Miért tartják sokan jobb stílusnak a bokszot, mint a karatét?
Annyiszor olvasom itt, például hogy: "Egy ökölvívó simán megver egy kyo-st".
A bokszban csak ütni lehet, míg a karatéban rúgni is. Rendeben a kyo-ban nincsen ütés fejre, VERSENYEKEN(!). De edzéseken be szoktuk gyakorolni azokat is. A láb eleve hosszabb a karnál, vagyis egy bokszoló nem tudna ütőtávba kerülni, mivel egy rúgással azért lehet tartani a távolságot.
Másrészt a karatésok tudnak ököllel téglát törni, egy bokszoló hol tud téglát törni? Szóval az ütőerejük sem biztos, hogy nagyobb egy bokszolónak, mint egy karatésnak.
Szerintem egy ökölvívó egész jól meglehet k1 szabályrendszerben, mma-ban már nagy taktikai hátrány ha nem ismerik a földharcot.
Kyokushin meg sosem fog visszatérni a gyökerekhez.
Tudod mik a gyökerek. Az okinawai karate, vagy a kungfu stílus amin ez alapszik. Ezek a gyökerek.
Szerinted egész jól megélne, de a valóság egészen mást mutat.
Jóképü gerincsérv miatt, én már nem is fogok visszatérni a "gyökerekhez", ergo a földharchoz. Amit most gyakorlunk, azt szeretném gyakorolni 20-30 év múlva is. (40 vagyok) Lehet becsúszik pár verseny még az életembe, de már nem készülök rá. :)
Sosem értettem.. miért csinálják sokan a karatét. Én pár év után kiöregedtem belőle. Nem azért mert fájt tőle a térdem, akkor még nem voltam tisztában vele, hogy milyen káros mozgás, hanem mert ineffektív küzdősport, és már régen nem harcművészet.
Nos, én meg valamiért akkor érzem jobban magam, bár ez nyilván szubjektív, de ha harcművészetet tanulok, ha már HM/KS edzésre járok. Akkor meg olyan rendszert, ami könnyed, természetes és erős, és ha már van filozófia és belső erő fejlesztés a keleti harcművészetekben, akkor netán ezekkel is foglalkoznék. Hát, ezt karatéban nem igazán sikerült megtalálni. Ha heti 2x1,5 órát edzenék, akkor már inkább ökölvívás, mert ott tényleg ütnek, küzdelmi rutint ad.
Kickbox semmiképp, mert nem gondolnám, hogy említésre méltó rúgástechnikát tanulnának, kézzel meg biztosan kevésbé ügyesek mint az ökölvívók. Pont ezért tartom, hogy egy rutinos ökölharcos általában dominál egy ügyetlenebb rúgó stílusú sportolóval szemben. De aztán lehet hogy tévedek, és a kickboxosok jól tudnak rúgni, a jó rúgás pedig erősebb mint a jó ütés, ez is lehet.
Az építkezés sem tipikusan egészséges mozgás.
A karate sem.
Eltelt pár év, és abszolúte úgy vagyok vele, hogy szívesen sparringolnék karatemesterekkel. Az egykori edzőtársakkal is, akik jobban beleásták magukat a karate alapjaiba, és 'mester' fokozattal díszelegnek, de a magyar karateedzők zömével is.. mert míg én edzem, ő rajtuk nem látom mit csinálnak.
Az biztos, hogy nem szívesen engedném össze őket boxolókkal, mert én még vigyáznék a kis bunyópajtikra, addig egy rutinos boxoló szétkapja a versenykaratésokat.
Tehát nem én nem értek a karatéhoz, én a karate nagy-nagy dédszülőjét, kínai kungfut gyakorlok, szerintem a karatésok zöme nem ismeri a karatéját, ezért csinálják még mindig azt amit karaténak hisznek.
De hát, ez magánügy. Amíg csináltam, én is meg voltam sokáig győződve róla hogy hát ez nagyon jó út, csak aztán látszott hogy nem az. Aztán megértettem azt is, hogy miért.. Ha heti 2x edz az ember, akkor az legyen normális fullcontact KESZTYŰS küzdősport, ahol rendesen lehet ütni.
Vagy az én estem: legyen heti 4x3 óra tradicionális harcművészet edzés, ami mögött filozófia van, gyógyászat van és valódi harcművész gyakorlatok. Így már látom értelmét, ezelőtt nem igazán találtam a helyemet. De ez én vagyok persze.
Erre meg azt tudom mondani, hogy Te lehet jó helyen tanulsz. És ez nagyon szerencsés dolog.
De én a fővárosban, eleve nem is találtam olyan karate edzést, ahol lenne heti 3-4-5 edzés. Nemhogy még kemény, tradicionális (nem versenyzésre felkészítő) edzés. Ennyi a problémám, meglátásom.
A 2 éve gyakorló kungfu 'mesterről' nem írnék, szerintem egy mosolygós szmájli mindent elmond :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!