Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Fordulásnál szár- és csizmaseg...

Fordulásnál szár- és csizmasegítség?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Még kezdő lovas vagyok, és nem vagyok tisztában egy dologgal.

Azt tudom, hogy amikor fordulok a lóval (mondjuk jobbra), akkor a külső szárral megtartom és oda oda "nyomom" a ló nyakához úgymond, és a belső szárat pedig húzom. (Javítsatok ki, ha még ezt se jól mondom.)

Csak azt nem értem, hogy MIKOR kell a lábunkat is használni? Az oké, hogy hogy ha jobbra fordulok belső szár, külső szárral megtartom és külső láb, de nem tudom mikor kell a lábamat is használni.

Élesebb kanyarokban? Vagy valami összefüggés van a ló vállával vagy farával?

Amikor szimplán beljebb megy a ló a körön, és kijjebb szeretném hozni, akkor is kell lábat használni, vagy csak szárat? (Így utólag visszagondolva talán mind a kettőt.)

Nagyon megköszönném, ha minden apró kérdésemre válaszolnátok! <3

2019. ápr. 12. 18:20
 1/1 anonim válasza:
Fordulatoknál mindig a csizmával fordítjuk a lovat, a belső szárat azért kell "húzni", hogy a fejét enyhén befelé fordítsa és megmaradjon a támaszkodás, a külső szárat pedig azért kell használni, hogy megakadályozzuk a ló külső vállára esését. A lábadat minden esetben kell használnod fordulatoknál, és egyébként mindig, hiszen elsősorban a lábszársegítségek segítségével lovagoljuk a lovat, minden egyéb segítség (gondolok itt a szárra például) csak másodlagos. Az adott oldali lábaddal a ló ugyanazon oldali hátsó lábát tudod "irányítani", és erre akkor van lehetőséged, amikor a ló az adott lábát elemeli a talajtól (ezt az üléseddel kell érezned, hogy ez éppen mikor történik). A kérdésedre visszatérve, fordulatoknál tehát a belső csizmád marad a hevedernél, a külső pedig kicsit hátrébb van, mint a heveder. Ez azért van, hogy biztosra menjünk, hogy a ló nem akar az ellenkező irányba menni, tehát hogy ez egész testével elforduljon és ne csak a fejét fordítsa befelé.
2019. ápr. 24. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!