Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Szerintetek mennyi idő alatt...

Szerintetek mennyi idő alatt tudom az Aikido-t úgy megtanulni, hogy meg tudjam védeni az utcán magamat?

Figyelt kérdés

2016. aug. 1. 21:11
 1/5 aikiboxer ***** válasza:
82%

Saját vélemény következik (10+ év aikido után):

Az aikido egy kiegészítő harcművészet japán kardvívás mellé. Azaz az alapja a fegyveres harc. A technikáit meg lehet pusztakézzel is csinálni, de úgymond "élesben" nagyon nehéz kialakítani azokat a szituációkat, amelyekben működnek. Egypár szituban ez egyértelmű (valaki megfogja a kabát hajtókádat a metrón – és már nyalja is fel a padlót); de azokban a szitukban, ahol az ellenfél rúgkapál azaz üt vagy rúg, game over az aikidósok nagy részének.

Olyannyira nagy részének, hogy akár sok danos mestert is akármikor lepadlóztat egy részeg a kocsmában. Tanulhatod évtizedekig, ha nem szeded össze máshol a harchoz szükséges alap készségeket, nem fogsz eljutni az önvédelem szintjére.

Minden pusztakezes harc alapja az ökölharc, és ez az aikidora is vonatkozik. Az O Sensei (Alapító) szerint az aikido 70%-a atemi (ütés)! De sajnos az aikido edzésmódszertana miatt nem tanulsz meg ott sem ütni, sem az ütések ellen védekezni.

Ezért az aikido ott kezdődik, számomra, szerintem, hogy elmész boxolni vagy valami más ütős sportra (thai box, kick box, savate stb.). Megtanulsz legalább középszinten boxolni. Na és onnan kezdődnek az aikido technikák ha ez megvan.

A másik, hogy utcai szituációban MINDIG feltételezd, hogy a támadónál fegyver van. Mindig. Kés, csavarhúzó, bármi. A judo, BJJ amúgy itt véreznek el az önvédelemben szerintem. Az aikido elvileg erre a szitura a legjobb – HA van ökölharcos készséged ÉS gyakoroltál fegyverek ellen (és nem úgy ahogyan az aikido tanto dori, azaz kiművelt látványos szúrás; hanem un. drillek azaz sorozatok, ciklikus támadás).

Ja de hogy lassan már a krav magánál vagyunk. Na igen. A különbség, hogy az aikido jóval kidolgozottabb, szofisztikáltabb, ezáltal mélyebb és szebb is. Ha ez szempont.

Még valami: az aikidon nincs erősítés. Ez öreg hiba. Erősíteni kell, súlyzókkal vagy saját testsúllyal.

Szóval, ha össze akarsz rakni egy önvédelmi stílust, magadnak kell kikeverned. De az ökölharc (és emiatt a box, kick box, thai box, savate) és a késharc (kali/arnis stb) nem hiányozhat. Sem az erősítés.

Ez az én filozófiám jelenleg. Én is útkereső vagyok.

2016. aug. 2. 06:54
 2/5 aikiboxer ***** válasza:
82%
Aki lepontozott, annak más a véleménye, vagy csak kung-fus? :)
2016. aug. 2. 13:11
 3/5 anonim ***** válasza:
70%

Annyi helyen hirdeti már magát minden stílus, hogy bizony utcára ez meg az meg amaz a legjobb, hogy lassan elfelejtünk kimenni az utcára kideríteni hogy kinek van igaza.

A nyers valóság bizony az, hogy mindenki abba jó amit csinál. Sem a kung fu, sem a ju jitsu, sem a box , sem a krav maga nem fog felkészíteni téged arra, ami az utcán vár. Igazából eddig én is ajánlottam a boxot, meg mellé valami kifejezetten önvédelmi stílust, mert ez tényleg ütős kombó lehet önvédelemre, de most úgylátom, hogy ezt a legtöbben félreértik, mind itt, mind a valós életben a tanítványok és a kollegák is.

Ezért inkább hamis önbizalmat kap az ember és bátrabban megy bele utcai összeütésekbe, mintha nem csinálna semmit, és így elkerülhető lenne a bunyó, mivel kisebb lenne az arc is.

Utcán azok a legjobbak, (igyekszem eltekinteni a szélsőségektől, mert annak az esélye, hogy te a gubacsin összefutsz egy shaolin szerzetessel, vagy exlégiós kiberkommandóssal igen kevés) akik ott bunyóznak. Ha úgy tetszik az "utca gyerekek". És bizony gyakran ezek is állnak beléd, akiknek nem heti 3 boxedzésk van, hanem heti 3 utcai bunyójuk. Semmilyen technikát nem tanultak, semmilyen gyakorló küzdelemük nem volt, mégis kiverik a kocsmából az 5-6 éve boxolókat, vagy birkozókat. Vagy ezüsthátú keleti tigris karom 3000 szintes kung fu mestereket.

Ezért azt tudom mondani, és mostmár a tanítványaimnak is ezt szoktam adni iránymutatásként, hogy ha utcán akarnak f*!sza gyerekek lenni, akkor olyan söpredéknek is kell kell lenniük, hogy ott tudjanak a streeten gyakorolni. El mehetnek foci ultrának, vagy amit akarnak. Ring bunyóra a ringben tudsz gyakorolni. Tatami küzelemre a tatamin. Az mmara a ketrecben. Az utcai bunyóra az utcán. Tehát éppen ezért bárki bármit elkezdhet, nem hiába való a tanulás és a megszerzett tudás, mert tudja hasznosítani akár utcán is, de a leggyakoribb hibát semmilyen danos vagy bajnok bunyós ne kövesse el, a nagyképűséget.

Bármit tanulsz is tiszteld az ellenfeledet, lehet, hogy az a roma gyerek aki beléd köt majd 1 hét múlva, 1 állassal ki tudod csapni, de lehet, hogy mondjuk hogy több mint 300x volt része utcai konfliktusokban és lehet, hogy plekniből úgy telibever, hogy a nevedet sem tudod majd kimondani.

Tehát mindennek van értelme és magas szinten minden működHET az utcán is akár, de az utcai bunyóban fogsz legjobban felkészülni az utcára, tehát senki se higgye, hogy tatami vagy a ring az egy életbiztosítás a streetre mert nem az.

2016. aug. 3. 19:37
 4/5 aikiboxer ***** válasza:
Teljesen igazad van, ez egy másik szempont, én a sport részére válaszoltam.
2016. aug. 4. 07:13
 5/5 aikiboxer ***** válasza:

Egy kis videó az utcai önvédelem témához. Mindig feltételezd, hogy a támadónál fegyver van, hogy többen vannak, és hogy aljas lesz. Mindig. És igazából itt kezd el az aikido ragyogni, feltéve persze, ha van küzdelmi tapasztalatod, jól tudsz sparringolni, tudsz bánni szúró/vágó fegyverekkel valamennyire.

[link]

2016. aug. 10. 07:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!