15 éves vagyok és most fogok először vizsgázni karatéból. Én a csíkért fogok vizsgázni, vagy már a sárga övért?
Nézd. Nem tudom, hogyan megy ez nálatok, mert én nem vagyok karatés. Nálunk nincs csíkozás, és a srága övért általában egy év alatt mehetsz vizsgázni, ha szorgalmasan dolgoztál, és a tudásod alapján a mesterek is úgy ítélik meg. Én a helyedben menekülnék egy olyan helyről, ahol már sárgaövet osztogatna három hónap után. Három év után már kmeg is van a fekete öv, vagy mi? Megsúgom, az a fekete öv olyan is lesz...
A másik: "a sárga övet akarom megszerezni".
Négy év alatt megtanultam egy fontos dolgot a harccművészetekről, ami nem csak a karatéra, hanem univerzálisan igaz az összes stílusra:
Nem az öv/fokozat számít. Tudom, három hónap után nem is várhatom el, hogy felfogd, de azért elmondom:
Egyszerűen butaság egy öv után ácsingózni, hogy ezt te így akarod, úgy akarod. Hidd el, semmivel sem leszel előbbre. Nem fogsz tudni pontosabban ütni, erősebben rúgni, jobban küzdeni csak azért, mert sárga öves vagy. Ezért ne is arra törekedj, hogy új öveket szerezz, hanem, hogy jobb legyél. Az övszín nagyon becsapós. Nagyobb szemináriumokon (ahol az ország minden részéből jönnek klubok) találkoztam olyan nálam magasabb fokozatú diákkal, aki nem tudott még rendesen esni se. A feszítései teljesen pontatlanok voltak, egyáltalán nem úgy dolgozott, ahogy az egy olyan övestől elvárható lett volna (mgejegyzem nem sárga öves volt, hanem annál azért kicsit magasabb fokozatú). Ezért hülyeség, hogy ki milyen öves, mert a tudását nem az fogja garantálni.
Neked is azt tanácsolom, ne arra koncentrálj, hogy megszerezd a következő övet, hanem hogy önmagadhoz képest fejlődj. Üss jobban, rúgj erősebben, légy sokkal technikásabb, mint voltál. Egy év alatt rengetegett fejlődhetsz, miközben egy darab vizsgát nem teszel le, és még mindig ugyanolyan színű öv lóg a derekadon. De atl függetlenül sokkal jobb vagy a tavalyi önmagadnál. Remélem ez érthető így...
Igen Ju Jitsu-s vagyok. A magam részéről már több mint egy éve készülök az övvizsgámra. Nem egy évet vártam rá, egy éve csak a vizsgaanyagot gyakorlom, csiszolom...
Szóval türelem, meg kitartás. Na az kell :)
Akkor hát egészségedre, vizsgázz sárgaövre.
Az évek multán úgy is rájössz ugyanarra, amire én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!