Utcara milyen kuzdosportot ajanlotok?

#10 "Magasan verik ezek a boxot, mind az utcán, mind a ringben."
Bármilyen lelkes is vagy, sajnos az a helyzet, hogy a box (és hozzá hasonlóan a kick/thai/franciabox illetve a judo/birkózás/BJJ) edzésmódszertana, mozgáskultúrája olyan szintű küzdelmi készséget alakít ki, amelyekkel a japán/kínai/koreai harcművészetek önmagukban nem versenyképesek... Ha valaki már tud bunyózni, akkor onnan kezdve nagyon hasznosak az elvezető/rögzítő stb. technikák, de "sajnos" a profi ökölharc mindent visz.

legyen igazad :D Én nem így látom és nem is így tapasztaltam... Ha te támadsz, akkor rendben, de, ha váratlanul támadnak meg, akkor nem hiszem, hogy lenne időd ezekre a dolgokra, ha igen, akkor ügyes vagy :)
Jó az a boksz, hidd el :P

azért azt sem hiszem, hogy az összes ütés és rúgás elöl csak úgy simán elhajolgatsz, márpedig csak egyszer kell jól betalálni...
Beretta kell, vagy Parabellum és már nincs is gond :D

Itt azért keveredik néhány dolog... Először is a bokszolók hagyományosan nem látnak be semmit, ugyanis általában véve iszonyat erőfölényben vannak bárkivel szemben -- ha nem hiszed, állj ki egy bokszoló haverod ellen és lepődj meg. Kettő, senki nem mondta, hogy a boksz önmagában véve jó megoldás az önvédelemre -- csak azt, hogy ez adja meg a legjobb küzdelmi készséget. (Ahonnan lehet építkezni.) Aki olyan mértékben alulbecsüli a bokszolókat, mint te, az nyilván még soha nem kesztyűzött velük -- próbáld csak ki! Három, hogy a rendvédelmi szerveknél mit tanítanak, full irreleváns -- van nekik 20 óra önvédelmi képzésük kb., nem tudnak amúgy verekedni és egy rendőr amúgy sem üthet, így a boksz tárgytalan. (De amúgy ilyen szempontból a ju jutsu is az.) Meg az tanít ilyen helyeken, akinek jó kapcsolatai oltak, jól eladta magát stb. stb.
Az érvelés szempontjából tök lényegtelen, de amúgy meg van mögöttem 5 év shito-ryu karate, 10+ év aikido, pár év boksz, 1-1 év kendo és judo cross-training. Így van összehasonlítási alapom.

Figyelj, a US navy seal, a speznaz, ezek különleges alakulatok, ha nekik nincs szükségük önvédelemre, akkor senkinek....
a másik, aki azt hiszi, hogy a box alkalmasabb önvédelemre, mint, egy kempo, hapkido, ju jitsu, az avgy nincs tisztába a dolgokkal, vagy tisztába van, csak hazudik. Amúgy egy törött kézzel már nem olyan egyszerű ütni, tegyük fel, hogy valaki boxol, és megtámadják, tegyük fel egy késsel, mit csinálna egy boxoló, ha nincs alkalma elfutni? ( csak mert csöndbe megjegyzem ,hogy ez a legjobb megoldás, ha verekedésre kerül a sor, az már régen rossz). HA jól tudom a box nem oktat önvédelmi technikákat, sőt azt hiszem, csak a kezét tudja használni, egy adott konfliktusban, persze azzal tisztában vagyok, ha egy boxot, mondjuk egy judoval kiegészít, már abszolút alkalmasabb lesz, sőt. de most itt arról volt szó, hogy csak egy boxoló mit é az utcán.
Ha pedig mint említettem valaki azt mondja, hogy a box alkalmasabb utcai önvédelemre, mint a fentiakben leírt harcművészetek, azokat sajnos körbe kell hogy röhögjem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!