Nem az a harcművészet hatékonyságának a fokmérője ha egy mester kiáll a ringben egy másik stílus képviselőjével?
Azt olvastam, hogy régen a különböző stílusok mesterei más mesterek elleni küzdelemben bizonyították a hatékonyságukat a tanítványok előtt. Így volt a mesternek becsülete.
Ma amikor a youtube-ra bármit fel lehet tölteni nem nagyon látok ilyen küzdelmeket csak néhány önjelölt fekete öves szerencsétlenkedését.
Igazán kíváncsi lennék rá, hogy mit kezdene a wing tsun-os Máday vagy más "mester" a ringben. Azok a stílusvezetők akik azzal tömik a szerencsétlen tanulók fejét, hogy a 40 kilós nő legyőzi a 90 kilós férfit.
Szerintem bármelyik ringben nevelkedett harcos hajlandó lenne kiállni egy barátságos meccsre. Nem rajtuk múlik.
Most akkor arra kérek minden egyes fikázót, hogy pontosan megnevezve a mozdulatokat mondják el mi, és hogyan nem használható a Wing Tsun rendszerében! Puszta kiváncsiságból, hiszen ha ilyen kifinomultan tudják ócsárolni az egészet, akkor nyilván minimum 2 évet csinálták a stílust és mélyen értenek hozzá, ha ilyen kiforrott a véleményük.
És nem ilyenekre vagyok kiváncsi, hogy,mert nincs sparring, mert nincs erősítés, mert sok pénzbe kerül, mert ezek nem a stílust jellemzik és bőven vannak helyek, ahol nincsenek horribilis árak, van erősítés és van sparring. Wing TSunról beszélünk.
Lássuk csak : Láncütés amire Leung Ting az egész rendszerét alapozza . Mész benne előre mint vak a ködnek tehát a csőlátás . Erre egy bármelyik normálisabb stílust tanuló személy csak annyit tesz hogy kilép oldalra és keresztbe ver . Valamint hmmmm igen az hogy nem használják az egész testüket max vállból de inkább tricepszből ütnek ( minden ütésük ilyen ) . Vagyis nem tud távolról támadni ( a jobb egyenes messzebbről is célt ér ) , valamint a pluszt jelentő lendület is hiányzik .
Tapadó kéz : Amit sokan sparringnak hisznek . Egymás végtagjainak simogatása elvezetés meg egyebek céljából . Hogy valaki bekap néha néha egy tockost az még nem full sparring hanem bohóckodás .
Mozgásrendszere : Ugyan nem oly merev mint sok karate stílus , de akkor is mint a fosos pelenkában bukdácsoló madárfiókák .
Mi van még na ? Ja az állásai . Santishi ( elnézést ha rosszul írom ) . Még viccnek is gyenge , Meg a macska állás , ha jól emlékszem akkor az a " kedvenc " harci állás . Hogy más kung fu is alkalmazza ? Ja megakadnak , de azok legalább normális technikákat párosítanak hozzá , olyan mozgással ami lehetővé teszi a használatot ( bár az első az alapállás tehát abból nem kell kiindulni ) . Védekezéseik sem valami nagy szám . Két végtagot használsz 1 blokkolásra amivel teljesen nyitottá válsz sok támadásra . A "halálos támadásaik " na most nem tudom hogy sírjak vagy röhögjek . Miért mert se az általad agyon dicsőített tüdő és halánték ütést sem tudnád élesben alkalmazni mivel sosem tapasztald meg azt hogyan hajtsd végre ellenálló személyen . A fabábú gyepálása nem helyettesíti a kontrollált valós személlyel történő full erőből történő gyakorlást
Goat , ha jól tudom te vartyogtál itt olyanokat hogy egy év tsun után csak láncütéssel elvertél egy 5 éve boxoló srácot nem ? Illetve hogy 1,5 év box és 2 év Goju Ryu van mögötted amely stílusok szerinted ergyák . Nos amennyiben tényleg igazad lenne és jártál volna ezekre , akkor nem hadoválnál össze ennyi marhaságot .
