Miért van, hogy gyakori kérdéseken az emberek 90% lehordja a karatét?
Akkor te nagyon nem bokszoltál még, hogyha azt hiszed nincs tele súlyos sérüléseket okozó technikákkal. Nem csak másokra veszélyes technikákkal, hanem saját magadra is. Sok bokszolónál is az a probléma, hogy rászokik arra a kesztyű megvédi a kezüket. Ezért kesztyű nélkül is úgy ütnek, azonban ilyenkor simán tudnak akkorát ütni, hogy saját magukba okoznak kárt.
Meg még most se érted meg mire utaltak a többiek. A többiek arra utaltak, hogy ne az határozza már meg egy küzdősport meg harcművészet sikerességét, hogy mennyire tudsz megverni vele egy gyengébbiket, stb.
Akkor ha egy kyo karatés fejberúg, az mivel rosszabb, mint ha egy bokszoló fejbever?
Igen, egy harcművészet sikere abból áll, hogy meg tudod vele védeni magad, nem abból, hogy megvered vele a gyengébbet. Akkor a karate célja az önvédelem.
Oké. Tegyük fel, hogy valaki megtámad. Mit csinálsz a karatéval? Eljárod neki a heian shodant és a támadó majd elfut ijedtében?
42:
Tipikus esete vagy, aki csak Mortal Kombat verekedett csak. Utcán ugyanúgy boksszal is meg vagy halva. Te nem vagy Papp Laci, hogy mindenkit szét fogsz verni. Főleg nem kés ellen, utcán meg mikor meg kell védened magadat ott mindig éppen késsel akarnak kirabolni.
Harci tapasztalatod meg tényleg 0 lehet, hogyha azt hiszed a Kata azért van, hogy azzal fogod megvédeni magadat.
Ja, ha nem tudsz észérveket felhozni, akkor mindjárt benyögöd, hogy "te csak a Mortal Kombatban verekedtél". Ennyi erővel minden stílus felesleges, hiszen kés ellen utcán úgysem működik.
Akkor mire való a kata?
Csak hagyományőrzés. Meg versenyen eljárhatsz egy katát és kapsz érte egy érmet. Vagy van bármi tényleges haszna?
44: Korábban hoztam fel nem egy érvet. Arra mi mást mondjak, hogyha olyanokkal jössz, hogyha egy utcai verekedés közben egy formagyakorlattal nem érsz semmit. Egyáltalán átgondoltad mit írtál? Lefordítom, hogy jobban megértsd: olyan, mintha azt mondtad volna az ökölvívás nem ér semmit, mert az utcán nem érsz semmit, ha hirtelen árnyékbokszolni kezdesz a támadód előtt. Ilyen kaliberű írásra mi más írjak?
Katazni te nem fogsz az utcán, ha elvertek bárhol téged akkor azért, mert Katazni próbáltál nem verekedni. Kata is gyakorlásra van, mint az árnyék boksz. Utcán betegesen ragaszkodsz ahhoz, mint amit bármilyen stílus edzésen gyakorolsz véged is, mert az utcán nincsenek szabályok. Utcán nincs bíró, aki megállítja a meccset, ha az ellenfeled olyat ütött a fejedre, hogy megszédültél.
Interneten kismillió anyag van, tényleg érdekelne már rég utána nézhettél volna mi mire való a Karateban, de nem tetted, mert csak simán fikázni akarsz. Bármit írunk egyből jössz valamivel, csak neked legyen igazad és ezzel meglegyen a lelki boldogságod.
Én azt bánom, hogy beleöltem sok időt és pénzt, voltam edzőtáborokban és végül rájöttem, hogy nem kaptam semmi használhatót, az erőnlétem nulla és még a fájdalmat sem bírom.
Ezért is írom le ezeknél a kérdéseknél, hogy válasszanak mást a karate helyett, ne járjanak úgy, mint én.
Ahova jártam edzeni, onnan is többen otthagyták, elmentek bokszolni vagy muay thai-ra.
Nnnnnnnnnnna.
Én akkor ezt a cicaharcot itt előttem kihagyom és a kérdésre koncentrálok.
A shotokanról sokat nem tudok, egy helyről hallottam csak, hogy egy szar, de saját véleményt nem tudok mondani.
Minden harcművészet jó valamilyen helyzethez. Például a shotokan fekete öves is tud sok mindent, nem tudom.
Mégegyszer: nem mondok semmit a shotokanról, mert nem ismerem és nem is tudok semmit róla.
Én megtanultam, hogyha a kérdésemre értelmes választ akarok kapni akkor ezt inkább a redditen (vagy esrtleg még quorán) teszem fel. Lehet hogy ott is van 1-2 szájkaratés (érted, mert karate és szájkaratés), de sokkal kisebb ennek a létszáma.
Itt akárki hozzászólhat akármelyik témához és még csak nem is törlik.
Az emberek meg azért néznek le ezt meg azt mert van egyfajta előítéletük/hallották hogy rossz/rossz tapasztalatuk van vele (rossz edző, akármi).
Itt a gyk-n meg ha azt írják hogy az összes karate egy szar, hát... valószínüleg nem hallottak a kyokushinról. Ott noha fejet nem ütnek (csak rúgnak), mindent puszta kézzel csinálnak és erőből ütnek SPARRINGON.
Hallottam még egy másik karatéról is ami olyan mint a kyo csak még fejre is ütnek, a nevére már nem emlékszem.
Nem kell velük foglalkozni.
Te tudsz amit tudsz, ő tud amit tud és kész.
49: Oh, ez még lightos is volt. Régebben durvábbat kellett tolni itt, meg azért ilyen stílusban, mert másként sokan nem értik meg.
Itt a GYIKen meg divat szidni a Karatet. Nem azért, mert rossz tapasztalatuk van, stb, hanem anno pár fotelharcos előadta itt magát és elkezdett szidni minden stílust, ami neki nem tetszett nekik, köztük a Karatet is. Hiába buktak le ezek a fotelharcosok aztán, hogy Győzikének komolyabb harcművészeti meg küzdősport múltja van, a Karate szidása megmaradt divatnak.
Amire te gondolhatsz még az Ashihara Karate. Az fejlődött ki a Kyoból amiben ütnek fejre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!