A wing tsun tényleg gyengébb a boksznál? Sparringokon tényleg elverik a haladó ökölvívók a mesterszintű wing tsunosokat?
nézd meg a fight quest kungfus epizódját példának.
egy mma-s meg egy boxoló srác elmennek hong kongba bunyózni és szétverik a kungfusokat,úgy,hogy próbálnak kung fu stíluson belül maradni.
úgy is leverik őket,de amikor melléjön néha az ökölvívó technika majdnem ko-ra kiütik szegényeket,pedig még vissza is fogják magukat.
azért is érdekes ez,mert hongkongban sparringolnak az edzéseken a wc-osok,itthon meg nem,szóval itthon kb összehasonlíthatatlan,mert az edzés legfontosabb része hiányzik,ezért még kisebb az esély.
jah és csak hobbi bokszolók a szereplők.
Ha kesztyűt húznak egy szerencsétlen Wing Tsunosra, ami még ráadásul nem is MMA, hanem mondjuk bokszkesztyű és beállítják a ringbe, majd mondják neki, hogy az általa tanult technikák 90%-át nem használhatja, és küzdjön 6 x 2 percig akkor igen ki fog kapni.
Szóval nem lehet igazából összehasonlítani. A Wing Tsun nem 2 perces küzdelemre készít fel, hanem 2-3 mp-esre, egy WT-snek illik addig pontot tenni az ügy végére. Kesztyűben ez lehetetlen. A WT-s szinte csak élet elleni pontokat támad, de legalábbis megpróbál mozgásképtelenné tenni. Ez a bokszban vagy a Kicboxban tilos! Hogyan akarjátok összehasonlítani a dolgot? Élesben szinte biztos, hogy egy WT-s megpróbál kézéllel gégére betámadni, ujjal a szemedbe szúrni, támadni fogja a lágyékot, illetve minimum, hogy oldalról berúg a térdhajlatba (nem kívánom senkinek).
Szóval kesztyűvel a kezén, sportszerű küzdelemben valószínűleg kikap.
Utcán már sokkal kiegyenlítettebb lesz a küzdelem! (Sőt!)
Neked magadnak kell feltenni a kérdést, hogy milyen küzdelemre akarsz felkészülni és miért akarod elkezdeni tanulni a WT-t, vagy a boxot, vagy akármit. És amikor ez meg van még mindig nem biztos, hogy találsz jó tanárt, ami legalább olyan fontos, mint az, hogy mit tanulsz!
Azt a boksz edzőt kerüld el, aki azt mondta, hogy ő simán lever egy WT mestert, de azt a WT mestert is kerüld el, aki azt mondta, hogy egy WT-snek nem ellenfél egy thai boxoló, vagy judós!
Első számú szabály, amit AZ ÉN MESTEREM megtanított: "Soha ne becsüld le az ellenfelet!" A második szabály (szintén a mesteremtől): Ne másoknál akarj jobb lenni, ne másokhoz hasonlítgasd magadat! Magadat figyeld! Legyél annál jobb, mint egy éve voltál, vagy mint egy hónapja. A Kung Fu-ban legalább annyi a filozófia, mint a harc maga, ha nem érdekelnek az "ilyen" dolgok, akkor inkább valami küzdősport fele orientálódj.
WingTsun mestert nem.
Mutass olyan embert (Máday-n kívül) aki azt mondhatja magáról, hogy WT mester (harcművész mester).
Nem tudsz mutatni, hogy az x színvonalon oktatott harcművészet, mondjuk kungfu-utánzat valóban csak x színvonalú, és másodrangú képességeket ad egy jobban oktatott küzdősporthoz képest, az egy dolog. De egyáltalán nem stílus kérdése, hanem edzéstechnikáé és edzésbe fektetett munkáé (a tanuló részéről mennyi idő és kitartás van ráfordítva, az edző részéről mennyi idő és szakmai hozzáértés kerül ráfordításra).
Harctechnika csak harctechnika, hogy mennyire tanulja meg valaki és hogyan használja, ez a kérdés. Ha a bokszoló jobban megtanul ütni, ráadásul elmozogni és betalálni is mint egy kungfus, akkor a boxoló nagyobbat fog ütni, be fog találni ráadásul el is fog tudni mozogni.. és fordítva is így lenne (igazi képzés során a harcművészetek nagyon magas szintű képességeket adnak, így lettek kialakítva).
Kedves Kérdező!
Nem akarlak megbántani, de a wt-s haverod egy tipikus agymosott ostoba Máday-s diák. Kizárt az, hogy egy ökölvívó elverjen egy wing tsunost? Az még hagyján, hogy nem kizárt, sőt tökéletesen igaz, hogy a haladó bokszolók feltörlik a padlót az alacsonyabb mesterfokozattal rendelkező wt-sokkal.
Még, hogy a thai boxolók és a judódok nem ellenfelek egy wt-snek? Én speciel sparringoltam már 1. fokozatú WT mesterrel 2 combos után lábra sem tudott állni, de előtte a mókusbokszocskáját sima kettős fedezékkel hárítottam. Ja és mma kesztyűben voltunk mindketten. Nekem nem is kellett ütnöm. Egy haladó judós ellen sem lenne esélye egy wt-snek. A birkózók és a jobb judósok simán beleverhetik a földbe a thai boxolókat, és az ökölvívókat is.
Én is muay thai-t tolok (a boksz mellett) egy ideje, egyszer sparringoltam birkózóval, úgy belecsapott a tatamiba, azt hittem kiszakad a tüdőm. Aztán hiába adtam neki előtte 4-5 combost, plusz pár ütést. Egy jó judós is simán tud ekkora erővel földhöz vágni.
A wt-sek keze hiába gyors és technikás, az ütésükben nincsen erő. Eleve csak vállból ütnek és nem csípőből. Soha sem sparringolnak jó formán, így nincsenek hozzászokva ahhoz, ha kapnak egy nagyobb pofont. Jó formán csak egyenes ütések csiricsáré variánsait használják, oldalról jövő támadásokat ki sem tudják védeni. Lábmunkájuk nincsen, csak kalimpálnak a levegőben.
A Máday-t is simán leverné egy mezei vidéki város helyi thai box, ökölvívó vagy birkózó edzője. Hiába van neki 8. mesterfokozata, mikor Szerbiában a kisebb mesterfokozatúak ellen is veszített a Máday nem egy küzdelemben. A wing tsunnál szerintem tuti, hogy vannak jobb kung-fu stílusok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!