Milyen edzéseket ajánlotok hogy elkezdhesem a parkour alapokat? Ninjutsu vagy capoeira az jó?
Hogy elkezdhesd a parkour alapokat, a parkourt ajánlom...
Kérdésedben furfangosan elrejtetted a választ ;)
Nem, nem, nem.
A Parkour-hoz egyik sem KELL, ahhoz TE kellesz.
Ez egy önkifejezés, egy életforma és nem feltétlenül egy sport, de ez persze értelmezés kérdése. Tudom sokan cáfolják ezt, de nézd meg akármelyik traceurt, aki már több éve gyakorol és már rájött a Parkour és egyben élete értelmére. Lehet, hogy ez talán túl filozofikus volt, de talán mégsem az, akik már elérnek egy bizonyos szintet, azok már másképpen látják a világot.
Nemrég David Belle Twitterjén feltettek neki egy olyan kérdést hogy a Parkour az egy sport vagy egy művészet.
Erre ő azt válaszolta: Mindkettő. Csak azon múlik, hogy mennyit gyakorolsz. Ha csak kétszer edzel egy héten két órákat, akkor egy sport. Ha viszont minden nap edzel, akkor egy művészet.
Ezzel csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy a Parkour nem igazán hasonlítható egy sporthoz, mert több annál. De a legtöbb harcművészet is több mint ütések és rúgások arzenálja, egy életfilozófia is rejlik mögöttük, ahogy a Parkour mögött is.
Csak meg kell nézni egy Daniel Ilabaca interjút vagy sok más traceur videóit, persze mindegyik mást fog mondani, mivel mindenki máshogy fogja fel a dolgokat, de azért maga az életfilozófia ott lesz. De David a honlapján lévő definíciójába is sok mindent belefoglalt, holott a szöveg olyan rövid.
Szóval én csak annyit szerettem volna tanácsolni, hogy ne azon izgasd magad, hogy minél előbb megtanuld a legnehezebb szaltókat, a legvagányabb mozdulatokat, hanem inkább azon, hogy élvezd amit csinálsz, légy szabad és ezt fejezd ki a mozgásodban is, azon dolgozz, hogy saját magadat fejleszd, abból a célból, hogy ezzel magadnak tegyél jót, segítsd másokon és mindig éld az életedet a saját akaratod szerint. Ebben az egy mondatban körülbelül benne van magának a Parkour-nak a filozófiája is, de ahogy írtam, hasonlót fogtok hallani sok más traceurtől is, akik már jó pár éve gyakorolnak már, de persze nem mindenkitől. És ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy semmi testi erőnlét és felkészültség nem kell hozzá. Persze, hogy kell, de ezt magadtól is el tudod sajátítani, a saját igényeid és stílusod szerint.
Remélem tudtam segíteni, előre is elnézést ha kicsit agresszívra sikerült a szöveg, én semmit nem szeretnék ráerőszakolni senkire, de ahol tudok megpróbálok segíteni, végtére is ez az oldal azért van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!