Mi is az mi nem érdekel téged ? Ja a sparring és erősítés ahaaaaaa , pont azok ami miatt jobban helyt lehet állni egy konfliktusban értem , na ez sokat elmond rólad és a stílusodról . De ez van . A wing tsun arra jó hogy átmossák az agyat ami miatt fizetsz majd mindenért mint a katonatiszt . Szemkötő , meg egyéb ökörségek . Na de a végére , mesélj csak hogy normálisabb helyeken mennyibe kerül a Tsun egy hónapra ? Ja és akkor Mádaynál netán nem normális oktatás folyik ? Érdekes mivel úgy tudom hogy 9-es mesterfokozattal bír ami nem épp a kezdő szint .
14-es.
Te milyen kűzdősportot/hm-et gyakorolsz?
És mióta csinálod?
Egyszerre űzöm az ökölvívást és a wing TSunt, továbbá ismerem a többi wing stílust is, valamint küzdöttem már mindkettővel különböző stílusok ellen, hadd mondjam el én is a véleményem bármi vita nélkül.
Amit itt egyik tag ír a wing tsunról, az igaz, csak a megfogalmazása félrevezető, ugyanis úgy tűnik, mintha csak a TSunról beszélne, de valójában minden wing stílusról beszél. Az összes wing stílus 99%-ban ugyanaz, ugyanazt a tan, pak, bong, jam, fok, fak saut tolja mind, így ha a TSunra azt mondjuk, hogy hulladék, akkor a többi tzun, chun, chung, tjung is az. Vannak eltérések a wing stílusok között, olyan téren, hogy agresszió és lábmunka és ezekben a chun valóban jobb, mint a tsun, már amikor a szituáció úgy hozza... néha, amikor szabályok nélkül bunyózok, akkor a boxra alapozva küzdök, de néha pont jól jön a tsun agressziója és, hogy minden edzésen azt gyakoroltuk, hogy hogyan robbanj be, aztán azt használva kerülök közel a másikhoz és viszem földre, vagy boxolom le. De a lényeg az, hogy a különbség egy wing stílus és egy másik wing stílus között csak akkor látszik, ha egymás ellen bunyóznak. Bármi más stílus ellen semmi különbség nem érzékelhető a wing stílusok között. Mindet ugyanazzal a box technikámmal ki tudom végezni, mivel a box ellen nem sokat számít, hogy most a chun egy picivel jobban mozog, mint a tsun. Szóval ezt először tessék megemészteni. Ez volt az első rész.
Második rész:
Mi is a wing chun/tsun... Stb.? A wing stílusok nem arra készültek, hogy te önmagában, csak és kizárólag a wing stílusoddal küzdj. A wing stílus kiegészítőstílusnak készült, ami azt jelenti, hogy egy másik stílusnak MÁR a mestere vagy és hozzácsatolod a wing stílusod. Én, mint azt mondtam boxolok és ha mondjuk egy thai boxoló ellen vagyok, aki rúg egyet nekem, akkor boxból wing tsunba váltok, kivédem a rúgást és földreviszem. Vagy amikor Judos ellen voltam és elkapta a kezeim, akkor wing tsunnal védtem a földrevitellel próbálkozó lábtechnikáit, majd szintén wing tsunnal kiszabadultam, wing tsun technikával megcsaptam (ami tudjuk mindannyian, hogy gyenge, de kit érdekel, hisz csak annyira kell, hogy lesokkolja, ami meg is történt), utána boxszal befejeztem.
No, akkor kérdem én: hol a probléma? Nem működik a wing tsun? Nekem működik. Oké, nem arra alapozok, ez tény, de a stílus nem is arra készült, hogy rá alapozz. Boxolok, de ha éppen olyan van, olyat kell csinálni, amit a box nem tud, akkor pár pillanatig wing tsun, az segít pont annyit, hogy újra olyan helyzetbe kerüljek, hogy jöhessen a box, aztán azzal befejezem/folytatom.
