Nem jó mivel az utcán nincs a kezeden kesztyű. De azért valamiféle rutint adhat én azt mondom, hogy a kung fu alkalmasabb mert a többségét nem kesztyűbe gyakorolják
és a karate az csak egy versenysport a kung fu egy harcművészet. Azért van kiv:Sanda
Persze. Bár én nem vagyok kickboxoló, a szóváltásokat én is egy combossal aztán egy bal horoggal fejezem be.
Az önvédelem, önvédelmi készség tartalmazza a helyzet felmérést-felismerést, az elkerülést és a valóban ártó szándékú emberekkel szembeni túlélést.
Ha tömött helyen, egyedül, fegyvertelenül kötekednek az emberrel, az ritkán takar komoly ártó szándékot..
Karatét már abba hagytam már 10 évesen, mert már akkor rájöttem, hogy önvédelem szempontjából nem sok haszna. Mert ahova én jártam, ott mindig csak a forma gyakorlatokat vettük csak. De nem csak azok, akik még csak kezdők voltak, hanem azok is, akik kezdő szinten voltak, hanem a haladók, akik már majd nem fekete övesek voltak. Ott is csak a formagyakorlat ment, annyi különbséggel, hogy 2-3 mozdulattal többet tanultak. De végül nem emiatt hagytam ott. Azért hagytam ott végleg a karate világát, mikor az edzőnk tartotta a kis előadását a forma gyakorlatok fontosságáról, mert ezekkel megtudjuk védeni magunkat az utcán. Én meg feltettem azt a kérdést, hogy "Mi van, ha nem onnan támadnak, mint ahonnan a forma gyakorlatban a képzelt ellenfelek?". Normális válasz helyett lecseszést kaptam csak. Ekkor telt be a pohár és hagytam ott az egészet.
Azóta nem is űzök semmilyen küzdősportot/harcművészet, mert itt a környékemen nem nagyon van semmi normális. Miskolcon lenne még Jujutsu meg Aikido amit Aikiboxer ajánlott, de azokra meg nem érnék be sose időben, mert annyit kellene utaznom.
Karate meg az Aikidoval tényleg ritkán fog vetekedni, még a rendes japán karate is. Az a videó bizonyítja ezt jobban, amit elküldtem Aikiboxernek mikor egy karate mester elmegy letesztelni, hogy tényleg igaz-e az Aikido, és ő lepődött meg, hogy könnyű szerrel alázta le őt is, meg a tanítványait is az Aikido mester. (Ha érdekel Aczél akkor küldj privátot és elküldöm)
http://www.youtube.com/watch?v=wA_TJH_zxb8
Szerintem erről van szó.
Na most az Aikido-t alapvetően (sőt, nyilván) a Karate ellen fejlesztették ki. Mondhatni hogy ahogyan az ökölvívás a legjobb válasz a ring állóbunyóra, úgy az Aikido a legjobb válasz a kemény, erőteljes, pusztító ütés és rúgástechnikák ellen.
Mivel a fegyvertelen (ill. hidegfegyverekkel vívott) közelharc szinte mindenhol pusztító ütéseket, rúgásokat tartalma, illetve fogásokat (amikben viszont egy Aikidos mindenképpen járatos) így általánosan jól használható stílus lett. Jól használható? Hát aki kitanulja.. az vetekedni fog bárkivel..
Ezt-azt.
Wudangi belső stílusokat. Elveikben nem is állnak távol az Aikido-tól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!