Wing chun vagy ju jitsu?
Krisz msn?
voltam a Choy li fut edzésen, valamikor beszélni kéne.
és ezek szerint nem jöttél gyakorlati hétre.
Mindkét rendszer jó, ha jól oktatják. Én a saját utamat tekintve a jujutsu-t tudom ajánlani, mert az komplex. A Wing Chun-nak nagyon jó a kéztechnikája, de kb ebben ki is merül. A jujutsu viszont egyaránt használ ütéseket, rúgásokat, dobásokat, feszítéseket, fojtásokat, földharcot. Bruce Lee is sok elemet átvett (az ökölvívás mellett) a jujutsu-ból, amit átemelt sajátos wing chun alapú harcművészetébe. Ez ismerjük ugye Jeet Kune Do néven.
Én azt mondom, hogy ha van pénzed és időd, akkor mindkét stílust érdemes elkezdened. A wing chun-os ütéssorozat kiváló atemi lehet az ellenfél megzavarására, és egy dobás/feszítés előkészítésére. A wing chun-al valószínűleg hamarabb lenne sikerélményed, míg a jujutsu-t sokáig tart elsajátítani, de komplex közelharci tudást ad.
Mindenesetre nézd meg mindkettő edzést és azután dönts. A legfontosabb, hogy a stílus jól illeszkedjen a fizikumodhoz és mentalitásodhoz. A Wing Tsun-os idiótákra meg ne hallgass, a Máday-féle pénznyelő-agymosó rendszer remekül működik, sajnos ez van. A wing chun az eredeti, mert ezt Yip Man első számú (és Bruce Lee mellett kedvenc) tanítványa William Cheung vezeti.
áá nem értem rá.
pedig beszélnünk kell, Choy li fut-ról és WÁÁ a mai edzésem, gyilkos volt! majd.. csak leszel te is a hétvégén, Krisz!
és elnézést hogy miután írtam én nem tudtam belépni.
"Utcai önvédelemre (mert arra írtad) a wing tsun jobb szerintem. A másik látványos de a wingtsun mellett döntenék a helydben. De ha azt tanulod csakis Leung Tin Wing Tsun-t tanulj, ne utánzatot!!!! A ch-s verzió az utánzat."
Tipikus Máday diák. Pofázik, közbe meg azt se tudja miről. Voltunk a csapattal egy táborban edzés tartani, tele volt Wing Tsun-osokkal. Mást se hallgatta, csak azt hogy: 'ez a technika így meg úgy sz*r, ennek semmi értelme, miért nem elég egyszerűen lecsapni stb...'
Nem is gondolnak bele, hogy milyen hatékony lehet egy ízületmanipulációs technika, azt hiszik, hogy a csépelésük minden felett áll. Nem mondom, tényleg jó a WC kéztechnikája, de attól még a diákoknak nem azt kéne eltanulniuk az edzésről, hogy a másik stílus milyen sz*r, az övék meg milyen jó...
ha belekontárkodhatok..
szerintem úgy, hogy Máday, akiről egyébként tudásilag jókat hallani, egy gyorsan kiképzett "brigáddal" dolgozik, mert a régiek elhagyták. így az ő követői koránt sem olyan tapasztalt mesterek.. mire is emlékeztet minket ez? a kravmaga instruktori rendszerére? engem legalábbis. persze ez csak általánosítás, nem azt jelenti, hogy nincs jó edzésük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!