Melyik küzdősportot érdemes elkezdeni egy 30 éves nőnek?
Ennyi okos kommentet, iszonyat.
Előszőr is elkell dönteni mi a cél. Meg akarod védeni magad, akkor 30 évesen egyik sem. Vannak ennél sokkal jobb választások.
Judo jól kondiban tart, kemény ága a harcművészeteknek, jól le lehet izzadni, és hogy formálódni és erősödni, az nem kétséges. Itt az önvédelem kimerül annyiban hogy dulakodtok, persze erősebb nálad a férfi. De ha fejben ott van, ami megvan pár év alatt, akkor kihasználod hogy közel jön, ott a makkos, szem, torok, belecsimpaszkodsz (az erős kezeddel, mert miután földhözvágjátok egymást sokadszor úgy fogsz mint egy bányász) aztán ott visítás van.
Tkd felesleges ennyi idősen. Semmivel nem lesz jobb alakod ha megtanulsz fejre rúgni. Persze formálódsz, mint mindentől. Teljesen felesleges mozdulatok vannak benne, és csak a filmekben védik meg magukat. Önvédelemi értéke egyenlő a nullával, de tény hogy nagyon szép, durva hogy milyen rúgásokat kiviteleznek, de semmi extra, semmire nem jó. Versenysport...
Karate, hát sok ága van. Van amibe komolyabb a bunyó, van ahol lájtosabb stb. Én a kyokushint képviselem. Nálunk van idősebb nő. Kétszeres anyuka, semmi testi adottság, de ahogy elteltek az évek a combosát 10 év harcművészet után is megérzem, ami nem tudom hogy nekem vagy neki cink. Ebben a stílusban arcot nem ütnek, a többi pedig full contact, a csajoknak nagyon tetszik, bár szerintem férfiasabb, harcos stílus.
Shoto-ba gyorsabbak, simán szemköztvágnak egy pillanat alatt, az se rossz kardió, és hatásos is lehet önvédelemben, mert szinitén van önvédelmi technika.
Van még shito-ryu stb stb.
Nézz utána, ha kíváncsi vagy, mindegyik egy kicsit mást kínál, de ezek inkább életstílusok, vannak benne formagyakorlatok amik unalmasak lehetnek egy idő után stb.
Lehet kapsz még kommentet 1-2 lelkes elkötelezett embertől. Minden harcművészt és sportolót tisztelek, de amit leírtam azok helytállnak. Tapasztalat ami van az 2 év Wing Tsun kung fu, 2 év tae kwon do, 6 év kyokushin/shotokan versenyszerűen, leigazolva.
Glock sorozat bármelyikét tudom ajánlani.
Erős dolog a küzdősport, de egyik sem erősebb, mint 20 golyó 3mp alatt a mellkasodban.
Egy kyos belemegy közelharcba boxolóval, tényleg? Látom értesz hozzá. Honnan tudod hogy valaki jön szembe, az utcán, vagy hátulról megtámad, akkor milyen sportot űz?
Ez ordas baromság. Lehet hogy te ezt tapasztaltad, de ha wt-vel nem tudsz mit kezdeni tkd ellen akkor nagyon amatőr szinten űzöd mind a kettőt. Így áttérve a fegyveres harcra én is megkedveltem a távolságot, mert jobban tudom már kezelni, ettől függetlenül vannak stílusok amik nem életszerűek, ilyen a tkd is.
Vannak nagyon szép bemutatók, szépeket rúgnak stb, de azt hogy te utcán megvédd magad, az nagyon sok év... Egyáltalán nem ad önvédelemre használható tudást.
Ha kicsit jobban elmélyedtél volna a tanulmányaidban, akkor rémlik az a mondat, hogy nem rúgunk fejre, mert nem ütünk lábra, a wt-ben. Ezért nem használható életszerűen egy átlagembernek, főleg nőnek a tkd.
Igen, meg tod védeni magad, sok év után.
De egy 30 éves nőnek kéne ajánlani valamit. Ennyi erővel írd neki hogy capoeira, mert szaltóval fejbetudja rúgni, vagy kicsap egy 720-at 30 évesen és kiüti a támadót nem? Mert ilyen vidi is van fennt...
Tanulj még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!