Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A Gyömbér-hegy után mit...

A Gyömbér-hegy után mit ajánlotok?

Figyelt kérdés

A hétvégén másztuk meg a Trangoskától (kb. 1000m) a Gyömbér-hegyet (2043m), elég extrém körülmények között. Szakadó hó, fent 1700-on már szél és óriási köd, alig pár métert lehetett látni.

A Gyömbérről átmnetünk a Chopokra (1700-ra le, majd vissza 2024-re) és oldalt is csúszós szakadék volt végig.

Első ilyen túrám volt és szerintem nem voltam félkészülve teljesen, de végül megcsináltuk, habár nem volt egyszerű ilyen extrém körülmények közt.

Következő lépésnek a Magas Tátra egyik nagyobb hegyét gondoltam (szintén téli körülmények között), de vezetett túra lenne.

Mit ajánlanátok szintlépésnek?

Természetesen ezek után aktívan szeretném formába hozni magam addigra.

dec. 9. 09:53
 1/10 anonim ***** válasza:
35%
Én a Kurkuma-dombot ajánlom.
dec. 9. 11:08
 2/10 lencsefőzelék ***** válasza:
100%
Großglockner a Stüdlgrat-on át. De ha megförmedsz, nem én javasoltam. :D
tegnapelőtt 00:41
 3/10 anonim ***** válasza:
egyes okj-n végezte el a humor tanfolyamot amit egy 90 éves tartott
tegnapelőtt 10:09
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem következő lépésnek ne Magas-Tátra csúcsot másszál télen, mert ha esetleg egy tapasztalt guide fel is rángat oda biztonságban, nem a te teljesitményed lesz, amúgy meg előtéli Gyömbér után még kevés a tudásod, tapasztalatod a téli Magas-Tátrához. Ha Tátra, akkor esetleg Baranec amit tudnék ajánlani a Liptói-havasokban. De amúgy tudni kell, hogy útzár van télen a Tátrában (Magas-Tátra, Liptói-havasok), így csak hegymászó igazolvány + tanfolyam elvégzésébel, vagy vezetővel szabad felmenni a télen is nyitott turistautak fölé, de akkor is csak sziklamászás vagy síalpinizmus céljábol, tehát az nem játszik, hogy Rysy-t megmászod a turistaúton télen.

Inkább szerintem tanulj alapokat valakitől, vannak jó tanfolyamok. De a Magas-Tátra téli mászás helyett amúgy is inkább Schneeberget, Raxot ajánlanám következő lépésnek, ott vannak utvonalak, amik nehezebbek a Gyömbér normálútjainál, de könnyebbek a Mags-Tátra csúcsainál télen.

tegnapelőtt 12:00
 5/10 anonim ***** válasza:
A Baranec jó választás, ahogy az első mondja. Több szintet kell menni azon és ez segít neked, hogy lépésről lépésre haladj az ilyen téli túrákban
tegnapelőtt 23:21
 6/10 anonim ***** válasza:
*bocsánat, ahogy az előttem szóló 4es mondja :P
tegnapelőtt 23:22
 7/10 A kérdező kommentje:
Szerintetek akkor egy Baranec után egy vezetett Triglav nyáron, illetve később egy vezetett Grossvenediger télen?
tegnap 09:00
 8/10 A kérdező kommentje:

Még egy kérdés.

A Baranec megmászására február vége, március eleje környékén is van lehetőség? Kell külön engedély, vagy hegyi vezető hozzá?

tegnap 16:36
 9/10 anonim ***** válasza:

Király kalandnak tűnik!

látszólag te értesz is hozzá ha elsőre ment

gondolom van tapasztalatod túrázáshoz

tegnap 16:40
 10/10 anonim ***** válasza:

7:

Triglav nyáron ha figyeled az időjárás előrejelzést, meg előtte már nyáron mész egy-két tátrai csúcsra nem olyan, ahová vezetőt fizetnék. Jelzett turistaút, néhány könnyű via ferrata-s rész van, meg sok ember. 2 napos túraként fent aludva a hüttében a legtöbb túrázónak nem okoz nehézséget, de keményebbeknek 1 nap alatt is teljesíthető északról indulva a Prag úton.

Grossvenedigert meg először inkább nyáron ajánlom, télen lavinaveszélyes, több tapasztalatot igényel. Plusz télen síléccel az igazi, érdemes megtanulni idővel sítúrázni és úgy kitűzni téli túranak. De nyáron is teljesen más jellegű kihívás, mint a Triglav, nem olyan sziklás, nem olyqn meredek, viszont gleccseren mész, ahol a legnagyobb veszélyt a gleccserhasadékok jelentik.

Baranecben nem vagyok biztos, korábban az egyik úrvonalon télen is lehetett bármilyen engedély nélkül, nem tudom az utóbbi változások érintették-e.

tegnap 21:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!