Még egy rövid kis dolog: számomra a legeffektívebb wing tsun technika a tan sau. Az, aki itt szidta a stílust, biztos tudja, hogy melyik az, első sorban neki mondtam most ezt. Ez a technika, ha jól időzíted és jól használod, akkor kiváló egy erős boxoló jobb egyenes védésére és ha nem box szabályok vannak, akkor abból ki is tudod végezni, akár csak wing tsunnal (mondjuk az necces, nem biztos, hogy úgy csinálnám, mert 1x már próbáltam és összejött, de láttam, hogy hogyha egyik pillanatban wing tsun helyett inkább boxot használtam volna, akkor könnyebb és biztonságosabb lett volna, de azon a tényen ez nem változtat, hogy működött és jó volt).
No, ennyit akartam. Remélem nem bántottam meg senkit, nem állt szándékomban. Többet ide nem jövök, úgyhogy nyugodtan ki lehet fejezni a nemtetszést, engem nem zavar. Saját tapasztalataim mondtam el, azokon nincs mit cáfolni.
Minden jót és jó edzést mindenkinek!
16-os.
Nagyon érdekes amit írtál.
Szerintem te jársz a legközelebb a valósághoz...
Mivel te boxolsz is tudod mi a full kontakt kűzdelem. Ez hiányzik ezekből a harcművészetekből. A tanuló úgy jut vizsgáról vizsgára és szerez akár fekete övet, hogy nem kap egy tisztességes pofont egész pályafutása alatt.
Remélem egyetértesz velem abban, hogy egy kűzdelemben a legritkább esetben fordul elő az, hogy nem kapsz be egyetlen ütést sem. A győzelem vagy vereség az arányokon múlik. Aki nem szokja meg a fájdalmat azt sokk ként éri az utcán elszenvedett pofon, hiszen ilyen az edzsésen nem nagyon fordul elő.
Aki gyakorlott egy full kontakt sportban az nagyon jól ki tudja egészíteni a technikai repertoárját akár wingtsun akár aikido stb. technikákkal.
Kedvey 14-es!
Leung Ting valóban a láncütésre alapozta a stílust, csak éppen nem az jár vele együtt, hogy mint a vak mennek előre. A kézek egymás utáni váltakozásában és folyamatosságában jelenik meg. Egyébként kezdő támadásban egyáltalán nem szokás láncütést használni, csak, ha a stílus egyik alapelve érvényesül: Ha szabad az út törj előre! A láncütés egy befejező mozdulatsor, ami tulajdonképpen a kegyelemdöfést adja meg.
Kedvey 14-es!
Leung Ting valóban a láncütésre alapozta a stílust, csak éppen nem az jár vele együtt, hogy mint a vak mennek előre. A kézek egymás utáni váltakozásában és folyamatosságában jelenik meg. Egyébként kezdő támadásban egyáltalán nem szokás láncütést használni, csak, ha a stílus egyik alapelve érvényesül: Ha szabad az út törj előre! A láncütés egy befejező mozdulatsor, ami tulajdonképpen a kegyelemdöfést adja meg. A Wing Tsunban az esetek felében belefordulnak az ütésbe, csak nem úgy mint a boxban, vagy bármi másban.
A tapadó kezek nem bohóckodás, de nem is sparring. Az egy reflexfejlesztő gyakorlat amiben, ha nem vagy résen bekaphatsz pár ütést.
Valószínű te csak rossz Wing Tsunt láthattál, ugyanis a folyamatos mozgás jellemzi a sgílust. A lépés ha jól csinálják rendkívül dinamikus. A hátsó lábból elrugaszkodva tulajdonképpen elugorva támadnak. A rosszul kivitelezett lépés télyleg úgy bukdácsolós, azért, mert nem a hátsó lábon van a testsúly.
Te kevered a Wing Tsunt valamivel, ha azt hiszed, hogy két végtaggal blokkoklnak valamit. És szerintem az nem kis gondot tud okozni, ha lerúgják a tököd a helyéről, lecsapják a nyaki ütőered, vagy éppenséggel belenyúlnak a szemedbe.
A fabábu nem helyettesít semmit, pláne nem sparringot. A fabábu a mozdulatokat pontosítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!