Vajon ki mászhatta meg elsőként a Kékestetőt?
Mivel egy erdős, sziklamentes dombtető, ezért már az őskorban is járhatott a tetején ember, csak nem tulajdonított neki jelentőséget.
Még a Kárpátok jópár kétezresének sincsen első hivatalos megmászója, mivel pásztorok már régóta járhattak a tetejükön. Sziklás csúcsoknál vagy már legeltetési vagy vadászati területnél magasabbaknál van értelme arról beszélni, hogy ki mászta meg először.
Csak azért, mert hegy, még nem feltétlenül "teljesitmény" a megmászása. Egy egészséges, fiatal, ereje teljében levő ember számára a Kékestetőre való feljutás nem extrém teljesitmény. Egy sziklás, meredek, hó és gleccserek boritotta, szélfútta, sokezer méteres hegycsúcsra feljutni, ahol már a levegő is ritka és hideg a csúcs közelében, komoly teljesitmény, de a Kékestető nem ilyen jellegű csúcs.
Ferihegyet ki mászta meg először? ;)
Meg. De kit érdekel? Én a Kékestetőről kérdeztem.
Kéne valami emléktábla az ismeretlen első hegymászónak aki megmászta..
azt nem tudom:de pl a hongkong/(volt)Skála is használja ruhamárka elnevezésként-pár éve láttam lehet most is van-vAGY pl Bocska(i)
azt tudom a Triglavát ki mászta meg közel 2700as egy lelkipásztor volt feltehetőleg:Korosec néven emlegették....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!