Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért van női sakk?

Miért van női sakk?

Figyelt kérdés
Miért kell olyan sportágakban nemek szerinti megkülönböztetés, ahol nem a fizikai erő számít, mint a klasszikus sportágak többségében.

2016. aug. 12. 19:14
1 2
 11/18 anonim válasza:
A kisebb merítès nem magyarázna ekkora különbségeket. 2700 fölött lassan több mint 100 játékos van ebből egy sem nő. És hát azèrt nem 200szor több férfi játszik mint nő. A legjobb nő 2649-es, a ranglistán 106ik. Tehát nyugodtan lehet képességbeli különbségekről beszélni.
2016. okt. 6. 16:50
 12/18 A kérdező kommentje:
De ha ez igaz, akkor ez azt jelentené, hogy mégiscsak igazak a nőkről szóló hímsoviniszta viccek. :(
2016. okt. 6. 22:25
 13/18 anonim válasza:

Èn nem látok ellentétet a női egynelőség és a nők alacsony sakkozói képességei között. (Ki tudja lehet van egy agyi pálya amit a férfiak jobban használnak és emiatt jobbak. Néhol meg fordítva van.) Ez így van és ennyi. Empirikus tény.

Az hogy néhány női sakkozó a feminizmusra építve hirdeti az igét a nem létező (képességbeli) egyenlőségről pedig egyenesen gusztustalan.

2016. okt. 6. 22:41
 14/18 anonim válasza:

Szia! Látom már nagyon régi a kérdés, de mivel nagyrészt eléggé ostoba válaszokat kaptál, amik kifejezetten felhúztak engem, így bátorkodom értelmes válasszal árnyalni egy-két öntelt himsoviniszta választ (vannak amúgy jó válaszok, pl. hogy kisebb a merítés stb.).

Nos, az igazi válasz az évszázadok (évezredek alatt) kiépült társadalmi és nemi szerepekben keresendő. A sztereotípiák nyilvánvalóan máig erősen jelenlévő dolgok a gyereknevelésben és egyéb területeken. Egy kislány minimum 90%-ban nem kiskatonát kap karácsonyra, hanem babát és így tovább. Ez nagyban meghatározza egy kislány hozzáállását a dolgokhoz. A társadalomban vannak lányos és vannak fiús dolgok, játékok stb. Én világéletemben a "fiús" kislány voltam, csak mert imádtam a focit és inkább a "fiús" játékok vonzottak. Még a lego is inkább fiús játéknak van számontartva, holott az egyik legjobb képességfejlesztő játék. Emiatt hagytam abba a focit is, holott igen tehetséges voltam. Egész egyszerűen senkinek sem tetszett igazán, hogy azt csinálom, mert jaj, hát az nem lánynak való stb.

A sakk, alapvetően egy harci játék. A cél az, hogy elpusztitsd az ellenfelet és kiüsd a bábuit (katonáit). Mióta világ a világ fiúkra hárult a harci feladat fizikumukbol adódoan. Ez volt a férfi feladata, míg a nőknek a gyereknevelés, főzés ilyesmi. Az ilyesfajta szerepek kiépülése, nagyban meghatározza azt, hogy most hogyan is állunk a dolgokhoz. Mi nők ugyanolyan jó agyiképességekkel rendelkezünk, mint a férfiak, ugyanakkor a társadalmi elvárások mindig is kevesebbek voltak velünk szemben, hisz az 1900-as évek végéig, jóval kevesebbnek is tartottak minket és ez pszichológiailag nagyon gyakran hatással is van a képességekre. Széles körben kevesebbnek tartanak, ostobának gondolnak vagy bénának és el is hiszed, így az alapvető képességedtol jóval alább marad a teljesítmény.

Ha egy lány el akar kezdeni sakkozni, akkor többnyire az emberek osszerancoljak a homlokukat, hogy mi?

A negatív előítéletek a nőkkel szemben máig élnek, így a "sakkban a nők úgyis gyengébbek" hozzáállás férfi részről elég gyakori a mai napig. A negatív előítéletek meg nagyon gyakran szorongást váltanak ki abból, akivel kapcsolatos, így romlik a teljesítmény is.

A sakk alapvetően fiúknak való sportkent van számontartva, egy stratégiai harci játék.

