Tai Chi edzéseken oktatnak kínai kardvívást?
A tai chi egyenes kard használatát szeretném megtanulni.
Voltam Yang stílusú tai chi edzésen de ott, csak egészségmegőrző mozgást csináltam nyugdíjasokkal. Van olyan tai chi edzés Magyarországon ahol oktatnak rendes kardvívást is? Mert sajnos wing chun edzésen semmilyen fegyveres stílus nincs, anno shaolinon mikor még jártam csak hosszú bot volt a fegyveres gyakorlás része.
A Wing Chun-os válaszoló vagyok! Valóban soványka, ugyanakkor találtam jobbat számodra. Véletlen szembesétált velem egy egy régebbi kérdésem, ami szintén a kínai kardvívásról szólt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok__..
Nekem Kakuk Györgyöt ajánlották, lehet ő az, aki keresel.
Valóban lehet, hogy ez a Kakukk György lenne az én emberem, viszont Ő Budapesten oktat. Budapest pedig, sajnos még messzebb van, mint Győr. :(
De azért köszönöm a segítségedet!
Igen én anno itt tanultam. Kizárólag csak shaolin hosszú bot volt. Meg anno mikor én csináltam, akkor inkább a harcművészeti részével foglalkoztak shaolin edzésen, volt rendes sparring, amolyan igazi kung-fu. Most pedig már inkább ilyen versenykung-fu van, modern wushu, ugra-bugra röpködő formagyakorlatok, látvány, versenyszabály, sanda küzdelem, ami inkább nevezhető kick-boxnak, mint kung-funak...stb.
Ez nem az én világom. Nem mondom, hogy rossz, aki szereti csinálja. Viszont nekem erről az a véleményem, hogy ez már nem kung-fu. Ez egy versenysport lett, nálunk a shaolin kung-fu edző, nem azt oktatta, az utolsó évben (mikor jártam még edzésre, 4 évig jártam, vagyis számomra a negyedik évben), hogy ez a technika önvédelmi szempontból miért hatásos, hanem csak a versenyzőket készítette fel versenyre. Áhh! Megmondom őszintén, nem tartom jónak ezt a modern wushu-t, meg ezt az elsportosított kung-fut. Ez már nem kung-fu, hanem látványos formagyakorlatokkal tarkított "kínai kick-box". Amikor el kezdem, a shaolint érdekes, akkor még ment a duma, hogy a shaolin így-úgy tradicionális harcművészet, a boksz, K1 és a karate az csak versenysport. Viszont nem csak a duma ment, hanem úgy is cselekedtek! Szóval rendesen tradicionálisan volt oktatva, olyan technikákat tanultunk, ami a mostani nagymenő sanda-ban igen erősen szabálytalan lenne. Most pedig mi lett? Versenysport. Na abba is hagytam a shaolin kung-fut. Ezek a sportkung-fusok utcán halottak lennének, egy-két helyi kemény roma srác is leagyalná őket, láttam már erre konkrét példát, hogy egy partin az országos wushu-bajnok srácot, megagyalja a mindenféle küzdősport múlt nélküli roma gyerek kocsmai stílusban. Ezért kezdtem el wing chun-ozni, régebben mikor még rendes shaolint tanultam, akkor hidegen hagyott a wing chun, viszont most már ezt űzöm, mert ez legalább nem versenysport, hanem tényleg utcára való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!