Egy 165 centis lánynak mekkora íj a megfelelő méretű?
*Nem túl nagy
Elnézést a fogalmazási/helyesírási hibákért.
Két paraméter érdekes, a húzóerő, és a húzáshossz. A 30# elég kicsinek tűnik, a 9 éves fiam a 24#-ost vigyorogva kihúzza. Ha pontosan akarsz lőni, akkor kicsit feljebb kéne menni a húzóerővel. Az is igaz viszont, hogy akkora húzóerőt kell választani, amit biztonságosan ki tudsz húzni, és sokszor, tehát ész nélkül nem kell az erősebb felé menni.
Nem írtad, hogy milyen íjról lenne szó, csigás vagy tradi, esetleg reflex, vagy longbow. Mondjuk a 156 centiből a csigás kiesik, pedig nagyon jó (egy megfelelő méretű) csigással lőni.
Menj el egy íjászboltba, ott nagyon sokat tudnak segíteni. Pl. megmondják, hogy mi működhet nálad és mi biztosan nem. Ha kellenek címtippek, tudok mondani.
Kezdőként tényleg nem kell erősebb, mint 30#. Az meg hogy milyen magas nm számít, úgyis kb vállmagasságban lesz a közepe, nem fog leérni a földre ;).
Az első válaszolónak üzenem, hogy meg is kell tudni tartani az ideget és célozni, nem csak felrántani és elengedni. És így lövök lány léttemre 25#-os íjjal jobban mint férfi ismerőseim 40#-al.
6-os vagyok. Sajnos már nem vagyok formában, így mikor van alkalmam lőni, inkább ezt a kicsit használom, meg amúgy sem lövök túl messzire (max 20m). Ezt szoktam kölcsönadni kezdőknek is.
Versenyre 32#-os íjam van :) 70m-en rá kell emelni, a hossz jó szokott lenni, csak balra húzok. Ezt az egyet nem lehet otthon gyakorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!