Nekünk, nőknek, hatalmas lemaradásunk van abból a szempontból is, hogy sosem számítottak ránk a történelem folyamán harci vagy stratégiai segítségként háborúk, harcok során, a fiúknak természetes, hogy harciasnak kell lenniük, hogy dominalniuk kell stb., míg a lányoktól ezt senki nem várja el, sőt, gyakran taszítja a fiúkat a domináns nő. Amíg élnek ezek a sztereotípiák, amíg a sakkot nem mindenki számára jó képességfejlesztő játéknak/sportnak kezelik, amíg a lányoknak nem vonzó, hogy sakkozni kezdjenek, mert "a lányok inkább babázzanak" vagy mert az nem lányos, addig ez nem igazán tud változni és csak elvétve kerülhetnek ki olyan nagy tehetségek mint pl a Polgar lányok, Polgár Judittal az élen.

Egyébként Polgár Judit neveltetese jelentősen segítette, hogy eljusson oda ahova, magánsuli, egyéni neveltetes (kísérleti neveltetes, ez után utána is olvashatsz),nem beszélve arról, hogy legkisebb gyerekként, előtte voltak a példák nővérei személyében, akik már sakkoztak, így nem is tűnt természetellenes dolognak, hogy ő is ezzel foglalkozzon.

Egyébként rengeteg negatív beszólást kapott egész pályafutása során, pl az egyik nagymester azt mondta neki, hogy egy nőnek inkább a gyerekneveléssel kéne foglalkoznia...

Nos, igazából női bajnokság ezért van.. Ha eltörölnék, még ennyien sem sakkoznanak a nők... Nem mindenki kíváncsi a bunkó megjegyzésekre és egyebekre... Persze ez valakit csak feltüzel, ilyen volt az említett magyar nagyágyú is, de valakinek nehézséget okoz és szorongást.. és mégis miért csinálja az ember, ha nem élvezi? Talán pár évtized múlva ez változik, talán nem.. majd kiderül de alapvetően, a fizikai képességekkel ellentétben, a szellemi képességeink nem gátolják, hogy a fiúk szintjére emelkedjünk...

Amúgy a társadalmilag elvárt nemi szerepekhez kötődik az is, hogy kevesebb a női séf, mint a férfi, de ebbe már nem megyek bele, így is hosszú lett...

Olyan lányként, aki mindig kicsit kakukktojás volt, mindig érdekelt ez a téma, szóval ezért is ilyen marha hosszú, bocsi.. :D

Lezárásképp csak annyi, hogy nem,nem igazak a himsoviniszta sztereotípiák!!! Ne hidd el ezt a baromságot!

2021. jan. 2. 14:59
 15/18 anonim ***** válasza:

fordított esetben nem lenél kiakadva ha az lenne a kérdés hogy miért jobbak nők valamiben.Szerintem meg azért rosszabbak nők sakkban mert nem érdekli őket a sakk folyamatosan probléma megoldásról szól lehetőségek közül válogatni mérlegelni(nem harcról). Talán itt van hátrányuk nőknek fiukra inkább jellemző meghúzom lépést azt majd lesz valahogy ami tévhit ,hogy sakkban mindent kiszámolnak a profik az intuíciónak nagy jelentősége van.

Polgár Judit természetesen kivétel de nem bizonyít semmit maximum annyit ,hogy kivételek léteznek.

Anno engem a testbeszéd érdekelt vettem is egy könyvet és elkezdtem olvasni az első 3 fejezet arról szólt ha nem vagy nő akkor ezt úgysem tanulhatod nem túl boldogan de azért elolvastam és beláttam hogy ha nem is tetszik de van igazság benne.

Most miért nem lehet elismerni ,hogy pasik átlagban jobbak sakkban és nőknek máshol van előnyük persze kivételek mindig vannak

2021. jan. 3. 04:25
 16/18 anonim válasza:

Szia 15/15, az utolsó előtti válaszoló vagyok, gondolom nekem szólt a hozzászólásod, szóval válaszolok! :D

Nos, itt én egy tudományosabb megközelítésben magyaráztam a dolgokat. Amiket okoként felsoroltam, nem légből kapott dolgok vagy ilyesmik hanem kutatások válaszai.

