Futáshoz jó-e a vékony talpú cipő?
Adidas boltban dolgozom és eddig nálam sem volt kérdés, hogy jó e a kis akármilyen sportcipőm a futáshoz...de hidd el, hogy tényleg sokat számít az, hogy főleg a sarok alatti rész legyen kipárnázva! A későbbiek során olyan izületi gerinc és hátfájdalmaid lehetnek (rendszeres futástól) hogy egyik pillanatról a másikra jön és nem tudod mi az oka.
Én nem régen ruháztam be egy drágább futócipőre és komolyan mondom már maga a kényelme is motivál, hogy ne lustuljak.Elöl hátul párnázott, különálló sarok rész segíti a láb természetes csavarodását, figyelembe veszi hogy befelé dől e a lábam(lúdtalp, bokasüllyedés) vagy kifelé. Szóval nagyon jó és ha az említett márkát szeretnéd egyszer kipróbálni vagy csak kérdezni róla szívesen segítek.
ha gyengédebb talajon futsz, akkor akár legvékonyabb papucsba is lehet futni, később nem lesz semmi bajod
betonon nem ajánlatos, inkább csak vastag talpú cipőben, mivel akkor más a rezgése a visszaverődésnek és később nem lesznek akkora ízületi fájdalmaid
Nem igazán. Betonra semmiképp nem jó, de ha füvön futsz a focipálya szélén pl, akkor ott mezítláb is futhatsz, az a legjobb. Én jó ronda bokasérülés után mezítláb futottam, az volt a legkevésbé terhelő, pedig van egy 25 ezer forintos cushioning típusú Asics-om. Ha tehetném, akkor homokban, de hát itt az nincs.
Földúton való futkározás sem rossz vékony talpú cipőben, és ha JÓ a futótechnikád, akkor a gumiborításon is lehet.
A sok ízületi fájdalom elsősorban a rossz futótechnikának köszönhető, másodrészt a betonon való futásnak, harmadrészt a rossz cipőnek.
# "A vékony talpú cipő még járáshoz sem egészséges"
Erre csak annyit mondanék, hogy a "jóisten" mezítláb teremtett minket. A lábfej 26 csontból és számos szalagból, izomból áll. Arra fejlődött ki, hogy járjunk, fussunk rajta. Flexibilitásának, mozgékonyságának köszönhetően tökéletesen képes alkalmazkodni a különféle talajtípusokhoz és talaj-egyenletlenségekhez. Lábunk izmai tökéletesen képesek csillapítani.
..feltéve ha megfelelően fejlettek és egészségesek. A probléma az, hogy korunk vastag merev cipős társadalmában nagyon kevés embernek egészséges a lábfeje és ez mind a járásra alkalmatlan vastagtalpú cipőknek köszönhető. A cipők miatt úgy növünk fel, hogy már gyermekkorban sem használjuk megfelelően az izmainkat. Ezért van például ennyi lúdtalpas. A túlcsillapított vastagtalpú emelt sarkú futócipők pedig súlyosbítják a helyzetet. Egyszerűen képtelenség helyes természetes technikával futni olyan cipőben melynek túlságosan meg van emelve a sarka. A magas sarok térdproblémákhoz vezet. Pedig majdnem minden kezdőknek gyártott futócipő ilyen kialakítású.
előző vagyok...
Tehát én járásra mindenképpen vékony, hajlékony talpú cipőt javaslok. Nyáron és otthon minél több mezítlábazást. Fontos a megfelelő cipőméret és hogy ne kössük túl szorosra, hogy az apró csontok, izmok mozgékonyságát ne akadályozzuk. Futócipőből csak olyan típust, amelynek nem túlzottan emelt a sarka és minden irányban rugalmas a talpa. Vannak ilyenek is csak nem ez a jellemző. Érdemes direkt futóboltban körülnézni. Nagyon fontos a fokozatosság, hogy a szervezetünknek hagyjunk időt alkalmazkodni az új mozgásformához.
... még annyit, hoyg a kérdésedre is válaszoljak:
Mezítláb és extra vékony talpú cipőben csak akkor szabad futni ha erős és egészséges a láb. Először nagy sétákat javaslok. Futni pedig jó minőségű nem túl vastagtalpú futócipőben aztán ha már elég erős a lábad akkor akár mezítláb is. De csak szép fokozatosan. Fontos, hogy a futócipő sarka ne legyen nagyon megemelve mert ez rossz technika beidegződéséhez vezet. Egyszerűen rákényszerít, hogy szinte nyújtott lábbal sarokra érkezz. Ilyen egy használhatóbb futócipő pl: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!