Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » MMA vagy Tesépítés?

MMA vagy Tesépítés?

Figyelt kérdés
Valamelyiket mindenképp el akarom kezdeni, csak nem tudom melyik legyen az... ( régen küdő sportoltam Kyokushinkai csak abbahagytam azt szerettem de most valami új kéne ) érveket ha tudnátok egyik mellett másik mellett stb :) köszönöm ( 194 cm vagyok 84 kg ha ez fontos )

2014. márc. 14. 17:48
1 2
 11/20 anonim válasza:

Nem kell így lehúzni a Kyokushint. Puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül gyepálják egymást teljes erővel, igaz fejre ütni tilos, viszont rúgni lehet. Álló küzdelem, a fejre ütés hiánya a gyengéje. Nem ér semmit? Kétlem. Üsd meg egy Kyokushinos testét bátran, meg fogsz lepődni, szinte lepattan. A testre érkező ütésekhez, combrúgásokhoz hozzá vannak szokva.

Nincs benne fejre ütés és földharc. Nyilvánvalóan nem érdemes így MMA-ban elindulni, de remek kiindulási alapot képez. A fejre ütést, de leginkább az ellene való védekezést meg kell tanulni, nem is beszélve a földharcról.

Egy bokszolónak, meg a rúgásokat és a földharcot kell megtanulnia, semmi sem tökéletes. Nem hiába kevert harcművészetek a neve. Gyakorolni, edzeni és küzdeni kell egyéb stílusokban is.

Ha a kérdező balettozott volna, egyes küzdő helyzetekben még azzal is előnyre tehetne szert. Persze kizárólag a balett tudásával biztosan nem nyerne meg egy küzdelmet sem.

Mivel a testépítéssel én halálra unnám magam, biztosan nem azt választanám, hanem valami izgalmasabbat.

2014. márc. 16. 00:10
 12/20 anonim ***** válasza:

"Üsd meg egy Kyokushinos testét bátran, meg fogsz lepődni, szinte lepattan."

Az, hogy ők nem tudnak ütni még nem azt jelenti, hogy páncéling képességük lenne.. vagy különlegesen ellenálló testük.

"Nyilvánvalóan nem érdemes így MMA-ban elindulni,"

... nem mi? Ha én tudok ütni, akkor földharc nélkül is reális eséllyel győzhetek le másokat. Készségek kérdése, ha én 'harcművész' vagyok, akkor van tempó érzékem, mozgáskoordinációm.. boxolók is ki tudnak állni mma-ban, pedig se rúgni, se földharcolni nem.. És? Nincs kifogás..

"Egy bokszolónak, meg a rúgásokat és a földharcot kell megtanulnia, semmi sem tökéletes."

A boxoló CSAK EGY küzdősportoló, játékos!

A karate az harcművészet volt.. nem a boxolóval kell példálózni, ő közülük a jobbak rúgás nélkül is lezúznak rúgó stílusokat.

"Ha a kérdező balettozott volna, egyes küzdő helyzetekben még azzal is előnyre tehetne szert."

Ez viszont igaz. Egy balettos tegyük fel jó mozgáskészséggel és némi ésszel megverhet egy átlag embert. Nyilván nem a hatalmas erejű ütésével. De ha el tud 'táncolni', aztán jó helyre üt egyet, akkor győzhet.

A gyakorlatban ebből küzdősportolók mennyit valósítanak meg? Semennyit, bekapják az ütéseket csak éppen alkarra :D

2014. márc. 16. 00:29
 13/20 anonim válasza:

Örülök, hogy egy-egy mondatot kiragadtál… semmilyen páncélingről nem írtam. Hozzá vannak szokva a testre érkező ütésekhez és rúgásokhoz, ennyi, nem több. Ez leginkább csak egy korábbi hozzászólásra volt reakció, hogy semmit nem ér az egész.

