Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Egy 165 centis lánynak mekkora...

Egy 165 centis lánynak mekkora íj a megfelelő méretű?

Figyelt kérdés
Húzóerőben olyan 30# körüliben gondolkoztunk. A típus, amiben gondolkodunk viszont 156 centis. Nem túl nem ez egy kicsit? Miben számít a méret? Azt tudom, hogy kissebbet nem ajánlott venni, de nagyobbat?

2014. aug. 3. 15:58
 1/8 A kérdező kommentje:

*Nem túl nagy

Elnézést a fogalmazási/helyesírási hibákért.

2014. aug. 3. 16:11
 2/8 Dworkyll ***** válasza:

Két paraméter érdekes, a húzóerő, és a húzáshossz. A 30# elég kicsinek tűnik, a 9 éves fiam a 24#-ost vigyorogva kihúzza. Ha pontosan akarsz lőni, akkor kicsit feljebb kéne menni a húzóerővel. Az is igaz viszont, hogy akkora húzóerőt kell választani, amit biztonságosan ki tudsz húzni, és sokszor, tehát ész nélkül nem kell az erősebb felé menni.

Nem írtad, hogy milyen íjról lenne szó, csigás vagy tradi, esetleg reflex, vagy longbow. Mondjuk a 156 centiből a csigás kiesik, pedig nagyon jó (egy megfelelő méretű) csigással lőni.

Menj el egy íjászboltba, ott nagyon sokat tudnak segíteni. Pl. megmondják, hogy mi működhet nálad és mi biztosan nem. Ha kellenek címtippek, tudok mondani.

2014. aug. 4. 13:30
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönjük a segítséget! Igazából azt olvastam valahol, hogy nők sokszor még versenyeken sem mennek 35 font fölé. Ehhez viszonyítva egy teljesen kezdőnek a 30# elégségesnek tűnt.
2014. aug. 5. 10:49
 4/8 Dworkyll ***** válasza:
Azért mondtam, hogy menj el egy boltba, ahol ki tudsz próbálni egy csomót. Íj és ij között nagyon nagy különbségek tudnak lenni, még akkor is, ha a húzóerő egyébként azonos. És akkor kiderülhet, hogy mi tetszik neked. Bízz az ösztöneidben ;-) és ne márkát vegyél, hanem "lövésélményt".
2014. aug. 5. 13:35
 5/8 anonim válasza:
szerintem vagy menj egy boltba, vagy kérdezz meg/keress fel egy íjkészítő mestert :)
2014. aug. 19. 15:24
 6/8 anonim ***** válasza:

Kezdőként tényleg nem kell erősebb, mint 30#. Az meg hogy milyen magas nm számít, úgyis kb vállmagasságban lesz a közepe, nem fog leérni a földre ;).

Az első válaszolónak üzenem, hogy meg is kell tudni tartani az ideget és célozni, nem csak felrántani és elengedni. És így lövök lány léttemre 25#-os íjjal jobban mint férfi ismerőseim 40#-al.

2014. aug. 27. 22:16
 7/8 Dworkyll ***** válasza:
#6 :) A húzóerő (pontosabban a sebesség) meg a röppálya lapossága (pontosság) eléggé összefügg. A 30# szerintem átlag fizikummal gond nélkül kihúzható (a 25# egy kilencéves átlagos fiú szintja, célzással-célratartással együtt). Céllövészetre én kicsit erősebbel próbálkoznék, egyetértve, hogy tartósan/sokszor ki kell tudni húzni.
2014. szept. 9. 13:09
 8/8 anonim ***** válasza:

6-os vagyok. Sajnos már nem vagyok formában, így mikor van alkalmam lőni, inkább ezt a kicsit használom, meg amúgy sem lövök túl messzire (max 20m). Ezt szoktam kölcsönadni kezdőknek is.

Versenyre 32#-os íjam van :) 70m-en rá kell emelni, a hossz jó szokott lenni, csak balra húzok. Ezt az egyet nem lehet otthon gyakorolni.

2014. szept. 11. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!