Systema mozdulatokkal lehet-e nyerni MMA-n?
Mármint ha arcon törölnek valakit kis kesztyűben, az kifeküdhet-e. Én most így közelítem meg a kérdésedet és a válaszom az, hogy igen, ha valaki systemát gyakorol, és azt úgy hogy arcon tudja törölni ringben a sporttársát, és az ütése valóban jó akkor azzal megfektetheti az ellenfelét ami úgy tudom győzelemnek számíthat.
Aikiboxer megközelítése egyébként nagyon logikus és érdekes. Jó lenne ilyen stílusokat is látni különböző bunyókon. Logikus hogy azért nincsenek mert gyengék ringben. De ez csak egyfajta megközelítés. Lehet van systemás, csak nem tudjuk, nem kell a felkészítő edzést nagy dobra verni.
Vagy sokan nem tudják itthon, de pl. tajcsisok is indulnak küzdősport versenyeken (csak mondjuk nem az ufc-ben, hanem ilyen ázsiai bunyókon, és ide maximum neten érnek el ezek, szóval nem ismert. ebből nem az következik, hogy a tajcsit nem használják ringbunyóba, attól hogy valamit nem látunk (nem nézünk utána..) még létezhet. esetleg nézzünk utána. de én azt mondom, a legnagyobb buli)
szóval, hát jah. csak okosan. és ne mindig az arcművészetekben kételkedjünk, nézzük azért azt is meg amire először talán nem is gondolnánk. nekem is vannak gondolat sablonjaim, de azért időnként próbálom felülbírálni őket.
menjünk el és sparringoljunk egy systemással, most Pesten nagy élet van, most hétvégén jött orosz mester szemináriumot tartani, nézzük meg mit tudnak.. ne csak a ringből hiányoljuk őket, mert lehet tudnak ott alkotni, csak nem olyan a mentalitásuk. fel kell kérni őket kesztyűzésre. aztán ha nem tudnak jól mozogni akkor kiderül ez, nincs ebben szégyellni való szerintem. ha ez van ez van.
én magamhoz is így állok. ha nem vagyok elég jó, akkor így jártam, nagyon sokan jobbak nálam is. de meg kell hagyni a lehetőséget, hogy ők is ügyesek, attól még hogy nem ketrecben gyakorolnak, biza. milyen diplomatikus vagyok ma este, na mégis jót tesz a taiji.
Tápi
Ha jól tudom a systema az orosz különleges alakulatok számára kifejlesztett módszer. Egy katona célja pedig az ellenfél megsemmisítése, de nem 3x5 percben, hanem az első támadással.
Az MMA mint minden küzdősport a látványra épül, ahol a közönség élvezheti, hogy két manus percekig püföli egymást.
Furcsán nézne ki ha felmennének a felek a ringbe és az első összecsapás után az egyiket hordágyon vinnék le. Igaz néha ez is előfordul, de nem az ilyen küzdelem a szponzorok és a nézők álma.
A systema-t nem arra találták ki, hogy az a tökös gyerek aki tovább állja az ütéseket és rúgásokat.
Szerintem ez a különbség a harcművészet és a küzdősport között.
"Egy támadás egy halál". Így tartották a szamurájok.
Persze tudom, hogy van olyan MMA harcos aki két szamurájt eszik reggelire :)
El is felehtettem a kérdést mér :D
Kicsit elkezdtem belemenni, van valamennyi küzdősporti, harmávészeti képzésem.
Elkezdtem nézni videóka, hogy a mester mit tud, ütését tekintve kesztyű miatt már alapból részben vagy egészben kiesik, rúgástechnikua jujitsu.
Egyéb apró trükkök meg jöhetnek, elvégre nem szemkinyomás és hasonlóakra épít mint a kravmaga pld.
http://www.youtube.com/watch?v=0Ef0xG70NMo igaz a kungfu is csak egy "összefogó név" de jól lehet látni, hogy miről beszélek
http://www.youtube.com/watch?v=xyYz6sc9YpI itt a muay thay által közvetített rúgásokat mutatja be, hogy mennyire egyszerűen védhető.
szóval azt mondom, még ha alap box,birkózás mellé systema-t beválassza valaki, már lehet sikeres a ringben az ember. kravmagát pld nem eröltetném ide, mert alapból nem "box"-ra gyúrnak
Vadim Starov a systemával lényegében a lágy stílusú (belső) harcművészetek harci alkalmazását testesíti meg.
Soha senki nem mondta, hogy nem a leghatékonyabb harcstílusokról van szó..
Csak a tanulásához át kell állítani a gondolkodást és a mozgást magasabb szintűre, ami munkával jár, de nem csak kemény munkával (mint mondjuk egy futó kemény edzése vagy egy küzdősport edzés) hanem tényleg embertpróbáló munka, belül. Utána már nem lesz olyan, amit (legalábbis elméletileg) ne lehetne megcsinálni. Aki úgy mozog mint a wudangi taoista harcművészek (márpedig a systemások is ezt tanulják) azok bármire képesek lehetnek így közelharc témában, mert igazából ilyen módon lehet igazán kihasználni az emberi test mozgási lehetőségeit. Tehát ez a fajta mozgás lenne természetes és hatékony.
Tovább megyek, ahonnan ez a tudás jön, van ott más is. És pl. rendes belső stílusú kungfu edzésen még tovább lehet finomítani (és erősíteni) ezeket a dolgokat, képességeket.
Érdekes hogy mennyire különböző módokon tudják egyébként használni az emberi testet (ugyan úgy ütésre) kemény és lágy stílusú harcművészetek.
Szerintem a lágyak reálisabbak figyelembe véve hogy az emberi test szakító szilárdsága nem végtelen, hogy az összes szervünk rugalmas (még a csontok is) de az izmok és az inak kimondottan 'puhák'.
amitkihagytam még:
Ez a fószer tudtommal kgb-s vezető volt, amiket láttunk haverral videókat, haver azt mondta rá kravmagásként, hogy ezzel lazán el lehet pusztítani egy embert.
systema-nak hívják ezt, ez az orosz "pop" de akkor mi a +hardcore+
A hardcore az az amikor a no-contacttal meg igazából hasonlókkal amiket látsz konkrétan Öl.
Sok systema oktató katona (kgb-s vagy specnatzos..) ők (ezek) használták ezeket a technikákat.. jó eséllyel az életük is múlt rajta, hogy jól használják.. én bevallom, hogy ezeket az orosz csókákat a legprofibb harcművészeknek gondolom ma. Miért?
Mert ők nem csak tanultak nagyon hatékony dolgokat (amik valóban nem erőn alapulnak, az emberi erő korlátozott..) hanem használták is.
Kb. az igazi, csak ezzel foglalkozó wudangi és shaolini harcművészekhez hasonlítom őket magamban. Tehát, ők ebben profik.
Nekem az tetszik benne, hogy km-el ellentétben semmi marketing nincs benne.
Hogy mért? KM civilbe nagyon low
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!