A sakk egy katonai stratégiai játék dióhéjban, te vagy a hadvezér és irányítod a katonáidat, úgy, hogy az ellenfél katonáit kiiktatod. Erre irányult az, hogy azt mondtam, harci játék, remélem érted.

Szerintem abban egyetértünk, hogy a sakk, egy szellemileg, mentálisan erősen megerőltető sport és mivel alátámasztott tény, hogy ilyen téren nincs különbség nők és férfiak között, mármint úgy értve, hogy a férfiak sem butábbak a nőknél és a nők sem butábbak a férfiaknál, így szerintem logikus, hogy pszichológiai, társadalmi okok adják a választ a látható különbségre, hogy igen, sakkban jobban teljesítenek a férfiak... Ezt fejtettem ki..

Azért szerintem teljesen jogos, hogy felhúzott egy-két válasz, különösen egy, hogy "a nők ennyivel gyengébbek mindenben, hogy külön kategória kell nekik"... Na nemár... Fizikai sportban mindig jobbak lesztek, ez teljesen természetes, egyszerű biológia, de alapból szellemi területen, nincs mi gátolja, hogy felnőjjünk hozzátok egy ilyen sportban. Csupán az,hogy másként növünk fel, másként vagyunk nevelve és mások felénk az elvárások. Ezek a dolgok durván meghatározóak egy ember életében, ez vitathatatlan.

Nőnek lenni bitang nehéz, remélem elhiszed nekem.

Ha a férfiakat degradálják csúnyán, azzal sem fogok egyetérteni soha, ahogy ezt a Hollywood-ban hisztérikusan, torkon lenyomósan hirdetett feminizmust sem tudom támogatni, ami már-már azt sugallja, hogy gáz férfinak születni... Nem vagyok én elvakult, nem vagyok ronda feminista (ahogy sokszor valamiért szokták feltételezni, arról aki úgy ír, mint én az előbb), csak olyan lányként, aki érdeklődési kör tekintetében "kilógott" a sorból, sokmindent elolvastam az ilyen témákban és ezeket a dolgokat írtam itt le.

2021. jan. 4. 00:29
 17/18 anonim ***** válasza:

Előző vagyok ismét.

Nem tudom mennyi Fide élőd nekem 2100 messze vagyok a top játékosoktól igaz de nem mondanám teljesen ,hogy nem érteném sakkot.

"A sakk egy katonai stratégiai játék dióhéjban, te vagy a hadvezér és irányítod a katonáidat, úgy, hogy az ellenfél katonáit kiiktatod. Erre irányult az, hogy azt mondtam, harci játék, remélem érted."

Ez akkor hülyeség nem az lényeg ,hogy összevissza ütögesd a a bábukat Ha nem kicsit magasabb szinten már arra játszanak ,hogy teret foglaljanak el centrumot irányítsák már egy hobbi sakkozó sem kap 5 lépésből mattot ez sakknak nagyon nagy sarkítása. Megvan mindenek babunknak erőssége és gyengesége

Pl Huszárok zárt állásokba jó illetve támaszpontok kell rakni.Futók nyílt állas szeretik minél hosszabb az átló annál jobb igyekezni kell a gyalogokat nem a futók színére rakni.Bástya nyílt vonalra világossal 7 sora sötéttel 2 sora.Vezér a legértékesebb könnyen támadható nem jó védő figura mert túl értékes futóval és bástyával legjobban kombinálható.Király eleinte gyenge de végjátékba ő a király:D

Ilyeneken kell sakkba gondolkodni és nem azon ,hogy én vagyok hadvezér futom leharcolja futóját.

Sokkal inkább kereskedelem úgy kell intézem dolgokat ,akkor adj ha kapsz valamit ha kapsz valamit fogad el és ne add vissza.

Már mint előtte is kifejtettem nem azt gondolom ,hogy azért jobbak férfiak mert nők butábbak vagy mert nem úgy nevelik lányokat ha nem mert sakk igen is tud unalmas lenni. Vannak állások amiket jobban szeret az ember illetve kevésbé nem egy vizuális játék és ezért nők ritkábban rajonganak érte annyira ,hogy az egész életüket rááldozták és inkább erre gondolok.