MMA-ban nem érdemes elindulni földharc nélkül. Számolgathatod az esélyeidet földharc nélkül, de ha egyszer csomót kötöttek belőled, abból már nem jössz ki. Egy-egy mérkőzést persze meg lehet nyerni földharc nélkül is, de a ”háborút” nem.

Szerinted nem tudom, hogy mit jelent az ”egy bokszoló”? Az ”egy Kyokushinos” persze nem zavart téged. A bokszolókkal kapcsolatban is fölösleges esélyeket számolgatni, nyerhetnek meccset csak a boksztudásukkal, de az MMA-ban találkozhatnak olyan technikákkal, amivel nem tudnak mit kezdeni.

Minden irányzat kiállhat bármelyik ellen, bármilyen szabályrendszerben, de nem kihasználni a szabályrendszer adta lehetőségeket egyszerűen butaság.

2014. márc. 16. 00:54
 14/20 anonim ***** válasza:

Minden mondatodra reagálta, nem 1-1-re.

Mert úgy gondolom, hogy érdemes hozzáfűzni más nézetet is, mivel létezik más meglátás.. És megint van.

Akik tényleg bírják az ütéseket testre, azok rohadt sokat edzenek rá. Qigongoznak amúgy. Vannak ilyen harcművész technikák.

De ez nem úgy megy, hogy a kyosok megszokták a testütéseket aztán ennyi. Újra leírom: igazi ütéseket nem lehet csak úgy kibírni testen! Egy normális ütés többször erősebb annál hogy csak úgy be lehessen kapni.

Jó, most felőlem lehet abban hinni, hogy a kyosok tényleg kemények, keményen ütik egymást.. de szerintem logikus amit írok.. Valóban nem puhányok! De valami az ütéseikkel nincs rendben, ha elmozgás és hatékony védekezés nélkül testtel így bírják az ütéseket.

Vagy tényleg rohadt kemények. Lehet én tévedek :)

A többivel egyetértek.. igen, persze alapvetően hasznos a földharc tudás.. ha úgy is támadhatnak de én azért idetennék egy 'báááár'-t.. :)

2014. márc. 16. 08:17
 15/20 anonim ***** válasza:

"Álló küzdelem, a fejre ütés hiánya a gyengéje. Nem ér semmit? Kétlem. Üsd meg egy Kyokushinos testét bátran, meg fogsz lepődni, szinte lepattan. A testre érkező ütésekhez, combrúgásokhoz hozzá vannak szokva."

Kár, hogy ez kamu. Thai boxon is simán szarrá rúgjuk a kyosok combját, egy fenéket vannak hozzá szokva. Boksz edzésen is 12 unciás kesztyűvel testen ütöttem ki az 1 danos kyos edzőtársamat. Ez a ütésálló kyo-s felsőtest nem több, mint gagyi urban legend, boksz vagy thai boksz edzésen kivétel nélkül kiderül az ellenkezője. XD

Sok kyos jár boksz edzésre. Miért? Mert nem tudnak ütni, kezdő 1-másfél éve bokszolók is ronccsá verik a barna és fekete öves kyosokat. Thai boxon is a harmadik-negyedik combos után lépni sem tudnak. A helyzet az, hogy egy ökölvívó kesztyűvel gyorsabban és érősebben üt egy karatésnál. Na jó persze most nem a 9. danos okinawa-i karate nagymesterre gondolok, hanem az átlag magyar barna és fekete öves kyosra.

http://www.youtube.com/watch?v=FXiMKvJvil8

Ez neked bunyó? Ez szánalmas.

http://www.youtube.com/watch?v=ATK3PjN77CQ

Tessék ennyit a karatés varázslásról a boksz ellen. :)

Magyarországon egy vicc a karate, a karatésok 95%-a úgy kap fekete övet, hogy eljár 10-12 évig edzésre, övvizsgán eltáncolja a katákat, kicsit csihi-puhizik, és előbb-utóbb kap egy fekete övet. Büszke marhára mert fekete öves, le megy más edzésre, ott pedig az esetek 80%-ban csúnyán leiskolázzák a kezdők és a haladók. :)

