadidő sport.

De akkor nem nevezzük harcművészetnek, a karatét sem kellene annak nevezni. Tradicionális harcművészetek önvédelemre és/vagy gyilkolásra vannak, erre oktatják őket. Ráadásul nem gyengébben mint a küzdősportokat, hatékony edzéstechnikákat használnak, van puhakesztyűs full contact sparring stb.

2015. jan. 16. 21:11
 20/29 anonim ***** válasza:
Szerintem te kevered az önvédelem és a harcművészet fogalmát. Vagy szerinted a kendo nem harcművészet, hiszen senki nem rohangál karddal a hóna alatt (maximum McLoad). Vagy a személyes kedvencem a ho-jutsu? Fura lenne ha bárki szakállas puskával a kezében menne bevásárolni. Vagy még egy kérdés: pl az usában, ahol sokkal lazább a fegyver viselési morál, mint nálunk, ott nem is létezik harcművészet? (hiszen megállapodtunk, hogy nem leszel golyóálló) A dolog másik oldala, hogy a felsorolt stílusok, bizony hatékony önvédelmi rendszerek voltak a maguk idejében a maguk helyén.
2015. jan. 16. 22:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!