Fiúkat sem fogják automatikusan sakkbajnoknak nevelni.Ez az érvedbe amit nem tudok elfogadni. Boby Fischeről lehet már hatoltál az anyukája elvitte pszichologikushoz azért mert csak a sakkal foglalkozót.Családi támogatást fiúk sem kapnak sokat mert az utazások sokba kerülnek sakkversenyekre sakkedzőt fogadni stb tehát nem olcsó és nem lesz akkor sem milliárdos mint Cristiano Ronaldo ha világbajnok is lesz esetleg a gyerek.

Egy nagymester szintet elérni nagyon nehéz és ha el is éri az ember akkor sem egy jó kereseti forrás egy sima szakember jóval többet kereshet.

100nak is 1 vége szerintem sakk mint játék az ritkán ragadja meg lányokat mint a fiúkat. Sokszor fiúkat is hidegen hagyja fiuknál is kis százalék aki tud érte rajongani még kevesebb aki hajtandó komolyan is tanulmányozni energiát bele rakni.Lányoknál meg még kevesebb.

És nem nőnek lenni bitang nehéz ha nem embernek.

sajnos nem azért van ez világ ,hogy egyszerű legyen.

Köszönet az értelmes válaszodért amikor először olvastam a hozzá szólásodat nem hittem volna ilyen hangnembe reagálnál.

üdv mindenkinek

2021. jan. 7. 02:21
 18/18 anonim válasza:

Szia ismét, én is köszönöm az értelmes és kulturált választ, jó ilyeneket olvasni, akkor is ha nem értünk egyet.

Nos félreértesz engem, én tudom, hogy egy jóval bonyolultabb sport a sakk a bábuk ide-oda rakosgatásánál, hülye lennék azt gondolni, hogy ilyen egyszerű.

Most ha azt mondom huszár vagy bástya vagy ha olyan fogalmakat említek, mint az ellentámadás, a csapda vagy az áldozat, amiket a sakkban is használnak, akkor szerintem érezhető az átfedés a hadtudomány és a sakk mint játék között...

Ha esetleg érdekel a téma, akkor tudom ajánlani neked Kende György: A sakk mint hadijáték és a képességfejlesztés eszköze című írását, szerintem nagyon érdekes...

Nos én nem vagyok egy nagy sakkos, nem igazán játszom, de sok vele kapcsolatos dolog érdekelt. A hatásai stb. Ellenben, hamár, összefüggésbe hoztam a hadtudománnyal, a számítógépes katonai stratégiai játékokat igencsak kedvelem, valószínűleg innen jön az érdeklődés.. Én már csak ilyen fura lány vagyok :D

Na szóval visszatérve, de, bizonyos szempontból harcijáték... Ez egyáltalán nem degradáló vagy ilyesmi a sakkra nézve, hisz a harcok során is terveket kell gyártani, stratégiákat kialakítani, helyzeteket felismerni stbstb.

Te bábukat irányítasz, egy hadvezér meg a csapatait, ennyi... De komolyan szívből ajánlom Kende György írását, ott is esik erről szó, persze sokkal részletesebben.

Nos valóban nehéz embernek lenni, vagyis talán inkább jó, emberséges embernek lenni nehéz, ebben teljesen egyetértek, de remélem nem szeretnéd, hogy felsoroljam példákkal miért gondolom azt, hogy nőnek lenni nehezebb mint férfinak... Félreértés ne essék, természetesen nem gondolom, hogy nektek könnyű, senkinek sem az.. Csak más nehézségeitek vannak mint nekünk és habár a világunk már nem olyan mint 100 vagy akár 50 éve, úgy gondolom sokkal óvatosabbnak kell lennünk, többet kell tepernünk és többet tűrnünk sokmindenben mint nektek. Alapból az, hogy fizikailag gyengébbek vagyunk már sokmindent meg is magyaráz szerintem. Szóval érted...

Amúgy nem tudom miért gondoltad, hogy nem adok majd értelmes választ, ugyan felhúzott, főleg az egyik válasz, de sosem mennék le egy szint alá... Ha nem beszélnek velem szépen, akkor is igyekszem nem lesüllyedni oda, ahol az illető van, de szerintem nem is írtam semmi ilyat az első hozzaszolasomban sem, ami az ellenkezőjét bizonyítaná, nade mindegy :D

Üdv!

2021. jan. 24. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!