2014. márc. 16. 09:30
 16/20 anonim válasza:

15: Az egyéni felkészültség nagyon sokat számít, a saját magad által tapasztalt 1-1 jelenség alapján még nem lehet teljes értékű következtetést levonni a Kyokushinra nézve. A karatésokról közölt statisztikáidnak a forrását viszont szívesen elolvasnám, elsősorban a Kyokushint, ha már arról van szó.

http://www.youtube.com/watch?v=JxcEjHJHzgE

3:15-nél éppen egy Thai bokszoló rogyik össze egy combrúgástól, hogy mik vannak… - viszont megjegyezném, hogy ez a video sem szemléltet semmi többet a tiédnél, csak azt, hogy valaki éppen jobb volt az adott küzdelemben.

Érdekes, hogy a magyarokat és a japánokat külön választod, pedig ugyanaz a stílus. Az már megint más kérdés, hogy milyen az edző, milyenek az egyéni képességek, csupán mozgásnak tekinti vagy harcossá akar válni.

A gyengeségeket már összefoglaltuk, szerintem távol áll a ”semmit nem ér” kategóriától, ha szerintetek nem, rendben van.

2014. márc. 16. 14:05
 17/20 anonim ***** válasza:

Persze, egymás nézetét és véleményét nem kell egymásra erőltetni meg elfogadni sem.

De jó lenne ebben a témában is tényszerűnek maradni.

Például 10 edzésből (legyen Kyo karate) mennyi helyen képeznek jó harcosokat, bunyósokat, utcán mit ér a tudásuk?

Akár ringben is meg lehet nézni mit ér a tudásuk, többféle összehasonlítás is lehet.

Szerintem a magyarországon oktatott harcművészetek sehogy sem muzsikálnak.. küzdősport szint alatt vannak, pedig.. hát nem így találták ki a harcművészeteket.

Magyarországon miért más minden mint mondjuk Japánban a karate?

Van egy elméletem. Magyarországon ellehetetlenítik a fegyverviselést. Magyarországon ellehetetlenítik az önvédelem alkalmazását. Érdekes módon az önvédelem gyakorlása, a harcművészet oktatás is egyre silányabb. Na vajon miért?

Valakik nem akarják, hogy jó minőségű edzéslehetőség legyen? Félnek az erős emberektől? Nocsak.. milyen érdekes is lenne..

2014. márc. 16. 14:12
 18/20 anonim ***** válasza:

Itthon nálunk a kyokushin egy nulla. Én is azt tapasztalom amit a másik válaszoló írt. A kyosokat, legyen az akármilyen színű öves, boksz és thai box edzéseken rendkívül könnyen megagyalják. Attól, hogy belinkeltél egy külföldi kyos videóját, aki lerúg egy muay thai-ost, az csak egy dolog, 50-ből egyszer összejön. Magyarországon 10-ből tizenkétszer elverik a kyosokat, ez a nagy helyzet.

A thai box színvonala sem a legjobb itthon, de az ökölvívásé az nagyon jó speciel. És sajnos a magyar karate vizsgák tényleg ilyenek, eljársz kb 10 évig, befizeted a havi edzési díjat, aztán előbb-utóbb kapsz fekete övet. Felhígult iszonyatosan az itthoni karate (nem csak a kyokushin, a többi karate irányzat is). Amíg ti karatén katákkal kékítitek az oxigént, a japán nyelvtanfolyammal megspékelt aerobiccal, addig a muay thai-osok, bokszolók, birkózók, brazil jitsusok egymást agyalják. Nem véletlenül lesz nekik hatékonyabb küzdelmi készségeik. A K1-ben régen sok karatés volt, ma már kick-boxolók és muay thai-osok uralják. A Holland K1 iskolákban külön van ökölvívó szakedző a kéztechnikákra. A boksz ütés technikái ellen a karate kéztechnikái szart sem érnek, ez tény. Ha nem így lenne, nem is kellenének akkor a boksz szakedzők a K1-be.

