Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Abszolút kezdő futóként...

Abszolút kezdő futóként kérdések, mit kell nézni, stb?

Figyelt kérdés

sziasztok.

abszolút kezdő vagyok. tesiórák alól is mindig, ha volt lehetőségem, felmenést kértem. sosem voltam a szó szoros értelmében kövér, egy pici felesleg volt rajtam mindig, de azt hittem, olyan jó a genetikám, hogy ez örökre így marad. hát nem. :D

az utóbbi időben felszedtem egy keveset, a tavaly ilyenkor hordott nadrágom pl feszül, ilyesmik.

persze gondoltam én, majd jól elmegyek futni, odafigyelek a kajára és le van a gond. :D

tudom, számtalan kérdés van a témával kapcsolatban, illetve kismillió oldal, de van 1-2 olyan dolog, amire azelőtt sosem találtam választ.

1. idő vagy táv? - 3 alkalommal futottam eddig, és szégyen szemre 10 perc volt a rekordom (runkeeper-rel mérem), és az is siralmas 1.13 km volt. a háromból eddig egyszer sem tudtam 10 percnél tovább, annyira kifulladok és hullok össze, hogy ilyen a világon nincs. illetve a km is mindig éppen hogy picivel több, mint 1 km. :D tudom persze, elsőre senki sem bajnok, és futja le a maratont meg hasonlók, de számomra ez kicsit szégyen. sok olyat olvastam, hogy valaki elsőre futott 2-3-4 km-et is. meg hogy valaki minden este fél órát fut... ezért kélrdezném, csak hogy ne céltalanul futkossak össze-vissza: az időt, vagy a távot nézzem? a célom fogyás, alakformálás. a naptáramba a netről szedett tippek+időbeosztásom alapján heti 5 futást tudok beiktatni, van, hogy reggel, van hogy este. csak kicsit gáz számomra legalábbis, hogy a nagy fogyásos futásom igazából 10 perc és siralmas 1 km :S :D

2. ruha - futócipőre beruháztam, hiszen azt olvasni mindenhol, hogy ezen nem érdemes spórolni. viszont ilyen nike thermo szetteket nem igen halmoztam fel, hiszen egyrészt drágák, másrészt még úgy gondolom, hogy ráér. reggelente picit hűvös van, és eddig így futottam: melegítőalsó, sportmelltartó, póló, vékony hosszú ujjú, pulcsi, sapka. csak persze 1 perc után olyan melegem volt, hogy ihaj. :D plusz a sál téma. nincsenek garbóim, és egy sál a nyakamban zavarna, de a reggeli hűvös idős futások hatására néha rámtör ilyen torokkaparós köhögés. ezek ellen mi lenne a megoldás? ami olcsó is, hiszen nem szeretnék most egyszerre 20-30 ezreket kiadni a kezemből..

3. kérdés - persze, egyén függő, és mindenkinél más módon, más időben jelentkezett a változás, de ezt csak érdekességképpen kérdezem: mikor kezdtél futni, milyenek voltak az első alkalmak, siker vagy kudarc volt, mi volt a cél, mennyi idő után volt látványos (főként a fogyás része érdekel) :)

Kicsit rólam: 23 éves vagyok, 167 cm, és 55-60 kg között mozgok, viszont a rám rakódott narancsbőr, úszógumi, egyebek miatt a tükörbe nézve vagy 80-at saccolnék. :D célom a fogyás lenne. nem nyárra, nem 1 hónap múlva, hanem általánosságban. :)

2017. márc. 9. 08:52
 1/5 anonim ***** válasza:

Nos ha csak 10 percet bírsz, akkor nem kell 10 perc után szomorúan hazakullogni... futsz amíg bírsz, mikor úgy érzed nem bírod, elkezdesz sétálni... megvárod, hogy normalizálódjon a pulzusod, gyújtesz egy kis erőt, aztán újra futsz... ha ez 1 óra alatt csak 2 rövid futást takar, akkor annyit, de mozogj, az a lényeg.

6 éve kezdtem télen -10fokban 120kg al... aznap, mikor meghalt apám azért mert kövér volt. Volt 1 pulóverem meg egy farmernadrágom.

+ megfelelő étrend nélkül nem garantált, hogy fogsz fogyni akár egy dekát...

2017. márc. 9. 09:26
 2/5 anonim válasza:

A légzés nagyon fontos. Csak az orrodon lélegez ki és be is. Így tovább fogod bírni.

Valamint fontos a fokozatosság is, ha túl gyorsan akarsz túl sokat futni sérülés lesz a vége.

A sál helyett, most a Lidl-ben lehet kapni magasnyakú futópulcsit 2000 Ft-ért én abban futok, nem fáj a torkom.

Az első gyerekem után kezdtem futni akkor szépen lement a plusz. 155 cm és 47 kg a versenysúlyom. Most 4 hónapos a második gyerekem 3 hete kezdtem újra a futást kg-ban még nem, de cm-ben már látszik a változás.

Én hetente emelem a futásadagomat 1,5 km-rel.

Amikor elérem a 6 km-t, akkor heti egy fartlek vagy hegymeneti futást is beiktatok.

Figyelj a táplálkozásra is 70%-ban azon múlik a fogyás.

Tipp: én tempos zenére futok, így tovább is bírom. Kb 40 perceket szoktam futni.

2017. márc. 9. 09:54
 3/5 anonim ***** válasza:
1.es: dagadtköcsög, te vagy az? :D (Aki nem értené, mire célzok: [link] Respect! :D
2017. márc. 9. 10:05
 4/5 Sunshinedoll ***** válasza:

Én nem vagyok nagy futó, utálom a futást, meg bármilyen más kardiót, én inkább súlyzózni szeretek, ettől függetlenül néha nekem is futni kell, hogy tartsam a súlyom. Nekem futásnál sokat segít, ha zenét hallgatok. Valami jó tempósat, egyrészt segít sebességet megtartani, másrészt gyorsabban telik vele az idő. Egyszer elfelejtettem vinni a fejhallgatómat, és 3 percnél feladtam szégyentelenül, pedig amúgy simán szoktam 20 perceket futni (többet nem próbáltam még, mert nem nagyon érdekel a téma).

Illetve nekem mindig van egy holtpont ahol nagyon könnyű ráfogni, hogy ok, elfáradtam, de azon túllendülve sokkal élvezetesebb az egész.

Szerintem mindegy, mit mérsz, táv vagy tempó, a lényeg, hogy mozogj, főleg az elején. Én általában futópadon futok, ha ugyanazon a tempón jelentősen javul a táv, tehát többet bírok, akkor emelek a tempón.

Egyébként én szeretem a sprinteket is, nekem élvezetesebbek, mint a monoton kocogás.

Egyébként a futás mellé én ajánlom neked a súlyzós edzéseket is, az fogja szépen lepucolni rólad a narancsbőrt :) (persze fogyással együtt)

2017. márc. 9. 12:34
 5/5 anonim ***** válasza:

:) nem nem vagyok dagadtköcsög, de ismerem a munkásságát :)

Hasonló a sztorink igen, egyébként ő rengeteg inspirációt adott nekem, főleg mivel azonos okból futunk.

2017. márc. 9. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!