Milyen tempó számít futásnak, és mi kocogásnak?
6 km/h - 10 perc/km, tempós gyaloglás
7,5 km/h - 8 perc/km
8,57 km/h - 7 perc/km
10 km/h - 6 perc/km
12 km/h - 5 perc/km
15 km/h - 4 perc/km
20 km/h - 3 perc/km, elit maratonisták tempója
Nem lehet olyan egyértelműen meghatározni, ahogy 1)-es írja, mivel sok tényezőtől függ, hogy kinek hány perces km-ek jelentik a futást. Elég azt nézni, hogy kinek milyen hosszú lába van, én például tudok olyan gyorsan gyalogolni, hogy a barátnőm már kocog mellettem.
Aztán az az elit maratonista dolog is sántít, ugyanis simán futok ~3 perces km-et. 1-1.5km-en. Maratonon meg nagyon messze vagyok az elittől. A különbség pont az, hogy nekem ez már majdnem sprint tempó, amit max 1km-en bírok, neki meg azért ez még nagyon nem a végsebessége.
Egyrészt a szakirodalom ott különbözteti meg a gyaloglást a futástól, hogy ez utóbbinál van "repülő fázis", amikor mindkét lábad elhagyja a talajt.
A kocogást a futástól ott szokták megkülönböztetni, hogy hogy a kocogás közben még tudsz beszélgetni (és itt most nem arról van szó, hogy 300 méter futás után nem tudsz pár szót váltani persze :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!