MMA-ban pedig nincsenek is karatésok az élmezőnyben, birkózók, brazil jitsusok, sambosok, bokszolók, muay thai-osok (illetve azok akik ezeket a felsorolt küzdősport kombókat űzik) uralják a ketrecet. A sportkarate az egész világon fel van hígulva.

2014. márc. 16. 14:33
 19/20 Singham ***** válasza:

Egy-két Karatés azért van az MMA élmezőnyében: George St. Pierre, Lyoto Machida, Gunnar Nelson (igaz, ő még nem az UFC élmezőnyében van, de erősen oda tart). Csak hát George elég erősen tanult mellette mást is; Lyoto apjától tanult Shotokan Karatét, aki még harcművészetként oktata a fiának, Gunnar pedig szintén már a harcművészeti oldalát kezdte el gyakorolni.

Azt meg, hogy csak itthon van sport karate az kamu szöveg. Még Japánban is sok helyen már csak sportként oktatják. Meg harcművészeteket nem is nagyon lehet már oktatni normálisan. Alapból a legtöbb harcművészetnek voltak fegyverei, amivel általában a használóik maguknál hordtak. Ez a része sokaknak kivitelezhetetlen. Senki se járkál már lándzsával, baltával, wakizashival, stb. Meg nem is nagyon van, akin törvényesen gyakorolhatná a fegyver használatát.

Így csak kisebb fegyvereket, késeket, stb. lehetne magánál hordani. De ezeket se tudná kin gyakorolni! Elméleti tudással meg kitörölheti. De ez nem csak a mai világban probléma. A Kendo őse is ezért alapult meg, hogy tudjanak többet gyakorolni. Ezért van a Kendoba is, hogy egy találatnál megállás van, mivel régebben egy találat akár halálos is lehetett.

De vannak ám pusztakezes részei is a harcművészetnek. Csak hát ennél is a nagy probléma: kinn gyakorolja a delikvens? Régen csatározások voltak majdnem mindenhol. Még az utcán is gyakoriak voltak az összecsapások. Azokhoz az időkhöz képest nyugalom van már. Így nincsenek lényegében normális edzés lehetőségek. A saját társaiba nem tehet komolyabb kárt, mert akkor kivel gyakorol legközelebb? A klubnak nem lehet rossz híre, mivel akkor nem menne oda senki se, így bezárhatnának. Meg alapból a legtöbb edzés egy-egy iskola tornatermében van, így azok is kidobnák őket.

Emiatt van így felhígulva a harcművészeti edzés, és nem amiatt Aczél, amiket beképzelsz magadnak (utóbbi időben egyre több van ilyen dolgokból sajnos).

2014. márc. 16. 18:26
 20/20 anonim ***** válasza:

"Egy-két Karatés azért van az MMA élmezőnyében: George St. Pierre, Lyoto Machida, Gunnar Nelson (igaz, ő még nem az UFC élmezőnyében van, de erősen oda tart). Csak hát George elég erősen tanult mellette mást is;"

Igen ismerem őket, láttam is a meccsüket, kb. semmi karate technikát használnak a meccseiken. Azért értek el olyan eredményeket amilyeneket, mert tanultak mást is, csak karatéval ők is kitörölhetnék a feneküket. Ha pedig már tanulnak más stílusokat is, amik valóban hatékonyak, akkor minek használják a karate tudásukat is a meccseiken amik úgy sem hatékonyak? Szóval ők a gyakorlatban tulajdonképpen úgy karatésok, hogy sehogy. Ők csak MMA harcosok akiknek van karatés múltjuk/tapasztalatuk.

2014. márc. 16. 18:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!