Judo vagy sambo?
Az egyetemen van judo szakosztály, ami diákoknak egy teljes félévre 6000 forint, szóval nagyon olcsó, mondhatjuk szinte ingyen van. És itt van az edzés a kollégiumban, a szobámtól max 5 perc.
De a sambo viszont jobban tetszik, mármint “komolyabbnak” látom. Vannak benne ütések és rúgàsok és lehet lábra is fogni, mint a szabadfogású birkózásban.
Melyik a jobb a kettő közül és melyiket érdemes választanom a körülményeket figyelembe véve?
A judo maximum olyan szabályrendszerben hatékony, ahol az ellenfélen is judokabát (azaz vastag rizsszemes gí) van. No-gíben és utcán a judo dobások nagy része nem végrehajtható, ellenben a sambo, brazil jiu-jitsu és birkózó technikák igen.
Én bjj-s vagyok no-gi edzéseken a barna és fekete öves judósok, sem tudnak igazán dobást végre hajtani, ha állásból indul a bunyó. (Fordítva is igaz. Gi-s edzéseken pedig ők vágnak földhöz először mindenkit).
Véleményem szerint válaszd a sambót, sokoldalúbb és nem csak azért mert állóharc van benne. A földharc technikái is jobbak. Judo edzéseken alig van földharc oktatás. Versenyeken is csak a tachi waza - azaz a dobás - technikák mennek javarészt. A newaza - azaz talajharc- részét a legtöbb helyen nem is oktatják, ahol pedig igen, ott is csak kevesebb mennyiségben. Nem véletlenül jár sok judós bjj-ra.
SAMBO!!!
Da zdravstvuyet Russkaya rodina!
"A judo maximum olyan szabályrendszerben hatékony, ahol az ellenfélen is judokabát (azaz vastag rizsszemes gí) van. No-gíben és utcán a judo dobások nagy része nem végrehajtható, ellenben a sambo, brazil jiu-jitsu és birkózó technikák igen.
Én bjj-s vagyok no-gi edzéseken a barna és fekete öves judósok, sem tudnak igazán dobást végre hajtani, ha állásból indul a bunyó. (Fordítva is igaz. Gi-s edzéseken pedig ők vágnak földhöz először mindenkit)."
Mint ex-brazil jitsus ezt megerősítem. Szinte ugyanezeket tapasztaltam én is.
Judosként azt mondom, hogy az a heti 1-2 alkalom, amire lejársz majd, az nagyjából mindegy, hogy sambo, vagy judo.
A fenti jitsu-s sztereotip válaszok ellenére nem nevezném sem teljesen fogalmatlannak a judosokat a földön! A dobásokhoz tényleg jól jön a gi, de az alapvető mechanika a dobások mögött ugyanaz, gallér helyett nyakra, gi helyett csuklóra fogni pedig nem akkora különbség, amihez egy rutinos judos ne tudna viszonylag hamar adaptálódni.
A sambot hobbi szinten lehet, hogy változatosabbnak fogod találni. Viszont a judoval sem jársz rosszul.
Mind a két sport igényli az egész testet, erőt, állóképességet (erő-állóképességet is), koordinációt nagyon jól fejleszti, ráadásul harmonikusan, mert a lábat sem hanyagolja el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!